Hyppää sisältöön

Odotettua vaisumpi Teemu Pukki avasi pelikuntoaan – pyysi itse EM-avauksessa vaihtoa: "Toisessa pelissä oli enemmän virtaa"

Teemu Pukki ehti toukokuussa pelätä, että EM-unelma jää nilkkavamman takia haaveeksi. Hän kertoo päässeensä pelillisesti Venäjää vastaan ensimmäistä kertaa lähelle haluamaansa tasoa.

31-vuotias Teemu Pukki kärsi nilkkavammasta toukokuussa. Hän sanoo toipuneensa vammasta, mutta pelituntuman suhteen on ollut haasteita. Kuva: Getty Images

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen ykköstähti Teemu Pukki ei ole ollut alkulohkon otteluissa parhaimmassa vireessä.

Pukki on ollut tiukasti vartioitu ja yllättävän näkymätön. Pelaamisesta on näkynyt, ettei toukokuussa nilkkavamman saanut hyökkääjä ole vielä täydellisessä pelikunnossa.

31-vuotias Pukki vaihdettiin kentältä pois sekä Tanskaa että Venäjää vastaan noin 15 minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä. Pukki kommentoi tilannettaan lauantain lehdistötilaisuudessa.

Hänen mukaansa nilkka on hyvässä kunnossa ja vaikka hän pelaakin teipin kanssa, nilkka ei ole häirinnyt pelaamista. Viiden viikon tauko jalkapallosta on kuitenkin näkynyt Pukin mukaan pelituntumassa.

– Ensimmäisessä pelissä huomasin, ettei pitkä tauko tehnyt hyvää. Oli pakko pyytää vaihto, kun jaloista loppui voimat. Toisessa pelissä oli enemmän virtaa ja toisella puoliajalla pääsin ensimmäistä kertaa turnauksessa peliin sisään, Pukki totesi.

– Sain enemmän palloa ja muutaman paikan. Tietysti tulin vaihtoon, mutta siinä oli ensimmäistä kertaa fiilis, että pelituntuma on lähellä haluamaani tasoa.

Pukki on joutunut kokemaan viimeisen kahden kuukauden aikana hyvin erilaisia tunteita. Loukkaantumishetkellä hän ehti jo pelätä, että EM-unelma jää haaveeksi. Puhelu Huuhkajien fysioterapeutti Jari-Pekka Keurulaisen kanssa oli lopulta helpotus.

– "Gene" näki kuvat ja analysoi ne. Hän lupasi, että olen kunnossa näissä kisoissa. Se nosti fiilikset takaisin kattoon. Kisoissa pelaaminen on ollut urani isoin unelma. Jos se olisi jäänyt loukkaantumisen takia väliin, se olisi harmittanut todella pitkään.

– Se ensimmäinen EM-peli ja tunnelma, kun ensimmäistä kertaa vuoteen oli katsojia stadikalla... Oli sanoin kuvaamaton fiilis, kun ottelu alkoi.

Teemu Pukki ei ole vielä onnistunut maalinteossa jalkapallon EM-kisoissa. Kuva: Getty Images

"Tuntuma voisi olla erilainen"

Suomi on saanut alkulohkon kahden ottelun aikana ainoastaan kaksi laukausta kohti maalia. Huuhkajien hyökkäyspelaaminen onkin jäänyt vajaaksi, ja esimerkiksi tarkoin vartioitu Pukki on päässyt hyvin harvoin karkaamaan vastustajan linjan taakse.

Pukin ainoat huippupaikat nähtiin Venäjää vastaan toisella puoliajalla. Pukki ehti jo karata puoliajan alussa läpi, mutta Igor Divejev pääsi liukumaan palloon viime hetkellä. Toinen tilanne ei ollut yhtä vaarallinen, ja Matvei Safonov nappasi Pukin laukauksen helpohkosti kiinni.

Pukkia jäi harmittamaan erityisesti ensimmäinen tilanne.

– Totta kai puolustaja pelasi hyvin, kun hän liukui väliin. Se harmitti pelin jälkeen ehkä eniten, että siitä olisi voinut tehdä paremman paikan. Lähdin yrittämään ykkösellä, kaveri pääsi liukumaan ja pallo meni taivaisiin, Pukki harmitteli.

Pukilta myös kysyttiin, vaikuttiko pelituntuma ratkaisuihin maalipaikoissa.

– En lähde hakemaan tekosyitä, mutta tuntuma voisi olla varmaan erilainen noissa tilanteissa, jos olisi pelejä alla. Toivottavasti pari peliä auttaa ja Belgia-pelissä pallo uppoaa maaliin, jos tulee samanlaisia tilanteita.

Hyökkäyspelaamisessa parannettavaa

Huuhkajat pelaa lohkon päätösottelunsa maanantaina kisojen ykkössuosikki Belgiaa vastaan. Pukin mukaan Suomen pitää parantaa hyökkäyspelaamistaan, mikäli se mielii saada hyvän tuloksen ottelusta.

– Totta kai tiedämme, että olemme jokaisessa pelissä altavastaaja. Meidän päätehtävä on pitää oma maali puhtaana ja sitä kautta lähteä vastahyökkäyksiin. Se on ehkä ollut ongelmamme, kun olemme joutuneet pelaamaan liian puolustuvoittoisesti.

– Emme ole saaneet koko joukkuetta tukemaan hyökkäyksiä. Siinä meidän pitää olla parempia, jos haluamme tällä tasolla tuloksia, Pukki vastasi kysymykseen Huuhkajien hyökkäyspelaamisesta.

Pukin mukaan Huuhkajien täytyy puolustaa myös Belgiaa vastaan tiiviisti ja hakea tarvittavat maalipaikat vastahyökäyksillä.

– Olisi tärkeää, että saisimme maalin tehtyä, jotta saisimme hyvän tuloksen.

Pukki on oikeassa, sillä yksikin maali tehty maali parantaisi jopa tappiostakin huolimatta Suomen mahdollisuuksia jatkopaikkaan. Eri skenaarioista voi lukea tarkemmin täältä.

Igor Divejev liukui viime hetkellä palloon Venäjä-ottelussa. Kuva: Getty Images

Belgia-ottelu ei jännitä

Pukki ei ole sanojensa mukaan tutustunut jatkopaikkamahdollisuuksiin kovin tarkasti. Hän toki tietää, että voitolla Belgiasta jopa lohkovoitto on mahdollinen, ja tasapelikin parantaisi Huuhkajien mahdollisuuksia jatkopeleihin.

– Haluamme keskittyä siihen, että pisteiden saaminen Belgialta auttaa jatkopaikkaan. Keskitymme siihen ja katsomme tilannetta pelin jälkeen. Nyt keskitymme omaan peliin ja siihen, että saamme sellaisen tuloksen kuin haluamme.

Päätösottelun suuret panokset eivät ole Pukin omien sanojen mukaan vaikuttaneet hänen valmistutumiseensa.

– Jännitin varmaan eniten Tanska-ottelua. Kun sain ensimmäisen arvokisapelin alta pois, niin Venäjä-peliä oli paljon helpompi lähestyä. Valmistaudun tähän peliin niin kuin muihinkin. En ota peleistä kauheasti ylimääräistä stressiä. Yritän mennä peleihin mahdollisimman rauhallisin mielin. Olen huomannut, että silloin saan parhaan irti itsestäni.

– Totta kai panokset ovat kovat. Kuka olisi uskonut, että meillä on mahdollisuudet lohkovoittoon viimeisessä pelissä? Totta kai tiedämme, että voitto Belgiaa vastaan vaatii täydellisen suorituksen, mutta se on mahdollista.

Lue myös:

Huippupelaaja menetti tajuntansa kesken EM-ottelun – suomalaisasiantuntija hämmästelee lepsua suhtautumista vakavaan asiaan ja epäilee Uefan selitystä

Miksi Joel Pohjanpalo on niin vaarallinen hyökkääjä? Asiantuntija nostaa esiin yhden piirteen, josta Suomessa pitää ottaa mallia

Tahdistin estänee Eriksenin uran jatkumisen Serie A:ssa