Hyppää sisältöön

Ryan Crouser rikkoi 31 vuotta vanhan kuulantyönnön maailmanennätyksen – "Tiesin sillä sekunnilla, kun kuula irtosi kädestäni"

Ryan Crouser paransi maailmanennätystä 25 sentillä USA:n olympiakarsinnoissa.

Ryan Crouser tuuletti ME-tulosta villisti. Kuva: 2020 Getty Images

Ryan Crouser teki kuulantyönnön uuden maailmanennätyksen Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa Oregonissa. Hallitseva olympiavoittaja rikkoi 31 vuotta vanhan ME:n tuloksella 23,37.

28-vuotias Crouser paransi yhdysvaltalaisen Randy Barnesin vuonna 1990 tekemää ME-tulosta peräti 25 sentillä.

Crouser teki hirmutuloksen kilpailun neljännellä kierroksella. Voitollaan Crouser varmisti olympiakisapaikan Tokion olympiakisoihin.

Crouser aloitti tuuletuksensa välittömästi työntönsä jälkeen, kun kuula oli vielä ilmassa.

– Kuvittelin jo vuosia sitten, että teen uuden maailmanennätyksen, kun harjoittelin yksin koulupäivän jälkeen koulun takana. Nostin jo silloin käteni ilmaan ja kuvittelin, että tein uuden maailmanennätyksen. Tiesin vuodesta 2017 lähtien, että voin rikkoa maailmanennätyksen, Crouser tunnelmoi ESPN:n mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

– Tiesin sillä sekunnilla, kun kuula irtosi kädestäni, että tästä tulee hyvä. Taisin juhlia jo ennen kuin kuula irtosi kädestäni.

Crouser on jo jonkin aikaa jahdannut ME-tulosta, sillä viime kuussa yhdysvaltalaismörssäri työnsi tuloksen 23,01.

Crouser rikkoi aiemmin tänä vuonna sisäratojen ME:n, kun hän työnsi tuloksen 22,82.

– Ei tässä vielä oikein täysin tiedä, mitä tuli tehtyä, mutta kyllä tämä paremmalle maistuu kuin sisäratojen ME.

Toiseksi USA:n olympiakarsinnoissa sijoittui Joe Kovacs tuloksella 22,34. Kisalipun Tokioon lunasti Crouserin ja Kovacsin lisäksi myös kolmanneksi sijoittunut Payton Otterdahl, joka työnsi ennätyksensä 21,92.

ME:tä ei nähty vielä karsinnoissa, koska Crouser halusi pitää kenkänsä

Crouser olisi voinut sanojensa mukaan rikkoa ME:n jo perjantain karsinnoissa, mutta hän halunnut luopua sisään ajetuista kengistään. Karsinnoista hän kirjasi tuloksen 22,92.

Crouser oli ostanut olympiakarsintoja varten uudet kengät, mutta hän halusi kilpailla vanhoilla sisään ajetuilla kengillä Hayward Fieldin juuri uusitulla nopealla kuularingillä.

Ryan Crouserilla oli hymy herkässä kisan jälkeen. Kuva: 2020 Getty Images

– Kun teet uuden maailmanennätyksen kansainvälinen yleisurheiluliitto vie kenkäsi, koska ne testataan, että ne ovat lailliset. Ajattelin, että minulla ei ole kenkiä finaaliin, jos teen maailmanennätyksen jo karsinnoissa. Minun olisi pitänyt ottaa uudet kengät käyttöön finaalissa, Crouser veisteli.

Perjantain finaalissa Crouser teki vahvaa jälkeä jo ennen ME-tulosta, kun hän pukkasi tulokset 22,61, 22,55 ja 22,73.

– Ennätys on vaatinut kovaa työtä ja omistautumista. On helpottavaa, että ennätys syntyi nyt.

Tokion olympiafinaalissa luvassa ilotulitusta

Kilpakumppani ja kaksinkertainen maailmanmestari Joe Kovacs oli ensimmäisten joukossa onnittelemassa Crouseria.

– Uskon, että tämä ei ollut tässä – lisää on tulossa. Maailmassa on 3–4 kaveria, jotka pystyvät tuohon ME-tulokseen. Tokion kuulafinaali tulee olemaan aikamoista ilotulitusta, Kovacs ennakoi.

Joe Kovacs (vasemmalla) jäi Ryan Crouserin varjoon USA:n olympiakarsinnoissa. Kuva: 2020 Getty Images

– Se tekee aina hyvää lajille, kun joku pystyy tuollaiseen tulokseen. Kyllä tämä lisää lajin kiinnostusta. Aivan varmasti paljon ihmisiä tulee seuraamaan Tokion olympiakisojen kuulafinaalia. Sitä finaalia kannattaa katsoa.

Tokion olympialaiset alkavat 23. heinäkuuta. Kisoja voi jännittää Ylen kanavien välityksellä.

Lue myös:

DDR:n legendan Ulf Timmermannin tulokset kalpenevat tämän rinnalla – kuulahirmu Ryan Crouser teki parrasvalojen katveessa historiaa, joka löi ällikällä Reijo Ståhlberginkin

Kuulamörssäri Randy Barnesin skandaalinkäryinen maailmanennätys täyttää 30 vuotta – hetki ME:n jälkeen alkoi tapahtumasarja, joka ei monen silmissä kestä päivänvaloa

Mitä ihmettä jättiläismäisille mieskuulantyöntäjille on tapahtunut? Häkellyttävä muutos herättää kysymyksiä

Sentillä Rion olympiakullan hävinneelle kohuhyppääjälle neljän vuoden kilpailukielto – Manyongan pannan syy sama kuin pikajuoksutähti Colemanilla

Riku Illukka juoksi satasella ennätyksensä ja rikkoi nuorten EM-tulosrajan