Hyppää sisältöön

Huuhkajille karvas tappio! Pohjanpalo puski upean maalin, mutta sitten tuomari kosketti korvaansa – venäläisjärkäle jyräsi Toivion kumoon

Suomi joutui pettymään EM-kisojen toisessa ottelussaan. Huuhkajat painosti Venäjää etenkin toisella puoliajalla, mutta ilman tulosta. Venäjä voitti ottelun numeroin 1–0 (1–0). Katso tästä jutusta kootusti videot kaikista ottelun huippuhetkistä.

Pohjanpalo niukasti paitsiossa
Pohjanpalo niukasti paitsiossa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Riemu, joka kesti vain hetken. Sen sai Huuhkajat kokea Venäjään vastaan pelatussa B-lohkon toisessa ottelussa. Vain pari minuuttia oli pelattu, kun Joel Pohjanpalo puski pallon upeasti maaliin.

Vaan sitten päätuomari Danny Makkelie kosketti korvaansa. Hollantilainen sai kuulla videotarkistuksen tuloksen. VAR oli armoton: paitsio.

Tilanteen voit katsoa tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Suomi ei enää saanut palloa Venäjän verkkoon. Peli päättyi Pietarissa Venäjän voittoon numeroin 1–0 (1–0).

– Kirvelevä tappio. Harmillisesti se maalini oli paitsio. VAR kuuluu futikseen, se oli paitsio ja siinä se. Pitää vain mennä eteenpäin ja kaataa Belgia, Pohjanpalo kommentoi pelin jälkeen.

Suomi sai ottelussa aikaan pitkiä hyökkäyksiä etenkin toisella puoliajalla, mutta ei riittävän laadukkaita maalipaikkoja.

– Suomi pystyy tästäkin parantamaan. Suomi oli pallon kanssa parempi kuin Tanskaa vastaan, asiantuntija Erkka V. Lehtola summasi.

Dzjuba pohjusti ja jyräsi

Venäjän siirtyi johtoon ensimmäisen puoliajan lopussa. Joukkueen ykköstähti Artjom Dzjuba pelasi yhdellä kosketuksella pallon Aleksei Mirantshukille, joka pystyi nostamaan pelivälineen kauniisti maaliin suomalaispelaajien välistä.

Maalin voit katsoa alta.

Kaksimetrinen Dzjuba kunnostautui ottelussa myös toisella tavalla. Järkälemäinen hyökkääjä jyräsi Joona Toivion nurmen pintaan toisen puoliajan loppupuolella. Djuba selvisi tilanteesta ilman varoitusta.

Hidastus näyttää, kuinka venäläisen katse oli porautunut pallon sijaan suomalaispelaajaan. Dzjubasta voit lukea laajemmin täältä.

Poimintoja ottelun tilastoista löydät alla olevasta grafiikasta.

B-lohkon tilanteen näet alla olevasta grafiikasta. Suomella on jäljellä vielä yksi ottelu. Huuhkajat kohtaa Belgian 21.6.

Lue tästä, miten Huuhkajat voi vielä selvitä jatkoon:

Näin Huuhkajat etenee jatkopeleihin, varma polku vaatii venymistä – Yle Urheilu käy läpi neljä erilaista vaihtoehtoa

1. puoliaika: Pohjanpalo osui heti, mutta...

Markku Kanerva teki avauskokoonpanoon yhden vaihdoksen. Kapteeni Tim Sparvin paikalla keskikentällä otti Rasmus Schüller.

Venäjän maalivahti Matei Safonov pelasi ottelussa vasta toisen A-maaottelunsa.

Suomi näytti saavan otteluun unelma-alun: vain pari minuuttia oli pelattu, kun Jukka Raitalan loistava keskitys tavoitti Joel Pohjanpalon pään.

Suomalaiset ehtivät jo tuulettaa villisti maalia, mutta tilanne tarkasteltiin videolta ja tuomittiin paitsioksi.

Tilanteen voit katsoa alla olevalta videolta.

Kymmenes minuutti ja oli Venäjän vuoro päästä lähelle. Isännät petaavat loistavan tilaisuuden Magomed Ozdojeville, jonka viimeistely-yritys suuntautui päätykatsomoon.

25 minuutin jälkeen Venäjä joutui tekemään ensimmäisen vaihdon. Mario Fernandes putosi puskutilanteen jälkeen holtittomasti nurmen pintaan, eikä hän pystynyt jatkamaan ottelua. Hänen paikkansa otti Vjatsheslav Karavajev.

Suomalaisista kovia koki Jere Uronen, joka sai tolppaan törmänneen Karavajevin jalan päähänsä. Katso tilanne tästä.

Suomen kannalta harmittavasti Glen Kamaralle sai ensimmäisella puoliajalla keltaisen kortin.

Puoliajan vaarallisin pelaaja oli Pohjanpalo. Suomalaishyökkääjä pääsi pystyjuoksujen ansiosta muutamaankin kertaan pallon kanssa rangaistusalueelle.

– Pohjanpalo näyttää fyysisesti todella valmiilta näihin kisoihin. Hän on aggressiivinen, ja häntä ei saada työnnettyä pois tilanteista. Pohjanpalo haluaa palloa ja pelaa, kuten kohdepelaajan kuuluukin, Yle Urheilun asiantuntija Sebastian Sorsa kuvaili.

2. puoliaika: Väkevä Pukki jäi ilman palkintoa

Toinen puoliaika käynnistyi likimain yhtä vauhdikkaasti kuin ensimmäinen. Robin Lod riisti pallon keskikentällä ja vapautti Teemu Pukin syötöllään. Suomalaistähti pääsi yrittämään maalia, mutta Igor Divejev syöksyi väliin viime hetkellä.

Muutaman minuutin päästä Pukki pääsi testaamaan, mihin Safonov maalillaan pystyy. Venäläisvahti sai kun saikin kovan laukauksen kiinni.

Suomi oli toisen puoliajan alussa todella vahva. Pukki, Lod ja Pohjanpalo voittivat kaksinkamppailuja kerta toisensa jälkeenja Huuhkajat pääsi yllättävän helposti hallitsemaan palloa Venäjän kenttäpuoliskolla.

Raju yrittäminen söi kuitenkin suomalaisilta energiaa.

– Jätkistä näki, että maitohapot jylläsivät jaloissa, asiantuntija Sorsa kuvaili.

Suomi haki lisää virtaa kentälle, kun 67 minuuttia oli täyttymässä. Schüllerin tilalle juoksi Joni Kauko.

Suomen painostusjaksojen välissä Venäjä hyökkäsi vaarallisesti vastaan. Kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä 20 minuuttia, pääsi Daler Kuzjajev yrittämään lähietäisyydeltä. Lukas Hradecky venyi kuitenkin huippupelastukseen.

Hradeckyn torjunnan voit katsoa alta.

Sykähdyttävät hetket ennen ottelua:

Huuhkajat kunnioitti ennen ottelua Christian Erikseniä upealla tavalla. Suomalaispelaajat lämmittelivät valkoisissa paidoissa, johon oli kirjoitettu "parane pian, Christian".

Lukas Hradecky Venäjä-ottelun lämmittelyissä "get well Christian" -paidassa. Kuva: Evgenia Novozhenina / Getty Images

Odotettu ja sykähdyttävä oli tietenkin myös Huuhkajien historian toinen kerta, kun joukkue lauloi yhdessä Maamme-laulun ennen ottelua arvokisoissa.

Upean hetken voit tunnelmoida uusiksi alla olevalta videolta.

Huuhkajien avauskokoonpano Venäjää vastaan:

1 Lukas Hradecky 2 Paulus Arajuuri (C) 3 Daniel O'Shaughnessy 4 Joona Toivio 6 Glen Kamara 8 Robin Lod 10 Teemu Pukki 11 Rasmus Schüller 18 Jere Uronen 20 Joel Pohjanpalo 22 Jukka Raitala

Vaihtopelaajat:

12 Jesse Joronen 23 Anssi Jaakkola 5 Leo Väisänen 9 Fredrik Jensen 13 Pyry Soiri 14 Tim Sparv 17 Nikolai Alho 19 Joni Kauko 21 Lassi Lappalainen 24 Onni Valakari 25 Robert Ivanov 26 Marcus Forss

Lue myös:

Markku Kanervan suunnitteleman alkushokin toteutuminen oli senteistä kiinni: "Itse kukin luuli, että maali oli selvä"

Kommentti: Videotuomio vesitti Huuhkajien unelma-alun – Suomi otti askeleen eteenpäin pallollisesti, mutta viimeinen silaus jäi puuttumaan

Huuhkajien upea ele keräsi maailman huomion – Suomi toivotti lämmittelypaidoillaan Tanskan tähden Eriksenin paranemista

"Tuntuu, että meitä painostettiin" – Tanskan valmentaja jatkaa kritiikkiään Suomi-ottelun pelaamisesta, heitti vertauksen koronasääntöihin

Lue päivän muista otteluista:

Rankkarin tuhrineen Balen syötöt sinetöivät Walesin voiton – Tästä syntyi tappelu: katso, kuinka kapteeni läpsäisee maassa makaavaa walesiläistä

Konkari ehti riehaantua maalista, mutta VAR päätti juhlat – tuomio ei Italiaa pysäyttänyt, yllätysnimi johdatti joukkueen jatkoon