1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Arvostetun palkinnon voittanut Pekka Rinne kommentoi Ylelle tulevaisuuttaan – tavoitteet yhä NHL:ssä: "Aika vaikea nähdä itseäni muualla"

Pekka Rinteen tulevaa seuraa on viime aikoina spekuloitu paljon. Rinne pitää yhä itse katseet tiukasti Pohjois-Amerikassa.

Pekka Rinne kiitti Nashvillen yleisöä toistaiseksi viimeisen NHL-ottelunsa jälkeen 10. toukokuuta. Kuva: Getty Images

Nashvillen Pekka Rinne, 38, palkittiin aiemmin tällä viikolla tämän mittavan NHL-uran toisella henkilökohtaisella palkinnolla. Liigan parhaana maalivahtina Rinne palkittiin kesällä 2018 ja nyt palkintokaappiin tulee King Clancy Memorial-pokaali, jolla palkitaan vuosittain johtajuutta jäällä ja sen ulkopuolella osoittanut sekä merkittävää humanitääristä työtä yhteisössään tehnyt pelaaja.

Rinteen ohella palkintoon olivat ehdolla New Jerseyn P.K Subban sekä San Josen Kurtis Gabriel.

Kempeleläismaalivahti otti palkinnon vastaan nöyrällä kiitollisuudella.

– Totta kai tämä on suuri kunnia ja se tuntuu hienolta. Tämä on kuitenkin sillä tavalla hieman erilainen palkinto, että se tulee enemmän pelin ulkopuolelta. Toisaalta on sanottava, ettei näitä hyväntekeväisyyshommia ole palkintojen vuoksi aikanaan lähdetty tekemään, kotoaan Nashvillesta tavoitettu Rinne tunnelmoi Yle Urheilulle.

Rinne on yhtä kaikki tehnyt kantrikaupungissa viettämänsä kuudentoista vuoden aikana pitkän päivätyön yhteisön eteen. Esimerkiksi Rinteen ja Weberin takavuosina perustama 365 Pediatric Cancer Fund on kerännyt reilun yhdeksän vuoden aikana paikalliseen lastensairaalaan varoja yli kolme miljoonaa dollaria.

– Toivottavasti, kun minulta loppuu peliura, tämä jää tänne elämään omaan elämäänsä. Nämä ovat kuitenkin merkityksellisempiä asioita kuin esimerkiksi jääkiekon pelaaminen. Jos olen pystynyt auttamaan joitakin ihmisiä, se on tosi hieno juttu, Rinne jatkaa.

Lisäksi Rinne on ollut mukana lähes koko uransa Best buddies-nimisessä ohjelmassa vapaaehtoisena. Best Buddies on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tarkoitus on tehdä vapaaehtoisista ystäviä ja tukihenkilöitä vaikkapa oppimisvaikeuksista kärsivien ihmisen kanssa.

New York Islandersia tätä nykyä valmentava Barry Trotz oli käynnistämässä toimintaa Nashvillessa ensin kahdessa koulussa. Sittemmin toiminta levisi osavaltiossa yli sataan kouluun ja nyt organisaatio toimii maailmanlaajuisesti. Rinteellä on ollut ystävä ohjelman kautta vuodesta 2009.

– Ei tällaiset asiat olleet mielessä, kun tulin NHL:ään. Koen, että Trotzin kautta itsekin vasta aloin havahtua näihin asioihin. Trotz opetti minut näihin hommiin. Noista ajoista minulla on ollut Mike McGuire best buddies-ohjelmasta ystävänä. Nashvillessa tällainen toiminta oli ollut jo aiemmin iso arvo ja sitä kautta oppi itsekin sen näkemään.

– Varsinkin iän myötä on yhä selkeämmin ymmärtänyt sen, millaiset mahdollisuudet meillä NHL-pelaajilla esimerkiksi on vaikuttaa toisten ihmisten elämiin ihan pienilläkin asioilla, ei niiden tarvitse edes olla isoja juttuja. Ja kyllä koen myös itse saaneeni tästä paljon. Välillä tuntuu, että on itse saanut tästä enemmän, mitä olen antanut, Rinne toteaa.

Pekka Rinne (vas.) ja Barry Trotz (oik.) ovat olleet mukana samoissa hyväntekeväisyyskuvioissa. Kuva: 2016 Getty Images

On selvää, että Rinteen näkyvä rooli yhteisössä muutenkin kuin jääkiekkomaalivahtina on ollut omiaan nostamaan tätä jonkin sortin ikoniksi musiikkikaupungissa. Rinne on ollut varainhankintaprojekteissa mukana, tukenut syöpälapsia ja ollut muun muassa koronapandemian aikana tukemassa ravintola- ja terveydenhuollon työntekijöitä.

Pekka Rinne on muutenkin kuin maalivahtina hyvästä syystä koko Nashville Predatorsin kasvot.

– Tämä on opettanut minua hirveästi sekä lähentänyt minua ja kaupunkilaisia. Olen tavannut hirveästi ihmisiä ja lapsia, terveitä ja sairaita, niin kyllähän se on minua auttanut ja luonut minulle omanlaisen maineen täällä. Ei näitä asioita tällaisten syiden vuoksi tee, mutta varmasti tämän vuoksi minulla on erityinen suhde ihmisten ja fanien kanssa täällä.

NHL edelleen tavoitteena

Jääkiekkopuolella Rinne on alkaneen kesän aikana mielenkiintoisessa tilanteessa. Rajoitetuksi vapaaksi agentiksi heinäkuun aikana tuleva Rinne on pitkästä aikaa ilman sopimusta eikä seuraavasta ole varmuutta. Paljon onkin spekuloitu sillä, missä Pekka Rinteen ura jatkuu – jos ylipäätään jatkuu.

Myös Suomea ja Kärppiä on väläytelty mahdolliseksi uudeksi seuraksi. Rinne itse kuitenkin pitää katseet Pohjois-Amerikassa.

– Tarkoitus on tällä viikolla tavata GM David Poile täällä, mutta en minä vielä mitään päätöksiä ole tehnyt. En ole oikeastaan koskaan ollut vapaa agentti, että sitä kautta tämä on ihan hyväkin tilanne. Saa nyt nähdä, että odotellaanko sinne vapaille markkinoille vai mitä tässä tapahtuu. Siksikin jäimme vielä tänne, että saa rauhassa pohdiskella näitä.

– Mutta kyllä minun katseet on NHL:ssä, tämä on kuitenkin maailman paras sarja. Aika vaikea on nähdä itseäni missään muualla.

Pekka Rinne on noussut Nashvillessa seuraikoniksi. Kuva: Der​ek Cain/Icon Sportswire

Jos Nashville ei kaiken jälkeen halua tehdä kakkosvahdin rooliin pudonneen Rinteen kanssa jatkosopimusta, pelaaminen toiselle NHL-seuralle 16 vuoden jälkeen voisi sekin tuntua suomalaisveskarista oudolta, jos kohta senkään mahdollisuutta Rinne ei suoranaisesti pois sulkenut.

– Nämä on niitä asioita, mitkä on paljon olleet mielessä. Olen kuitenkin se täälläkin julkisesti sanonut, että mulla on halu lopettaa ura Nashvillen pelaajana. Se on ollut mulle tärkeä asia ja onhan se nykyään melko harvinaista, että saa pelata koko uransa yhdessä paikassa. Kyllä Nashville on minulle ykkösprioriteetti.

Ja jos Rinteen viimeiseksi NHL-peliksi jäi toukokuun alun runkosarjakamppailu Carolinaa vastaan, niin sitä ainakin kelpaa muistella. Satumaisen ottelun pelannut Rinne kirjasi ottelussa tililleen uransa 60. nollapelin. Ottelun jälkeen sekä yleisö että muu joukkue, jopa kokoonpanon ulkopuolella olleet, todistivat Rinteen ikimuistettavaa kunniakierrosta jäällä suurta suosiota osoittaen.

– Se oli ihan uskomaton hetki. Se tapahtui vielä niin spontaanisti, koska en ole vieläkään ilmoittanut mitään jatkon suhteen. En ollut yhtään varautunut siihen. Kun tultiin lämmittelyihin, ihmiset oli jo siellä ja oli hirveästi kylttejä, kaikilla pelipaidat päällä ja muuta. Jo lämmittelyssä olin pala kurkussa ihan koko ajan, Rinne muistelee.

– Myös joukkueelta se oli hieno ele. Huomasin heti, että aitiossa oli kaikki taxi squadin jätkiä myöten. Koen itseni todella onnekkaaksi, koska harva pääsee jäällä kokemaan tuollaisia asioita. Jos tuo jäi minun viimeiseksi NHL-peliksi, niin jää aika mukavat muistot siitä.

Nashvillen fanit antoivat kunniaa Pekka Rinteelle Carolina-ottelussa 10. toukukuuta. Kuva: ©Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Lue lisää:

Kommentti: Pekka Rinteelle komea kunnianosoitus – suomalaisten tulokasvahtien huima vire hyytyi keväällä

Kommentti: Nashvillen suomalaiset rokkaavat mielettömällä tavalla NHL:ssä – Juuse Saros kisaa jopa vuoden maalivahdin tittelistä

Rinteelle upea kunnianosoitus – suomalaismaalivahti palkittiin NHL:n johtajuuspalkinnolla

Pekka Rinteen pitkä tie NHL:n kuumimmaksi pelaajaksi – 195-senttisestä Kempeleen honkkelista tuli ohittamaton Betoni-Pekka