1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Vihdoinkin! Aleksander Barkoviin liitetty väsynyt narratiivi voidaan kuopata lopullisesti

On selvää, että Aleksander Barkov tulee olemaan voittajaehdokas parhaan puolustavan hyökkääjään palkintoon urallaan vielä lukuisia kertoja. Vain harvat ja valitut yltävät tasolle, jolla hän pelaa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Aleksander Barkov on päässyt valokeilaan täysin ansaitusti. Kuva: Getty Images

Vihdoinkin!

Floridan Aleksander Barkov olisi voinut olla NHL:n parhaan puolustavan hyökkääjän palkinnossa kärkisijoilla jo aiemmin, mutta nyt viimein tärähti. Tamperelaishyökkääjä jyräsi Frank J. Selken mukaan nimetyn palkinnon äänestyksessä lopulta ylivoimaiseen voittoon ja hyvästä syystä: jääkiekkouniversumista ei löydy tällä hetkellä parempaa kahden suunnan keskushyökkääjää.

Ja nyt puhutaan nimenomaan kahden suunnan hyökkääjästä.

Palkinnon videoyhteyden välityksellä jakanut, itsekin kahdesti pytyn pokannut, Carolina-luotsi Rod Brind’Amour totesi palkinnon olevan nimenomaan palkinto parhaalle kahden suunnan hyökkääjälle. Jos joskus parhaan puolustavan hyökkääjän kategoriassa onkin painotettu tehopisteitä ohi kokonaisvaltaisen pelin, nyt näin ei ollut.

Barkovin kokonaisvaltaisuus, tai monipuolisuus on uskomattomalla tasolla. Barkov on aidosti yksi parhaita keskushyökkääjiä puolustussuuntaan, mutta samaan aikaan hänellä on kaikki ominaisuudet iskeä taululle 40 maalia ja 100 pistettä, miksei enemmänkin. On tärkeää muistaa, ettei Barkov ole urallaan päässyt vielä pelaamaan todella laadukkaiden ketjukaverien kanssa.

Floridan kapteeni on vaatimaton pelaaja, joka ei tee itsestään numeroa. Kuva: Getty Images

Samaan aikaan Tapparan miäs on erinomainen aloittaja, laadukas jäähyntappaja ja yksi liigan parhaista kiekonriistäjistä.

Ei ole lainkaan liioiteltua puhua Aleksander Barkovista yhtenä jääkiekkomaailman parhaista yksilöistä. On olemassa pelaajia, jotka keräävät tilastosarakkeisiin suurempia numeroita – ei toki näitäkään montaa ole – mutta kun puhutaan kokonaisvaltaisuudesta, Barkov nousee jääkiekkouniversumin kolmen parhaan pelaajan joukkoon – heikkouksia ei yksinkertaisti ole.

Barkovin kohdalla on puhuttu paljon myös arvostuksen puutteesta, mikä johtuu lähinnä maantieteellisistä syistä. Kaukana Floridassa operoiva Barkov ei kerää pohjoisamerikkalaisessa mediassa isoja otsikoita, mutta se ei ole määrittänyt suomalaistähden liigan sisällä nauttiman arvostuksen määrää. Muissa seuroissa, omasta puhumattakaan Barkov on nauttinut valtavaa arvostusta jo pitkään.

Viimeistään nyt väsynyt narratiivi voidaan kuopata lopullisesti.

Tärkeä huomio liittyy myös siihen, että Barkov on vasta 25-vuotias. Selke-palkintoa on harvoin pokattu näin nuorella iällä: 2000-luvulla ainoastaan Chicagon Jonathan Toews on voittanut parhaan puolustavan hyökkääjän palkinnon Barkovia nuorempana. Chicago-ikoni palkittiin parhaana puolustavana hyökkääjänä kesällä 2013 Stanley Cup-juhlien jälkihuuruissa.

Aleksander Barkov on ominaisuuksiltaa jokaisen valmentajan unelmapelaaja. Kuva: 2021NHLI Getty Images

Tämä kertoo huimaa tarinaa sekä Barkovin kypsyydestä että suomalaisen NHL:ssä nauttimasta arvotuksesta. Ja tämä tarina on vasta alussa.

Venäjällä tätä nykyä pelaava Pavel Datsjuk sekä toiseksi tämän vuoden äänestyksessä sijoittunut Patrice Bergeron ovat hallinneet Selke-kategoriaa vuosikaudet ja nyt alkamassa saattaa hyvinkin olla Barkovin aikakausi. Panthers-tähti on nostamassa kahden suunnan pelaamisen osalta riman huimiin korkeuksiin.

On selvää, että Barkov tulee olemaan voittajaehdokas palkintoon urallaan vielä lukuisia kertoja, sillä harvat ja valitut yltävät tasolle, jolla Aleksanteri Suuri juuri nyt operoi. Jere Lehtinen voitti palkinnon urallaan kolmesti, Barkovilla on kaikki eväät kiri ohi myös Lehtisestä.

Toivoa myös sopii, että aikamme lapset seuraavat Barkovin otteita kaukalossa tarkalla silmällä. Etenkin nyt, kun NHL:ää on Suomessa mahdollista seurata parhaisiin katseluaikoihin, tulevaisuuden suuruuksilla on viikosta toiseen ruuduissaan uskomaton pelitapa- ja persoonaesikuva, joka edustaa parhaalla mahdollisella tavalla suomalaisen jääkiekkoilun arvoja.

Lue myös:

Aleksander Barkov voitti arvostetun NHL-palkinnon – kertoo hämmästyneensä suuresta kunniasta: "Aina olen tästä unelmoinut"

Kotkaniemi alusti voitto-osuman jatkoerässä, Vegas-vahti teki emämunauksen vajaat kaksi minuuttia ennen kolmannen erän loppua

Tampa Bay johtoon ottelusarjassa – Brayden Point kovassa maaliputkessa