1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Illan ottelussa hurjat panokset – näin Huuhkajat voi edetä jatkopeleihin jalkapallon EM-kisoissa

Huuhkajien jatkopaikka on edelleen joukkueen omissa käsissä. Tappio päätösottelussa Belgialle mutkistaa Suomen mahdollisuuksia. Tästä jutusta löydät päivittyvän lohkokolmosten vertailun.

Huuhkajat ja Joona Toivio tähyää kohti jatkopaikkaa. Suomi kohtaa Belgian maanantaina. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue joutuu jännittämään mahdollista EM-jatkopaikkaansa viimeisille kierroksille jalkapallon EM-kisoissa.

Huuhkajat kohtaa Belgian maanantaina kello 22. Samaan aikaan pelataan Venäjän ja Tanskan välinen toinen B-lohkon päätösottelu. Suomelle riittää jatkopeleihin tasapeli. Luonnollisesti myös voitolla Suomi on jatkossa.

Tilanne on edelleen Suomen omissa käsissä, mutta pahimmassa tapauksessa jatkopaikka saatetaan ratkaista keltaisten ja punaisten korttien määrällä tai rankingsijoituksella. Näin voi tapahtua kahdessa eri skenaariossa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Skenaario 1:

Tanska voittaa Venäjän 1–0 ja Suomi häviää Belgialle 1–2.

Silloin Tanska, Suomi ja Venäjä ovat kolmessa pisteessä ja keskinäisten otteluiden maaliero on kaikilla 1–1. Sen jälkeen vertaillaan alkusarjan maalieroa, joka Venäjällä (1–4) on huonompi kuin Suomella ja Tanskalla, joiden maaliero on täsmälleen sama 2–3.

Tässä tapauksessa lohkossa toiseksi sijoittuu maa, jolla on vähemmän keltaisia ja punaisia kortteja.

Suomella on tällä hetkellä neljä keltaista korttia. Tanskalla on kolme keltaista, joten Suomi lähtee päätöskierroksille pieneltä takamatkalta.

Jos Tanska on päätöskierroksen jälkeen korttitilastossa Huuhkajien edellä, Suomi sijoittuu lohkokolmoseksi. Huuhkajat joutuu jännittämään, riittääkö kolme pistettä neljän parhaan lohkokolmosen joukkoon, joka jatkaa pudotuspeleihin.

Skenaario 2:

Tanska voittaa Venäjän 1–0 ja Suomi häviää Belgialle 0–3.

Silloin Tanska, Suomi ja Venäjä ovat kolmessa pisteessä ja keskinäisten otteluiden maaliero on kaikilla 1–1. Sen jälkeen vertaillaan alkusarjan maalieroa. Tässä tapauksessa Tanska on paremman maalieron (2–3) turvin lohkokakkonen.

Suomen ja Venäjän maaliero on 1–4, joten lohkon kolmas sija ratkaistaan kortteja vertailemalla. Venäjällä on tällä hetkellä kolme keltaista korttia turnauksessa.

Jos Suomella on enemmän keltaisia ja punaisia kortteja kuin Venäjällä, se jää lohkossaan neljänneksi, eikä pääse jatkoon.

Parhaiden lohkokolmosten vertailu

Huuhkajat voi vielä itse vaikuttaa siihen, ettei kortteja jouduta laskemaan. Voitolla Belgiasta Suomi olisi varmasti jatkossa. Tässä tapauksessa Suomi myös voittaa lohkon, jos Venäjä häviää Tanskalle.

Tasapeli toisi Suomelle neljä pistettä, mikä riittäää jatkopaikkaan. Silloin Suomi neljän parhaan lohkokolmosen joukossa.

Katso alla olevasta grafiikasta päivittyvää neljän parhaan lohkokolmosen tilannetta. EM-kisojen otteluohjelma löytyy täältä.

Tasapeli Belgia-ottelusta riittää Huuhkajille lohkon kakkossijaan, jos Tanska voittaa Venäjän.

Tähtipelaajansa Kevin De Bruynen pelikuntoon saanut Belgia on FIFA-rankingin ykkösmaana erittäin kova vastustaja. On hyvin mahdollista, että Suomi jää ilman pisteitä. Skenaarioita jatkopaikkaan on lukuisia.

Näin Suomelle voi käydä, jos se häviää Belgialle

Tanska voittaa Venäjän:

Jos Tanska voittaa Venäjän vertaillaan lohkossa maalieroja Suomen, Venäjän ja Tanskan keskinäisistä otteluista.

Mikäli Tanska voittaa Venäjän vähintään kahdella maalilla, on Tanska lohkon kakkonen, Suomi kolmas ja Venäjä neljäs.

Mikäli Tanska voittaa Venäjän yhdellä maalilla, ovat Suomi, Tanska ja Venäjä tasapisteissä samalla keskinäisten otteluiden maalierolla.

Tanska voittaa Venäjän, mutta Venäjä tekee maalin:

Suomelle myrkkyä olisi Tanskan yhden maalin voitto Venäjästä siten, että myös Venäjä onnistuisi maalinteossa.

Silloin Suomi jäisi lohkossa neljänneksi, koska Suomi olisi tehnyt keskinäisissä otteluissa vähiten maaleja.

Tanska voittaa Venäjän 1–0:

Jos Tanska voittaa 1–0, olisivat joukkueet tehneet keskinäisissä otteluissa myös yhtä monta maalia.

Silloin ratkaisevaan asemaan nousisi se, kuinka monella maalilla kukin joukkue on hävinnyt Belgialle.

Tässä skenaariossa Suomi ei jää lohkon neljänneksi, jos se häviää Belgialle alle kolmella maalilla. Venäjä hävisi Belgialle 0–3.

Suomi voisi tässä skenaariossa ohittaa Tanskan, jos Suomi tekisi tappio-ottelussaan vähintään kaksi maalia.

Jos Suomi häviäisi Belgialle 1–2, ratkaisee Suomen ja Tanskan sijoituksen se, kummalla on pienempi "fair play" -pistepotti. Pisteitä karttuu keltaisista ja punaisista korteista.

Suomella on tällä hetkellä neljä keltaista korttia, Tanskalla kolme. Jos nämä pisteet olisivat tasan, toiseksi sjoittuisi Tanska, jonka rankingsijoitus EM-karsinnoissa oli Suomea parempi.

Jos Suomi häviäisi Belgialle 0–3, ratkaisee Suomen ja Venäjän sijoituksen se, kummalla on pienempi "fair play" -pistepotti. Pisteitä karttuu keltaisista ja punaisista korteista. Tanska on tässä skenaariossa parhaan maalieron turvin lohkokakkonen.

Suomella on tällä hetkellä neljä keltaista korttia, Venäjällä kolme. Jos nämä pisteet olisivat tasan, lohkosta jatkoon menisi Venäjä, jonka rankingsijoitus EM-karsinnoissa oli Suomea parempi.

Venäjä voittaa Tanskan:

Mikäli Venäjä voittaa Tanskan, on Suomi lohkossaan kolmas. Tuolloin Suomen jatkopaikka riippuisi täysin muiden lohkojen peleistä.

Suomen maaliero on nyt nolla, joten tappiolla Belgialle maaliero painuisi väistämättä pakkaselle. Vain maalin tappio Belgialle parantaisi Suomen mahdollisuuksia.

Edellisissä EM-kisoissa jatkopaikkaan ei riittänyt kolme pistettä ja miinuksella ollut maaliero. Viimeisenä lohkokolmosena jatkoon meni Pohjois-Irlanti, jonka maaliero oli nolla.

Toisaalta jos vähintään kaksi lohkokolmosta jäisi alle kolmeen pisteeseen, pääsisi Suomi jatkoon kolmella pisteellä.

Tanska ja Venäjä pelaavat tasan:

Mikäli Venäjä ja Tanska pelaavat tasan, on Suomi lohkossaan kolmas.

Lohkon sijoitusten määräytyminen tasapisteissä:

1 ) Keskinäisten otteluiden tulokset.
2 ) Keskinäisten otteluiden maaliero.
3 ) Tehdyt maalit keskinäisissä otteluissa.
4 ) Jos edelliset kohdat ovat erottaneet esimerkiksi kolmesta joukkueesta yhden joukkueen, toistetaan kohdat 1–3 pelkästään kahden jäljelle jääneen joukkueen osalta.
5 ) Maaliero kaikissa otteluissa.
6 ) Tehdyt maalit kaikissa otteluissa.
7 ) Voittojen määrä kaikissa otteluissa.
8 ) Jos yhä tasoissa olevat joukkueet pelaavat vastakkain, ammutaan rangaistuspotkukilpailu.
9 ) Alempi "fair play" -lukema. Pisteitä saa keltaisista ja punaisista korteista.
10 ) EM-karsintojen rankingsijoitus.

Lue myös:

Belgian valmentaja sanoo laittavansa tähtensä avaukseen Huuhkajia vastaan – De Bruyne, Witsel ja Hazard "hakevat Suomea vastaan pelituntumaa"

Kevin De Bruyne upotti Tanskan: näin tulos vaikuttaa Huuhkajiin – lue, miten Suomi voi päästä jatkoon

Christian Eriksen on päässyt pois sairaalasta – vieraili Tanskan joukkueen luona leikkauksen jälkeen: "Voin hyvin olosuhteisiin nähden"