Hyppää sisältöön

Aleksander Barkov voitti arvostetun NHL-palkinnon – kertoo hämmästyneensä suuresta kunniasta: "Aina olen tästä unelmoinut"

Aleksander Barkovista tuli NHL-historian toinen suomalainen Selke Trophyn -voittaja. Palkinto jaetaan NHL:n parhaalle puolustavalle hyökkääjälle.

Aleksander Barkov on Florida Panthersin arvostettu kapteeni. Kuva: Getty Images

Florida Panthers suomalainen tähtisentteri Aleksander Barkov on voittanut jääkiekon NHL:n parhaalle puolustavalle hyökkääjälle jaettavan Selke Trophyn.

25-vuotias Barkov on vasta toinen suomalainen, joka on voittanut arvostetun palkinnon. Jere Lehtinen voitti pelaajauransa aikana Selke Trophyn kolme kertaa. Lehtinen voitti pystin vuosina 1998, 1999 ja 2003.

Palkinnosta äänestävät pohjoisamerikkalaiset jääkiekkotoimittajat.

Barkovin kanssa palkinnosta kilpailivat Boston Bruinsin Patrice Bergeron ja Vegas Golden Knightsin Mark Stone. Barkov ei ollut koskaan aikaisemmin ollut kolmen parhaan ehdokkaan joukossa. Barkov nappasi palkinnon 780 pisteellä. Kakkoseksi sijoittuneella Bergeron sai pisteitä 522.

Barkov oli lopulta äänestyksessä ylivoimainen, sillä suomalainen sai äänestyksessä peräti 65 ykkössijaa. Toiseksi sijoittunut Bostonin Patrice Bergeron tuli nostetuksi kärkeen ainoastaan 12 toimittajan äänestyslapulla.

Barkov oli ylivoimastaan hämmästynyt.

– Olen yllättynyt, että minut ylipäätään nostettiin ehdolle. Tiesin, että pelasin hyvän kauden molempiin suuntiin. Vaikka tiesin ottaneeni askeleita oikeaan suuntaan, ei tullut kauden jälkeen ensimmäisenä mieleen, että olisin ehdolla tähän tai voittaisin tämän. Onhan tämä todella iso kunnia ja olen tästä todella ylpeä, Barkov tunnelmoi Yle Urheilulle.

Kovin suurena yllätyksenä ei Barkovin voittoa voi kuitenkaan pitää. Tapparassa kiekkokasvatuksensa saanut keskushyökkääjä on saanut jo SM-liigassa pitkän uran tehneen isänsä, Aleksander Barkov seniorin, kautta vahvan koulutuspohjan sentterin kokonaisvaltaisen pelaamisen saloihin. Tämän taidon tamperelainen on hionut vuosien saatossa huippuunsa.

– Olen aina yrittänyt olla luotettava kahden suunnan pelaaja ja tehdä kaikki asiat oikein. Olen halunnut pelata niin, ettei kenellekään jää mitään sanottavaa. En halua, että minusta sanotaan, että tuo ei pysty tekemään tätä tai tuota asiaa, Barkov kertoo.

– Olen halunnut olla kaikessa hyvä ja tehdä sen eteen paljon hommia. Ja kyllä minua on tällä matkalla autettu paljon.

Aleksander Barkov on arvostettu pelaaja Floridassa. Kuva: 2021NHLI Getty Images

Jo 16-vuoden iässä Tapparan liigajoukkueeseen noussut Barkov kokee oppineensa ensin puolustamaan ja sitten hyökkäämään.

– Ehkä nuorempana olin enemmän puolustava hyökkääjä kuin hyökkäävä. Tulihan junnuissa joskus tulosta ja toisella Tapparan liigakaudellakin, mutta koin aina, että minulla oli potentiaalia olla parempi hyökkäyssuuntaan. Sen tasapainon löytäminen on ollut joskus vaikeaa, Barkov pyörittelee.

– Kun tekee tarpeeksi hommia ja opiskelee peliä, voi kehittyä. Olen nyt mielestäni aika hyvin tasapainossa molempiin suuntiin, mutta on minulla vieläkin kehityttävää. Ei tämä tähän saa jäädä, Barkov kiirehtii muistuttamaan.

Barkov katseli nuorempana Jere Lehtisen pelejä

Nousu Jere Lehtisen rinnalle toiseksi Frank J. Selken mukaan nimetyn palkinnon voittajaksi oli niin ikään suuri kunnia Barkoville.

– Olen tuntenut Jeren pitkään ja nuorempana jo katsellut hänen pelejään. Nuorena kiekkoniilona tiesin tilastot ja kaikki maalikoosteet hänen osaltaan on nähty. Hän oli hieno pelaaja, Stanley Cupinkin voittanut ja paita roikkuu katossa.

Suomeen kesänviettoon viikko sitten saapunut Barkov oli vielä aamutuimaan vähintäänkin hämillään kohdalle osuneesta kunnianosoituksesta.

– Onhan tämä kova juttu, eikä sitä oikein vielä pysty uskomaan. Ei voi kuin isot kiitokset lähettää kaikille, jotka ovat tässä matkassa olleet mukana. Ilman pelikavereita, valmentajia, seuraa, perhettä ja muita tämä ei olisi ollut mahdollista. Aina olen tästä unelmoinut ja tehnyt paljon työtä oman pelitavan eteen, että olisin luotettava. Tämä on palkinto siitä työstä.

Barkovin kausi päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Tampa Bayta vastaan. Kuva: Getty Images

Floridan kapteeni Barkov pelasi NHL:ssä viime kaudella kahdeksannen kautensa tehoin 26+32=58 / +12. Hänen aloitusvoittoprosenttinsa oli liigan kymmenenneksi paras lukemalla 54,9. Pudotuspelien kuudessa ottelussa hän kirjasi saldon 1+6=7 / -8.

Aikaisemmin tällä viikolla Nashville Predatorsin suomalaisvahti Pekka Rinne palkittiin arvostetulla johtajuuspalkinnolla King Clancy Memorial Trophylla.

Lue myös:

Rinteelle upea kunnianosoitus – suomalaismaalivahti palkittiin NHL:n johtajuuspalkinnolla

Arvostetun palkinnon voittanut Pekka Rinne kommentoi Ylelle tulevaisuuttaan – tavoitteet yhä NHL:ssä: "Aika vaikea nähdä itseäni muualla"

Tampa Bay johtoon ottelusarjassa – Brayden Point kovassa maaliputkessa