Hyppää sisältöön

Kommentti: Videotuomio vesitti Huuhkajien unelma-alun – Suomi otti askeleen eteenpäin pallollisesti, mutta viimeinen silaus jäi puuttumaan

Suomi pystyi parantamaan pallollista peliään Tanska-ottelusta, mutta tulos jäi saamatta. Maalipaikkojen luomisessa on edelleen vaikeuksia, kirjoittaa Yle Urheilun Henri Pitkänen. 

Joel Pohjanpalo ja muut Suomen pelaajat ehtivät jo juhlia johtomaalia. Se kuitenkin hylättiin paitsiona videotarkistuksen jälkeen. Kuva: Anatoly Maltsev / Pool / Getty Images

PIETARI. Jossittelu on monen mielestä maailman turhinta puuhaa, mutta urheilussa sitä silti harrastetaan paljon. Valitettavasti ei ole olemassa rinnakkaista todellisuutta, jossa voisi nähdä, mitä olisi tapahtunut, jos.

Huuhkajat sai täydellisen alun Venäjä-otteluun, kun valkopaidat hyödynsivät onnistuneen prässin jälkeen venäläispuolustuksen haparoinnin. Joel Pohjanpalon upea maali kuitenkin hylättiin videotarkastuksen jälkeen niukkana paitsiona.

Shokkiosuma heti alussa olisi muuttanut pelin kuvan täysin, mutta koska sentit olivat tällä kertaa Pietarin jättistadionin isännän puolella, se toisenlainen tarina jäi näkemättä.

Huuhkajien esitys oli pallollisesti rohkaiseva askel eteenpäin Tanska-ottelusta. Keskikentän kolmikko Glen Kamara-Rasmus Schüller-Robin Lod pääsi peliin paremmin mukaan kuin Kööpenhaminassa, ja Tim Sparvin avauskokoonpanossa Schüller korvannut otti useita riistoja.

Virheitäkin Huuhkajille tuli, ja yhdestä sellaisesta Venäjä rankaisi avausjakson lisäajalla. Schüller ei pystynyt kontrolloimaan Kamaran kiistatta ahtaaseen paikkaan tullutta syöttöä, ja Artjom Dzjubaa syöttöseinänään vastahyökkäyksessä käyttänyt Aleksei Mirantshuk upotti mestarillisesti pallon verkkoon.

Avauskokoonpanoon nostettu Atalantan keskikenttätaituri käytti saamansa pienen tilan hyväkseen ja Lukas Hradeckylla ei ollut mahdollisuuksia torjua. Hetken nukahdus maksoi paljon, ja niin arvokisoissa huippumaita vastaan voi käydä.

Aleksei Mirantshuk pääsi tuulettamaan Venäjän kisojen avausmaalia Suomea vastaan. Kuva: Getty Images / 2021 Kirill Kudryavtsev - Pool

Huuhkajien parhaat mahdollisuudet olivat odotetusti vastahyökkäyksissä. Suomi sai halutusti niin Teemu Pukkia kuin nälkäistä Pohjanpaloakin pystyjuoksuihin, mutta kankeudestaan huolimatta venäläispuolustus onnistui blokkaamaan kaikkiaan kuusi laukausta.

Toisella jaksolla pelin kuva muuttui, ja Huuhkajat otti pallollisen pelin kontrolliinsa. Huippupaikkoja ei kuitenkaan pystytty luomaan, ja prässitasoaan laskenut Venäjä luovutti pallonhallinnan yllättävänkin suosiollisesti Suomelle valumalla alas.

Vaikka potentiaalisia mahdollisuuksia syntyikin, viimeinen silaus puuttui ja ja Suomi pyöritti palloa toisella jaksolla lähinnä muodon ulkopuolella. Huuhkajat sai lopulta vain yhden laukauksen maalia kohti, ja sillä voittaa erittäin harvoin. Lauantain temppu ei onnistunut toista kertaa peräkkäin.

Suomen kokoonpanon ohuus nähtiin lopussa. Viimeisten vaihtojen jälkeen Huuhkajat ei päässyt enää painostamaan Venäjää, ja pelaajille vaikutti olevan hieman epäselvää, millä ryhmityksellä pelataan ja mitä keneltäkin vaaditaan.

Venäjälle ottelu oli pakkovoitto, ja päävalmentaja Stanislav Tshertshesov nosti Mirantshukin avaukseen Aleksandr Golovinin rinnalle. Hyökkäyspään kolmikko Golovin-Mirantshuk-Dzjuba pelasi hyvin yhteen, ja työpaikastaan valmentava Tshertshesov sai lisähappea voitolla.

Suomen edellinen ja ainoa voitto Venäjää vastaan on Tukholman olympiakisoista 1912, ja itsenäisyyden ajan ensimmäisen kolmen pisteen potin metsästys jatkuu edelleen. Seuraavassa ottelussa maanantaina Huuhkajien tiellä on Fifa-rankingin ykkönen Belgia, joka voi varmistaa jatkopaikkansa huomenna Kööpenhaminassa.

Edellisissä EM-kisoissa lohkokolmosena pääsi jatkoon kolmella pisteellä siten, että maaliero oli nolla. Nyt Suomi on juuri siinä tilanteessa.

Lue myös:

Huuhkajien takaa-ajo ei riittänyt: Venäjä niukkaan voittoon, videotuomari hylkäsi Pohjanpalon maalin – Yle seurasi Suomen pelipäivää

Huuhkajille karvas tappio! Pohjanpalo puski upean maalin, mutta sitten tuomari kosketti korvaansa – venäläisjärkäle jyräsi Toivion kumoon

Huuhkajien upea ele keräsi maailman huomion – Suomi toivotti lämmittelypaidoillaan Tanskan tähden Eriksenin paranemista

Venäjälle etulyöntiasema Huuhkajia vastaan – Ylen asiantuntija yllättyi Uefan ratkaisusta: "Nyt ollaan kuitenkin EM-kisoissa"