1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Brayden Point marinoitui pariluistelun maailmanmestarin valmennuksessa B-luokan varauksesta koko kiekkomaailman kylmimmäksi ratkaisijaksi

Tampa Bay Lightingin Brayden Point on hämmästyttävä sekoitus taitoa, jääkiekkoälyä sekä maalintekovaistoja, joita ei voi opettaa, kirjoittaa Yle Urheilun jääkiekkokirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Brayden Point teki Tampa Bayn voittomaalin viime yönä pelatussa välieräottelussa New York Islanderia vastaan. Kuva: Getty Images

Ei lähtenyt Tampa Bayn urheilupomona vielä 2012 toiminut Steve Yzerman keskelle Kanadan preerioita Brayden Pointia katselemaan. Tampa ounasteli, että polvivamman vuoksi rikkonaisen kauden pelannut varausikäinen Morgan Rielly putoaa seuran hallussa pitämälle kymmenennelle vuorolle kesän 2012 varaustilaisuudessa.

Calgaryssa syntynyt Point oli tuolloin vasta 16-vuotias. Itse asiassa Point oli kauden alkaessa vielä 15-vuotias eli alaikäinen WHL:ään, joten tämä sai pelata ainoastaan viidessä runkosarjan ottelussa. Pudotuspeleissä alkoi kuitenkin tapahtua.

Alati joukkueensa parhaimmistoon kuulunut Point runnoi neljääntoista pudotuspeliin tehot 7+3 johdattaessaan tulokaspelaajana joukkueensa konferenssifinaaleihin. Vaikka Tampan seurajohto oli tullut katsomaan Riellya ja muutamaa muuta, se päätyi ihailemaan Pointia.

Sittemmin olemme oppineet, ettei Pointin dominointi pudotuspeleissä ollut sattumaa.

Pariluistelun maailmanmestari luisteluopettajana

Tampa halusi kesän 2014 varaustilaisuudessa vahvistaa ennen muuta puolustuskalustoaan, mutta se oli iskenyt silmänsä Pointiin – kuten oli Minnesotakin. Point tiedettiin taitavaksi ja kiekkoälykkääksi ison sydämen pelaajaksi, mutta kokoa sekä keskinkertaista luistelutaitoa pidettiin vielä tuolloin suurina kysymysmerkkeinä. Tämän vuoksi Point valui lopulta kolmannelle kierrokselle.

Yzerman oli kuitenkin päättänyt saada Pointin ja vaihtoi vielä viime hetkellä Minnesotan kanssa vuoroja päästäkseen nappaamaan kanadalaishyökkääjän varaustilaisuuden 79. pelaajana. Kun Point nyt yhtenä maailman parhaista jääkiekkoilijoista loistaa kiekkouniversumien kovimpien otteluiden kovimpana ratkaisupelaajana, kolmannen kierroksen varaus tuntuu hullulta.

Ilmaiseksi ei kuitenkaan ole mikään Pointille tullut.

Brayden Point on osoittanut taitonsa ja varmuutensa nimenomaan ratkaisuhetkillä. Kuva: Getty Images

Tampassa pelaajakehityksestä vastaava, ja Yzermanin lähdön jälkeen apulais-GM:ksi nostettu, Stacy Roest teki yhdessä pariluistelun maailmanmestarin Barbara Underhillin kanssa paljon töitä Pointin luistelun kehittämiseksi. Nyt Point ei ole ainoastaan hyvä, vaan suorastaan erinomainen luistelija.

Pointista on kehittynyt muutamassa vuodessa yksi maailman parhaista keskushyökkääjistä. Kanadalaissentterin kyky loistaa kentän molemmissa päissä hakee vertaistaan. Point on käsittämättömän taitava pelaaja, joka pystyy pienessäkin tilassa tekemään uskomattomia taikoja, mutta samaan aikaan miehen tunnollisuus ja periksiantamattomuus tekevät illasta toiseen suuren vaikutuksen.

Kokonaisuuden kruunaa poikkeuksellinen kyky nousta esiin otteluiden tärkeillä hetkillä.

Point on ollut aina parhaimmillaan, kun otteluita on ratkottu. Kahdella viimeisellä WHL-kaudellaan Point teki yhteensä yksitoista voittomaalia. Aiemmin mainitulla tulokaskaudellaan Point teki pudotuspeleissä 16-vuotiaana kolme voitto-osumaa. Ja nyt on hyvä muistaa, että 16-vuotiaat loistavat kovassa WHL:ssä äärimmäisen harvoin – etenkään pudotuspeleissä.

Eikä meno ole muuttunut NHL:ssä mihinkään.

Point astuu esiin kreivin aikaan

Jo toisella NHL-kaudellaan Point iski tiskiin 82 ottelussa käsittämättömät kaksitoista voittomaalia. Viidellä ensimmäisellä kaudellaan keskushyökkääjä on iskenyt 31 voittomaalia, mikä on neljänneksi eniten koko liigassa. Connor McDavid on tehnyt 39 maalia, mutta Oilers-tähti on myös pelannut keskimäärin yli kolme minuuttia enemmän pelissä kuin Point.

Toki runkosarja on aina runkosarja. Point on sementoinut asemansa maailman kovimpana clutch-pelaajana, eli pelaajana, joka on parhaimmillaan ratkaisevilla hetkillä, nimenomaan pudotuspeleissä.

Syksyn 2020 playoff-kuplan ja käynnissä olevien pudotuspelien yhteenlaskettu voittomaalien määrä näyttää perjantaiaamun jälkeen kuutta. Lienee sanomattakin selvää, että se on enemmän kuin kenellekään toisella pelaajalla. Ja millaisia maaleja näihin mahtuu!

Se oli Brayden Point, joka nousi syksyllä esiin, kun Tampa yritti selättää demoninsa Columbuksen. Columbus oli vuonna 2018 pudottanut historiallisella tavalla runkosarjaa dominoineen Lightningin avauskierroksella suoraan neljässä pelissä, joten menneenä syksynä paineet Tampalla olivat valtavat.

Point iski ensimmäisen kierroksen ottelusarjaan kaksi jatkoaikaosumaa, ensimmäisessä ja viimeisessä pelissä. Ja lisää oli tulossa.

Dallas eteni nopealla tahdilla Stanley Cupien finaalien kriittisessä neljännessä pelissä 2–0-johtoon, mutta Tampa kampesi toisen erän alussa tasoihin Pointin kahdella peräkkäisellä osumalla. Bolts siirtyi lopulta sarjassa 3–1-johtoon 5–4-jatkoaikavoiton myötä.

Ja kukapa muu sarjalle olisi lopullisen sinetin kuudennessa finaalissa antanut kuin Brayden Point. Syksyn kolmas ja uran tärkein, Stanley Cupin ratkaissut voittomaali syntyi ratkaisevan finaalin avauserässä.

Tampa Bay kohtaa New York Islanderin taas sunnuntaiaamuna Suomen aikaa. Kuva: Getty Images

Soolomaaleja ja tiukkoja paikkoja

Eikä meno ole hyytynyt tänäkään keväänä. Florida johti avauskierroksen avauspelissä Tampaa kolmannessa erässä 4–3, kun Point päätti astua esiin: kaksi maalia kolmannen erän lopulla ja peli pakettiin.

Toisella kierroksella Pointille kirjattiin voittomaali sarjan katkaisseessa viidennessä pelissä Carolinaa vastaan. Perjantaiaamuna kanadalaistähti runnoi voitto-osuman tärkeässä ottelussa New York Islandersin vieraana.

Huomionarvoista lisäksi on, miten ja mistä Point isoilla hetkillä onnistuu. Tietenkin tällä on Tampan ykkösketjussa Nikita Kutserovin ja Victor Hedmanin kaltaisten pelaajien kautta tarjonnat kunnossa, mutta samaan aikaan Point ei profiloidu pelaajaksi, joka odottaa muiden tekevän likaiset työt.

Point on tehnyt paljon videokoosteisiin päätyviä soolomaaleja, mutta myös valtavan määrän maaleja lähietäisyydeltä. Point ei epäröi mennä ahtaisiin väleihin tai maalin eteen moukaroitavaksi. Käsittämätöntä onkin välillä, miten pienessä tilassa – ja millaisella maltilla – Point pystyy maalin edessä operoimaan. Kiekko ei löydä tietänsä verkkoon sattumalta.

Point on hämmästyttävä sekoitus taitoa, jääkiekkoälyä sekä maalintekovaistoja, joita ei voi opettaa. Tunnollinen Bolts-tähti ei luista puolustusvelvoitteista hyökkäyksen kustannuksella, mutta on yhtä kaikki aina paikalla, kun otteluita ratkotaan. Kyky löytää tyhjät tilat ja ennen kaikkea operoida mahdollisuuksien auetessa poikkeuksellisella kylmyydellä, hakee NHL:ssä vertaistaan.

Siksi Brayden Point on tällä haavaa jääkiekkoplaneetan kovin_clutch_-pelaaja. Ei pöllömmin kolmoskierroksen varaukselta.

Lue myös:

Tampa Bay johtoon ottelusarjassa – Brayden Point kovassa maaliputkessa

Joel Armia löi alkutahdit, Montreal tasoitti ottelusarjan