Hyppää sisältöön

Nooralotta Neziri ei aio kilpailla ennen olympiarankingin sulkeutumista – kertoo silti positiivisia uutisia kunnostaan

Selän rasitusvamma olympiakesän kynnyksellä on ollut yksi Nooralotta Nezirin urheilu-uran pahimmista takaiskuista. Nyt hän on palannut aitajuoksuharjoittelun pariin tauon jälkeen. Jyväskyläläisen tavoitteena on avata kilpailukautensa heinäkuun alussa.

Nooralotta Neziri ei aio mennä Tokion olympialaisiin vain osallistumaan. Hän uskoo pääsevänsä kisoihin mukaan rankingin kautta. Kuva: Tomi Hänninen

Selän rasitusvammasta loppukeväästä asti kärsinyt pika-aituri Nooralotta Neziri on toiveikas paluustaan kilparadoille lähitulevaisuudessa. Nezirin tavoitteena on päästä starttiviivalle heinäkuun alussa.

– Nyt on mennyt parempaan suuntaan. Ollaan saatu vähän helpommaksi oloa. On pikkuhiljaa otettu myös aitajuoksua kuvioihin mukaan. Siitä pidin ihan kohtuullisen tauonkin, koska se selkeästi provosoi selkäkipua. Nyt olen juossut aitoja piikkareillakin, Neziri kertoo puhelimitse.

Kuudesti 100 metrin aitajuoksun Suomen mestariksi juossut Neziri, 28, kertoo mielialansa kohentuneen samaa tahtia kuin selkäkipu on hellittänyt.

– Selkä ei ole enää yhtään arjessa kipeä. Juoksu ja loikat ovat oikeastaan olleet ainoat, missä se on enää sattunut. Nyt se on antanut tosi paljon myöten. Pieniä tuntemuksia on, mutta ei onneksi enää pahoja, Neziri kertoo.

Loukkaantuminen olympiakesän kynnyksellä loistavan hallikauden jälkeen on ollut yksi Nezirin uran ikävimmistä takaiskuista. Hän jäi maaliskuun EM-halleissa täpärästi mitalitta, joten nälkä kesän kilpailukauteen oli keväällä kova.

Sitä se on edelleen, vaikka Nezirin harjoittelu on ollut tähän viikkoon asti peruskuntoharjoittelua, eikä vuodenajalle tyypillistä iskuttavaa ja hermottavaa harjoitteluja kilpailujen välissä.

– Ollaan peruskuntokauden harjoittelulla pystytty tekemään hyviä harjoituksia ilman, että riskeerataan mitään. Jos pääsen pian maksimijuoksuihin, uskon, että minulla on mahdollisuus päästä hyväänkin kuntoon.

"Olympiaranking näyttää hyvältä"

Neziri uskoo pystyvänsä palaamaan hallikauden tasolle kesän aikana, mikäli uutta takapakkia ei tule. Jyväskyläläinen juoksi helmikuussa 60 metrin aidoissa Suomen ennätyksen 7,91. Samanlainen vire kesäkaudella vastaisi selkeää parannusta Nezirin viiden vuoden takaiseen ennätykseen 12,81.

– Hallikaudella löysin tosi hyvät treenisysteemit, joilla löytyi hyvä kunto. Totta kai myös tehot olivat kovempia, minkä seurauksena tämäkin vamma on tavallaan tullut. Se on ironista, että menee tosi hyvin, mutta samalla ollaan riskirajoilla, kun saadaan kropasta paljon irti, Neziri pohtii.

Nezirin motivaatio ei järkkynyt loukkaantumisen takia. Hän olisi voinut kuntouttaa vammaansa niin, ettei se tähtää kilpailukuntoon, mutta olympialaisten vuoksi hän ei halunnut jättää kaikkia korttejaan kääntämättä.

Nezirin kaksi parasta rankingiin laskettavaa kilpailua olivat helmikuiset SE-juoksut 7,92 ja 7,91 kovissa kansainvälisissä hallikilpailuissa. Kuva: 2021 Getty Images

Neziri ei ehdi kilpailla ennen kuin mahdollisuus olympiarajan 12,84 rikkomiseen sulkeutuu 29. kesäkuuta. Olympiapaikka on silti hyvin todennäköinen rankingin kautta, sillä Neziri on listalla ykkösenä.

Rankingissa hänen takanaan on 12 juoksijaa, jotka ovat pääsemässä olympialaisiin. Koska olympiakarsintaikkuna aukesi jo toukokuussa 2019, on muiden muassa tulosrajan rikkonut olympiavoittaja Sally Pearson ehtinyt jo lopettaa uransa, joten paikkoja vapautunee myös Nezirin edeltä.

– Ranking näyttää tosiaan hyvältä. Uskon, että pysyn rankingissa sisällä. Toki jos olympialaisiin haluan lähteä, kyllä minun täytyy saada kisoja alle. Ei minua voitaisi lähettääkään sinne, jos en kisaisi, Neziri sanoo.

Jos Neziri valitaan Tokion kisakoneeseen, Suomella on 100 metrin aidoissa peräti kolme edustajaa. Tulosrajan rikkoneet Annimari Korte ja Reetta Hurske on jo valittu Suomen olympiajoukkueeseen.

– Olympialaisiin mennään juoksemaan hyviä tuloksia, eikä vain osallistumaan. Aika näyttää, mikä tilanne on.

Lue myös:

Loukkaantuneen Nooralotta Nezirin olympiaunelmalle raju isku – ehtiikö suomalaistähti edes yrittää Tokion kisarajaa?

Hurske ja Korte Tokion olympiajoukkueeseen – tässä nyt valitut yhdeksän urheilijaa

Valmentaja kertoo ällistyttävästä muutoksesta Nooralotta Nezirin tekemisessä – hurjassa iskussa oleva pika-aituri on jopa suosikki EM-mitaleille