1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Kommentti: Huuhkajien fanituotteet revitään käsistä, eikä ihme! Joukkue jättää jälkensä suomalaiseen urheiluhistoriaan upealla tavalla

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue saattoi hukata ainutlaatuisen mahdollisuuden Venäjää vastaan keskiviikkona, mutta pelikentän ulkopuolella se ei ole jättänyt saamaansa mahdollisuutta käyttämättä, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on noussut ilmiöksi ensimmäisissä EM-kisoissaan. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen saldo kahden historiansa ensimmäisen EM-ottelun jälkeen on kolme pistettä. Jatkopaikka 16 parhaan joukkoon on vielä omissa käsissä ennen alkulohkovaiheen viimeistä ottelua, vaikka pisteenkin nappaaminen kovalta Belgialta on todella kovan työn takana.

Kisat ovat menneet Huuhkajilta vähintään odotusten mukaisesti. Silti Huuhkajat saattoi pelikentällä hukata ainutlaatuisen mahdollisuuden keskiviikkona, kun Venäjä nappasi voiton kotiyleisönsä edessä maalein 1–0. Rehellisyyden nimissä Venäjä ei näyttänyt niin ihmeelliseltä joukkueelta, etteikö Suomi olisi voinut napata suoran jatkopaikan tuonutta voittoa tai hyvin todennäköisesti jatkopaikan varmistavaa tasapelipistettä.

Toisaalta tilastot eivät anna Huuhkajille kauheasti jossiteltavaa. Suomelle nimittäin kirjattiin jälleen kerran tilastoihin vain yksi maalintekoyritys kohti maalia. Suomi teki tilastopalvelu Optan mukaan (siirryt toiseen palveluun) lauantaina arvokisahistoriaa, kun Huuhkajat voitti Tanskan yhdellä laukauksella kohti maalia. Kukaan ei ollut MM- tai EM-tasolla pystynyt vastaavaan aiemmin ainakaan vuodesta 1980 alkaen.

Ei voi olettaa, että samanlainen temppu toistuisi heti perään uudelleen. Huuhkajien hyökkäyspelaaminen on jättänyt paljon toivomisen varaa historian ensimmäisissä EM-kisoissa.

Jos kentällä Huuhkajien otteet ovat jättäneet pohdittavaa, kentän ulkopuolella näin ei ole käynyt.

Peliviheriöiden ulkopuolella Huuhkajat ja Suomen kannattajat eivät ole jättäneet saamaansa suurta arvokisahuomiota käyttämättä.

Suomen pelaajat ovat hyödyntäneet mahdollisuutensa. He ovat jättäneet sekä kotimaassaan että kansainvälisesti muistijäljen, jolle kannattaa nostaa hattua.

Otteet ovat olleet tyylikkäitä heti Tanska-ottelun dramaattisista käänteistä lähtien. Fanien upeat eleet Tanskan tähtipelaajan Christian Eriksenin sydämenpysähdyksen jälkeen. Joel Pohjanpalon ymmärrys olla tuulematta Huuhkajien historiallista avausmaalia EM-kisoissa ja haastattelussa Eriksenille osoitetut sanat. ** **

Tämä Joel Pohjanpalon rauhoitteleva ele Tanska-ottelun maalin jälkeen herätti kansainvälisestikin kunnioitusta. Kuva: Lars Ronbog / Getty Images

Huuhkajien lämmittelypaidoissa olleet tsemppiterveiset Eriksenille ennen Venäjä-ottelua. Pohjanpalon rehtiys myöntää heti Venäjä-ottelun jälkeen, että kansaa kuohuttanut videotarkistus meni ihan oikein ja hänen maalinsa hylkäystuomio oli oikea.

Lisää aiheesta:

Suomen sankari Joel Pohjanpalo oli tuhannen maalin teinitähti, jonka ura oli loppua piinaaviin vaivoihin – isä hämmästelee poikansa asennetta

Paulus Arajuuri on ollut toinen Suomen hahmo, joka on kerännyt myös kansainvälistä huomiota. Etenkin Suomen kansallislaulujen aikana Arajuuresta on välittynyt upea kuva. Innolla ja hymyllä vedetyllä Maamme-laulusta ei voi tulla kuin hyvälle tuulelle.

Pelin jälkeisissä haastatteluissa, kuten keskiviikkona, hymy ei hyydy millään. Arajuuri selitti esimerkiksi keskiviikkona hymynkare suullaan luottavaisesti, kuinka harmittavasta tappiosta huolimatta hän oli ylpeä joukkuestaan. Vuoden positiivisimman suomalaisen palkinnon saajan pitäisi olla jo nyt selviö!

Paulus Arajuuri oli harmissaan Huuhkajien tappiosta.

Lisää aiheesta:

Paulus Arajuuri toimi mallinukkena Nummelassa, eikä valloittava hymy ole sen jälkeen hyytynyt – Diego Maradona sytytti jalkapallounelmat

Eikä tyylikkäiden Huuhkajien lista lopu Pohjanpaloon ja Arajuureen. Huuhkajien joukkueessa on pelaajia monista erilaisista lähtökohdista, mikä lisää samaistumispintaa yhä useammalle potentiaaliselle fanille. Huuhkajissa puhutaan ainakin kuutta eri kieltä äidinkielenä. (siirryt toiseen palveluun)

Laaja samaistuminen näkyy myös osaltaan numeroissa. Miljoonayleisö on seurannut Ylen kanavilta Huuhkajien otteita. Toisen kuvaavan esimerkin paljasti Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja tiistaina Ylen tv-studiossa. Juha Malisen mukaan Tanska-ottelun jälkeisenä vuorokautena Huuhkajien fanituotemyynti oli yhtä suurta kuin koko vuonna 2018. Lisäksi Malisen mukaan Huuhkajista oli kansainvälisessä mediassa 38 000 juttua Tanska-pelin jälkeen vuorokaudessa, kun normaalin ottelun jälkeen juttuja on 100–200.

Torstaina Palloliitto tiedotti (siirryt toiseen palveluun), että Huuhkajien viralliset pelipaidat ovat loppumassa varastoista niin maajoukkueen verkkokaupasta kuin koko maailman markkinoiltakin. Pelipaitoja oli tilattu yli 22 000 ja nyt myyntiin on tulossa lisämalli.

Muun muassa Jere Urosen (vas.) ja Joel Pohjanpalon (oik.) kantamista siniristipaidoista on kiinnostuttu Suomessa ja maailmalla. Kuva: Tomi Hänninen

Kävi Huuhkajille alkulohkon päätöspeleissä miten tahansa, joukkue on jo pystynyt lyömään jo itsensä läpi syvemmälle kansan tietoisuuteen. Huuhkajista on tullut ensimmäistä kertaa Suomessa suuri ilmiö. Kisapaikan varmistuessa marraskuussa 2019 huuma ei ollut samanlaista kuin nyt kesähelteillä 2021.

Ilmiö on rakentunut vieläpä sillä tärkeimmällä tavalla eli muidenkin kuin hyvien tulosten varaan. Nykyisen Huuhkajien joukkueen tarina on eittämättä kohdillaan. Huuhkajien kapteeni Tim Sparv totesi alkuvuodesta Yle Urheilulle, että Huuhkajat haluaa olla muuta kuin menestyvä jalkapallojoukkue. Siihen suomalaiset ovat nyt ihastuneet.

Nyt enää jännitetään, mihin tämä historiallisesta kesästä kertova luku päättyy. Siemenet vielä suuremmalle tulevaisuudelle on kylvetty.

Lue lisää:

Kevin De Bruyne upotti Tanskan: näin tulos vaikuttaa Huuhkajiin – lue, miten Suomi voi päästä jatkoon

Christian Eriksenin, 29, uran jatko näyttää epävarmalta – suomalaiskardiologi kertoo ohjeesta, joka sallii vain golfin ja keilaamisen

Asiantuntijalta karu arvio Huuhkajien vaisusta hyökkäämisestä – Teemu Pukin katoaminen huolestuttaa: "Pitkä poissaolo näkyy hänen otteissaan"

Tomi Maanojasta piti tulla Suomen ykkösmaalivahti, mutta katkennut sääri suisti uran raiteiltaan – nyt hänen jalkapallotarinansa saa onnellisen lopun