1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. EURO 2020

Onko Harry Kane kunnossa? Skotlanti pimensi supertähden ja perivihollisensa – tähän hetkeen tiivistyi Englannin tuska

Kaatosade kruunasi ottelun, jossa oli etukäteen ajateltuna klassikon ainekset. Suurimmat jännitteet purettiin vihellyskonsertissa ennen ottelua. Skotlanti kuittasi eleen piinaamalla Englantia. Palkinnoksi se sai pisteen, kun peli päättyi 0–0.

Robertsonin kontaktia Sterlingiin ei vihelletä
Robertsonin kontaktia Sterlingiin ei vihelletä

Noin 3 000 äänekästä skotlantilaista teki kiihkeästi odottamansa pyhiinvaelluksen kaatosateen piiskaamalle Wembleyn stadionille. Heillä oli toiveena vain yksi asia: Englannin kaataminen.

Kotijoukkue oli tosin ennakolta massiivinen suosikki. Skotlannin piti olla suupala, jonka voittamalla Englanti varmistaisi jatkopaikkansa.

Vaan kaikki on mahdollista, etenkin kun periviholliset kohtaavat arvokisoissa. Siitä kertoivat myös numerot: 0–0 (0–0).

Englantilaisille jäi pelistä käteen pisteen lisäksi vain jossiteltavaa. Raheem Sterling haki alueella kontaktia, sen Andy Robertson myös otti, vaan ei rangaistuspotkun arvoisesti.

Kuvan tilanteesta voit katsoa pääkuvaa klikkaamalla.

Katso tästä ottelun tilastot:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tilanne lohkossa D:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kane pimennettiin: "Olen yllättynyt, jos on täydessä pelikunnossa"

Kohtaamisen intensiteetti välittyi etenkin avauspuoliajan alkupuoliskon tapahtumiin. 25 minuutin pelin jälkeen ottelussa oli nähty jo yksitoista rikettä.

Ottelun kiihkeistä jännitteistä voit lukea tarkemmin tämän jutun lopusta.

Kertaalleen tolppaankin osunut Englanti hallitsi, mutta myös Skotlannille avautui paikkoja. Puolen tunnin kohdalla pallo pelattiin näyttävän hyökkäyksen päätteeksi Stephen O'Donnelille. Jordan Pickford pystyi vain vaivoin torjumaan.

Katso huipputorjunta alta.

Skotlanti onnistui hyvin pimentämään Englannin supertähden Harry Kanen, sillä Kane koski avauspuolikkaalla palloon vain kymmenen kertaa, vähiten kaikista pelaajista.

– Olen yllättynyt, jos Kane olisi tällä hetkellä fyysisesti ja henkisesti täydessä pelikunnossa, Yle Urheilun asiantuntija Juho Rantala arvioi.

Kane oli kiistämättä pahasti pimennossa. Hänelle ei myöskään avautunut tiloja avauspelin tapaan.

– Englannin syöttökombinaatiot puuttuivat. Skotteja on myös kehuttava. He esimerkikiksi blokkasivat laukauksia hienosti, Rantala kehui.

Kane otettiin lopulta myös vaihtoon, kun toista puoliaikaa oli pelaamatta reilut 15 minuuttia. Tilalle juoksi Marcus Rashford.

Englanti haki ärhäkkäästi johtomaalia heti toisen puoliajan alussa. Skotit puolustivat kuitenkin sitkeästi ja pystyivät yhä luomaan myös omia tilanteitaan.

Isäntien tuska tiivistyi osaltaan lisäajalla. Skotlannin maalin edessä nähtiin melkoinen hässäkkä, joka päättyi lopulta pelin viimeiseen purkupalloon.

Katso video tilanteesta alta.

Katso video: Englantilaiset eivät voineet sietää skottien hymniä

Englanti ja Skotlanti kohtasivat vuonna 1872 ottelussa, jota pidetään historian ensimmäisenä maaotteluna. Suurten panosten ottelussa kiistakumppanit eivät ole kohdanneet aikoihin, sillä Skotlanti on ylipäätään ollut miesten arvokisoissa viimeksi 23 vuotta sitten.

Jännitteitä ei odotetusta kohtaamisesta puuttunut. Skotlantilaisten itsenäistymistoiveet ovat brexitin johdosta saaneet uutta tuulta purjeisiinsa. Jalkapallo on aina ollut yksi väylä keskinäisten jännitteiden purkamiselle.

Yksi osoitus tästä koettiin jo ennen peliä: englantilaiset vihelsivät rajusti Skotlannin epäviralliselle kansallishymnille. Laulu kertoo skottien voitosta englantilaisista Bannockburnin taistelussa vuonna 1314.

Katso video vihellyksistä ja hymnistä alta.

Skotlantilaisten kannattajiin, "Tartaani-armeijaan", voit tutustua täältä.

Lue myös:

Christian Eriksen on päässyt pois sairaalasta – vieraili Tanskan joukkueen luona leikkauksen jälkeen: "Voin hyvin olosuhteisiin nähden"

Lue päivän muista otteluista:

Tähtilaiturin taktinen siirto pelasti Kroatian jo toiselta tappiolta – tšekkihyökkääjän saama isku ja siitä aiheutunut rangaistuspotkumaali puhutti

Ruotsi peittosi Slovakian rangaistuspotkumaalilla unettavassa EM-kamppailussa – Emil Forsberg potkaisi keltasinisille tärkeän voiton

Huuhkajat pelaa maanantaina:

Kevin De Bruynen mykistävä näytös sai Tanskan polvilleen kuin taikaiskusta – Huuhkajat joutunee kestämään Belgian supertähteä vielä pidempään

Belgian valmentaja sanoo laittavansa tähtensä avaukseen Huuhkajia vastaan – De Bruyne, Witsel ja Hazard "hakevat Suomea vastaan pelituntumaa"

Kommentti: Huuhkajien fanituotteet revitään käsistä, eikä ihme! Joukkue jättää jälkensä suomalaiseen urheiluhistoriaan upealla tavalla

Kevin De Bruyne upotti Tanskan: näin tulos vaikuttaa Huuhkajiin – lue, miten Suomi voi päästä jatkoon