1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Ella Junnila vaihtaa valmentajaa vain viikkoja ennen kauden pääkilpailua – "Valmentaja ja fyssari samassa paketissa, siitä voi olla hyötyä"

Tokion olympiajoukkueeseen valittu korkeushyppääjä Ella Junnila hakee valmentajanvaihdoksesta uusia virikkeitä.

Ella Junnila voitti EM-hallikisoissa pronssia korkeushypyssä Torunissa. Kuva: 2021 Getty Images

Ella Junnila, väistyvä valmentaja Jouko Kilpi ja Tuomas Sallinen pitivät torstaina palaverin, jossa vastuu siirtyi Salliselle. Kilpi kehitti hyppytekniikan ehyeksi kokonaisuudeksi. Valmennusvastuuseen tarttuva Tuomas Sallinen näkee kehityskohteen voimatasossa.

Ratkaisu vaikutti ulkoa tarkasteltuna rajummalta kuin kolmikko sen kokee.

– Tähän ei liity mitään dramatiikkaa. Olen tiedostanut ainakin vuoden ajan, että edessä voi olla valmentajanvaihdos, Junnila selvitti ratkaisuaan STT:lle.

– Teimme Joken kanssa yhteistyötä pitkään ja aloin tuntea, että tarvitsen jotain uutta ja erilaista. Ajatus kypsyi päätökseksi kevään ja alkukesän aikana.

Entisenä urheilijana myös Kilpi tarkasteli ratkaisua urheilu-uran ainutkertaisuuden näkökulmasta.

– Tämä on varmasti monelle iso yllätys, mutta minä ymmärrän, että urheilija saattaa tarvita muutoksia ja uusia virikkeitä, Kilpi vahvisti.

– Teimme seitsemän vuotta yhteistyötä ja se on ollut hieno matka. Ellan uran kehitystä on mukava seurata jatkossakin ja olen hengessä mukana.

Kilpi sai palikat järjestykseen

Valmentajanvaihdosta harkitseva urheilija joutuu tilanteessa toimitusjohtajan rooliin. Ratkaisua ei voi pitkittää, kun taakka alkaa painaa arjessa liiaksi.

– Tämä oli pitkä ja henkisesti raskas prosessi, mutta nyt päällimmäisenä tuntemuksena on helpotus. Jatkan eteenpäin luottavaisin mielin, Junnila kertoi.

Samalla Junnila korosti, ettei valmentajanvaihdos tarkoita, että väistyvä valmentaja olisi jollain tavalla huono.

– Vertaisin valmentajaa opettajaan. Opettajat vaihtuvat, kun siirrytään päiväkodista ala-asteelle ja edelleen opintojen eri vaiheissa siitä eteenpäin. Kaikki ne opettajat ovat kuitenkin mukana siinä ihmisen kasvussa.

Junnila kiittää Kilpeä työstä, joka kehitti hänet olympiatasolle ja Suomen ennätyksiin.

– Jokke kehitti teknistä osaamistani ihan hirveästi. Hyppyni oli luonnontilassa, kun siirryin hänen valmennukseen. Se oli suorastaan koikkelehtimista, mutta nyt siitä on tullut yhtenäinen kokonaisuus. Perusosaamiseni on vahvalla tasolla.

Voima suojelee urheilijaa

Junnilan fysioterapeuttina pitkään toiminut Sallinen on Urheiluliitossa kolmiloikan lajivastaava ja hän saavutti lajissa Suomen mestaruuden 1989. Toisaalta hän hyppäsi urallaan myös 216 korkeutta ja hänellä on valmentajankoulutus molempiin lajeihin.

Junnilan kehityskohteeksi Sallinen arvioi fysiikan.

– Näen paljon kehitettävää voimapuolella. Fysioterapeutin pohjakoulutuksella näen, että voima myös pitää terveenä ja suojelee, Sallinen kertoi.

Kilpi uskoo Junnilan hyötyvän Sallisen kaksoisroolista.

– Valmentaja ja fyssari samassa paketissa. Siitä voi olla hyötyä, kun haetaan ratkaisua esimerkiksi Ellan selkä- ja takareisivaivoihin, Kilpi arvioi jatkonäkymiä.

– Tuomas tuntee Ellan ja vie varmasti häntä hyvin eteenpäin.

Lue myös:

Johannes Vetter vei Aki Parviaiselta Kuortaneen ikonisen kenttäennätyksen – katso saksalaisen järjetön kiskaisu tästä

Miia Sillman itki joka kerta palatessaan Turkuun – löysi paratiisinsa Tampereelta ja saa vuosien puurtamisen jälkeen keskittyä täysillä urheiluun