1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Belgia

Kevin De Bruynen mykistävä näytös sai Tanskan polvilleen kuin taikaiskusta – Huuhkajat joutunee kestämään Belgian supertähteä vielä pidempään

Belgian joukkueen arkkitehti Kevin De Bruyne tuli vaihdosta kentälle ja nosti joukkueensa tappioasemasta voittoon Tanskaa vastaan. Asiantuntijan mukaan Belgia sai käännettyä pelin hienolla taktisella osaamisella ja De Bruynen peliälyllä.

Kevin De Bruyne nosti Belgian voittoon Tanskasta
Kevin De Bruyne nosti Belgian voittoon Tanskasta

Joukkueen tähtipelaajan merkitystä ei voi väheksyä arvokisoissa.

Siitä saatiin hyvä muistutus torstaina jalkapallon EM-kisoissa Tanska–Belgia-ottelussa, kun vaihdosta kentälle toiselle puoliajalle tullut Belgian Kevin De Bruyne muutti täysin joukkueensa peli-ilmeen.

Tanska aloitti Belgiaa vastaan poikkeuksellisesti kolmen topparin alakerralla, eivätkä Belgian supertähdet Romalu Lukaku ja Thorgan Hazard päässet mukavuusalueelleen. Tauolle mentiin Tanskan 1–0-johdossa.

Toisella puoliajalla De Bruyne antoi Belgian tasoitukseen nappisyötön ja iski loppunumeroiksi 2–1 komealla vasurillaan etunurkkaan.

Tilastot näyttävät, miten paljon Belgian peli parantui toisella puoliajalla. Belgia loi toisella jaksolla viisi maalipaikkaa, kun ensimmäisellä puoliajalla paikkoja oli yksi. Myös syötöt menivät paremmin omille.

Katso Belgian tilastot alapuolelta.

Selkeä tasonnosto

Toisella puoliajalla Belgia onnistui De Bruynen kanssa parantamaan etenkin lyhyiden syöttöjen tarkkuutta. Lyhyiden syöttöjen onnistumisprosentti kasvoi lähes 20 prosenttiyksikköä.

Yle Urheilun asiantuntija Antti Pohja kertoo, että Tanskan nerokas ensimmäisen puoliajan strategia pakotti Belgian pelaajat huonoihin syöttösuuntiin: pallot tulivat liikaa seisoville jaloille ja selät olivat kohti vastustajan maalia.

– Belgian pelaaminen oli staattista. Pelaajat saivat pallon huonoissa asennoissa ja peli tukehtui. Liikkeet ja tilat olivat vähissä. Belgia oli vailla loogisia syöttösuuntia.

Pohjan mukaan toisen puoliajan paremmat syötöt selittyvät Belgian valmennuksen paremmalla pelikirjalla ja De Bruynella. Manchester Cityn tähti hakeutui ajoittain syvälle Belgian puolustuksen tueksi ja joukkue sai keskikentän haltuun.

Monien silmissä Kevin De Bruyne on tällä hetkellä maailman paras jalkapalloilija. Kuva: 2021 Getty Images

– Pelaajat saivat rintamasuunnan kohti maalia ja syötöt liikkeeseen. Tanskan prässi ei enää purrut. De Bruyne sai loistavalla peliälyllään painopisteen muuttumaan täysin. Belgian toisen puoliajan tasonnosto oli hänen, mutta myös valmennuksen ansiota.

De Bruyne on pelottavan hyvä pallon kanssa, ehkä tällä hetkellä maailman paras. Pelilukutaidon lisäksi syöttöarsenaali on valtava. Viimeistelytaidosta saatiin Tanskaa vastaan maailmanluokan näyte.

– EM-kisoissa kaikki ovat maailmanluokan pelaajia. Hänellä on kyky, joka erottuu tuostakin joukosta. Hän nostaa vierellään muita pelaajia paremmaksi.

Katso kooste ottelusta Tanska-Belgia. Juttu jatkuu videon alapuolella.

Pohja uskoo, että De Bruyne tuo kentällä Belgian peliin myös henkistä otetta.

– Belgian pelaajilla on myönteisiä kokemuksia, kun hän on kentällä. Uskon, että De Bruynen pelaamisella on muuhun joukkueeseen psykologinen vaikutus.

Vielä toipilaana

De Bruyne pelasi Tanskaa vastaan EM-kisoissa ensimmäiset minuuttinsa. Mestarien liigan finaalissa toukokuun lopussa De Bruyne loukkasi pahasti kasvojaan, eikä ollut vielä Venäjä-pelissä kentällä.

De Bruyne kertoi ruotsalaiselle Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun), että puolet kasvoista on edelleen tunnottomana.

– Naamani on kuin olisin käynyt hammaslääkärillä. Hermoni kärsi pahasti ja voi olla, että se parantuu vasta puolen vuoden päästä. Kaksinkamppailuissa varon vielä päätäni. Panokseni (Tanskaa vastaan) oli ihan hyvä. Olen tyytyväinen, että pääsin pelaamaan.

Antti Pohja epäilee, että vammasta toipuva De Bruyne on Suomea vastaan enemmän kentällä kuin Tanska-pelissä. Belgia on varmistanut jo paikan 16 parhaan joukossa kahdella voitollaan. Pohjan mukaan De Bruyne halunnee lisää pelituntumaa.

– Pitäisin jollain tasolla loogisena, että hän on Suomea vastaan avauksessa. Se ei ole Suomen kannalta hyvä uutinen.

Suomen puolustajat Paulus Arajuuri (vas.), Jukka Raitala ja Joona Toivio ovat maanantaina Belgiaa vastaan kovan haasteen edessä. Kuva: Tomi Hänninen

Huuhkajilla on vielä mahdollisuudet edetä EM-kisoissa jatkopeleihin, vaikka Belgia voittaisi maanantaina. Voit lukea Suomen lohkon tilanteesta lisää tästä jutusta.

Pohjan mukaan Belgialla on hyökkäyksessä enemmän variaatioita kuin Tanskalla ja Venäjällä.

– Belgialla on mahdollisuudet hyökätä rangaistusalueen sisällä monipuolisemmin. Tätä Suomi ole joutunut kokemaan niin paljoa näissä kisoissa. Onneksi Suomella on ollut toimiva puolustus.

Lue myös:

Asiantuntijalta karu arvio Huuhkajien vaisusta hyökkäämisestä – Teemu Pukin katoaminen huolestuttaa: "Pitkä poissaolo näkyy hänen otteissaan"

Kevin De Bruyne upotti Tanskan: näin tulos vaikuttaa Huuhkajiin – lue, miten Suomi voi päästä jatkoon

Cristiano Ronaldo heitti sokerijuomat sivuun ja otsikot huusivat pörssikurssien laskusta – suomalaisprofessori kertoo, mistä asiassa oli oikeasti kyse

Hollannin laitapuolustaja on hurjassa maalivireessä, oranssipaidat jatkoon – C-lohkon päivän tulokset sopivat Huuhkajille

Christian Eriksenin, 29, uran jatko näyttää epävarmalta – suomalaiskardiologi kertoo ohjeesta, joka sallii vain golfin ja keilaamisen