Polla pelaa

Joel Pohjanpalo on poikkeuksellinen suomalainen jalkapalloilija: hän osaa puskea. Miksi Suomen kuumin hyökkääjä on niin hyvä pääpelaaja?

Asetelma on kääntynyt. Kun Teemu Pukki on hakenut loukkaantumisen jäljiltä huippukuntoaan, on Joel Pohjanpalo loistanut. Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttusen mielestä Pohjanpalo on Huuhkajien kuumin hyökkääjä.

Pohjanpalon määrätietoinen valmistautuminen näkyy Huttusen mukaan oikea-aikaisuutena. Siksi hyökkääjä on päässyt väläyttämään erityisosaamistaan – pääpelaamista. Pohjanpalo on puskenut pallon verkkoon jo kahdesti.

Pääpeliharjoittelu on jäänyt Suomessa vähemmälle. Päällä pelaamisen taito on unohtunut. Nuorten on syytä ottaa mallia Pohjanpalon pääpelaamisesta.

Olli Huttunen

Mitä Pohjanpalo sitten tekee oikein? Ensinnäkin hän käyttää puskutilanteissa koko kehoaan.

Näin hän saa pienessäkin tilassa puskuun voimaa. Taito on suomalaispelaajalle harvinainen.

Voima tukee myös Pohjanpalon maalinteon filosofiaa: hänelle tärkeintä on saada pallo maalia kohti.

Siksi Pohjanpalo teki tämän maalin. Pusku suuntautui päin, mutta oli riittävän laadukas.

Miksi Pohjanpalosta on tullut erityinen pääpelaaja? Syyn voi johtaa laajemmin pelaajan arvoihin ja asenteeseen: hän haluaa ratkaista pelejä, siksi vahvuuksia on kehitettävä. Pohjanpalo kertoo seuraavaksi, mikä häntä kehittää.

Olen harjoitellut maalintekoa koko ikäni, ja harjoittelen yhä. Opin virheistäni sen, mikä on tilanteeseen oikea ratkaisu.

Joel Pohjanpalo

Hyökkääjän on uskallettava tehdä virheitä. Ne kuuluvat futikseen. Silloin olet yrittänyt jotain.

Olen mielummin kentän huonoin pelaaja, jos teen silti voittomaalin. Kun maalipaikka tulee, on oltava siellä, missä pitää.

Tähän ajatusmaailmaan myös Huuhkajat nojaa Belgiaa vastaan. Paikkoja ei tule montaa, mutta yllätys on mahdollinen – etenkin jos pallo pelataan Pohjanpalon pollaan.

Lue lisää Joel Pohjanpalon matkasta teinitähdestä loukkaantumisten kautta Suomen sankariksi täältä.

Tekijät

Toimittaja

Micke Suopuro

Kuvat

Tomi Hänninen, EPA & Getty Images: Anatoly Maltsev ja Lars Baron

Julkaistu 19.6.