Hyppää sisältöön

Markku Kanervan suunnitteleman alkushokin toteutuminen oli senteistä kiinni: "Itse kukin luuli, että maali oli selvä"

Venäjä teki maalinsa Huuhkajien verkkoon jalkapallon EM-kisoissa "pahimpaan aikaan", juuri ennen puoliaikaa. Päävalmentajan mukaan hylätty maali antoi pontta Venäjälle. Robin Lod totesi, että se ei kuitenkaan lannistanut Suomea.

Kanerva pettyneenä: "VAR-tuomio osoitti raadollisuutensa"
Kanerva pettyneenä: "VAR-tuomio osoitti raadollisuutensa"

Huuhkajat hävisi jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuiden toisessa ottelussaan Venäjälle maalein 0–1. Suomen joukkue ei kuitenkaan painanut hartioita lysyyn, vaikka videotuomarijärjestelmä (VAR, Video Assistant Referee) hylkäsikin Joel Pohjanpalon puskumaalin.

– VAR-tuomio osoitti raadollisuutensa. Itse kukin luuli, että maali oli selvä, mutta se olikin senteistä kiinni, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva totesi haastattelussa ottelun jälkeen.

Kanerva sanoi, että joukkueen tavoitteena oli järkyttää Venäjä heti ottelun alussa tekemällä maali. Hetken aikaa näyttikin siltä, että kaikki menee suunnitelmien mukaan.

– Sen huomasi, että Venäjä vähän innostui tilanteesta. Ensin he ajattelivat olevansa 0–1-tappiolla, mutta pelastuivat niukasti siltä ja alkoivat pistämään vähän hönkää lisää.

Vaikka hylätty maali antoi pontta vastustajalle, ei se lannistanut Suomea.

– Kyllähän se toi sellaista uskoa ja hyvää fiilistä. Vaikka toki vähän lannisti, kun maali hylättiin, ei tämä peli missään tapauksessa siihen kaatunut. Päinvastoin, se vain antoi meille uskoa, että voimme tehdä maali, Robin Lod sanoi pelin jälkeen.

Pohjanpalo itse totesi lyhyesti, että maali oli valitettavasti paitsio, eikä sille voi minkään.

– Ei ollut ensimmäinen maali, joka on hylätty VAR:n takia. Se kuuluu futikseen tällä hetkellä.

Huuhkajien Daniel O'Shaughnessyn mukaan "Venäjän jätti" Artjom Dzjuban puolustamiseen oli selvät askelmerkit. Kuva: Kirill Kudryavtsev / AFP / Getty Images

Venäjä käytti vahvuuksiaan, Huuhkajat paransi Tanska-pelistä

Tappio ymmärrettävästi harmitti Huuhkajia, sillä joukkueella oli kovasti uskoa voittoon tai edes tasapeliin. Robin Lod totesi Venäjän tehneen maalinsa "pahimpaan aikaan", kun Aleksei Mirantshuk viimeisteli juuri ennen puoliaikaa.

– Kyllä se maali tuli huonoon aikaan, puolustaja Daniel O'Shaughnessy sanoi haastattelussa.

O'Shaughnessy kertoi joukkueen päättäneen tauolla, että he jatkavat peliä samalla tavalla kuin ensimmäisellä puoliajalla. "Venäjän jätti" Artjom Dzjuban puolustamiseen oli selvät askelmerkit.

– Yritimme vähän niin kuin tuplata Dzjuba, että yksi puolustaja menee iholle ja toinen tulee taistelemaan pallosta. Ei annettu hänen vapaasti voittaa kaksinkamppailuita, O'Shaughnessy kertoi.

Päävalmentaja Kanerva sanoi Venäjän käyttäneen ottelussa omia vahvuuksiaan, mutta samalla Huuhkajien oman rangaistusalueen puolustaminen toimi. Kanervan mukaan Venäjän maali oli "valitettavasti esimerkki siitä", kun puolustaminen epäonnistui.

– Kymppialueen, eli puolustuslinjojen välin, puolustaminen puhututti meitä tauolla. Puhuimme, että meidän pitää päästä paremmin prässäämään Venäjää sillä alueella, että he eivät pääse kääntymään pallon kanssa siinä, Kanerva arvioi.

Päävalmentaja oli kuitenkin tyytyväinen joukkueen pelirohkeudesta, mistä riitti keskustelua ennen peliä.

– Hyökkäyspeli oli parempaa kuin Tanska-pelissä. Saatiin luotua maalipaikkoja, mutta valitettavasti ei saatu palloa pussiin tällä kertaa, hän jatkoi.

Paulus Arajuuri oli harmissaan Huuhkajien tappiosta.

"Kyllä mä oon ylpee joka jätkästä"

Keskiviikkona Huuhkajien kapteenina ollut Paulus Arajuuri kehui oman joukkueensa taistelutahtoa, joka olisi ilman muuta voinut riittää pisteeseen.

– Mielestäni pelattiin ajottain tosi hyvää jalkapalloa. Paljon jouduimme tekemään töitä puolustussuuntaan, mutta harmittaa, että tuli turpaan. Jos pitää hävitä, pitää hävitä taistellen. Kyllä mä oon ylpee joka jätkästä.

Kapteeni ei ole lainkaan huolissaan maanantaina 21. kesäkuuta pelattavasta Belgia-ottelusta. Belgia on yksi EM-kisojen mestarisuosikeista.

– Meillä on kaikki vielä omissa käsissä jatkopaikan suhteen. Ei tässä auta yhtään masentua. Ensi pelissä, kun pidetään huoli, että päästään pisteille, me ollaan jatkossa.

Myös päävalmentaja Kanerva lupaa, että Belgiaa vastaan lähdetään pelaamaan "hyvällä asenteella".

– Eiköhän me aseet siihenkin peliin keksitä. Tämä joukkue on osoittanut, että voivat haastaa kenet tahansa.

Suomen ja Belgian kamppailu pelataan maanantaina kello 22. Samaan aikaan pelataan Tanskan ja Venäjän välinen ottelu.

Lue myös:

Huuhkajille karvas tappio! Pohjanpalo puski upean maalin, mutta sitten tuomari kosketti korvaansa – venäläisjärkäle jyräsi Toivion kumoon

Kommentti: Videotuomio vesitti Huuhkajien unelma-alun – Suomi otti askeleen eteenpäin pallollisesti, mutta viimeinen silaus jäi puuttumaan

Huuhkajien upea ele keräsi maailman huomion – Suomi toivotti lämmittelypaidoillaan Tanskan tähden Eriksenin paranemista

Venäjälle etulyöntiasema Huuhkajia vastaan – Ylen asiantuntija yllättyi Uefan ratkaisusta: "Nyt ollaan kuitenkin EM-kisoissa"

Huuhkajien vastustajan maalitykkiä kutsuttiin hulluksi, kun hän hylkäsi miljoonatarjoukset – ristiriitaisesta hahmosta tuli Venäjän kansallissankari