1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Naisleijonat

Naisleijonien kesäsuunnitelmat menivät uusiksi, koska elokuun MM-kisoissa pitää olla huippuiskussa poikkeukselliseen aikaan

Kanadassa pelattavat naisten jääkiekon MM-kisat siirtyivät huhtikuulta elokuulle. Naisleijonien ensimmäinen MM-leiri päättyy sunnuntaina, joukkue kokoontuu seuraavan kerran heinäkuun lopussa ja MM-matkalle lähdetään elokuun toisella viikolla.

Noora Tulus oli pukeutunut asianmukaiseen kuosiin Naisleijonien harjoitusleirillä. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Sillä hetkellä kun kiekko putoaa jäälle naisten MM-kisojen avauksessa, moni huokaisee helpotuksesta. MM-turnaus oli kalenterissa huhtikuussa 2020, sitten huhtikuussa 2021 ja tämänhetkisen tiedon mukaan Naisleijonat aloittaa mitalitaistelunsa elokuun lopussa. Pelipaikkakin ehti jo vaihtua Halifaxista Calgaryyn.

Tämä tarkoitti myös sitä, että Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen pelaajien kesäsuunnitelmat menivät uusiksi. Ohjelmassa ollut peruskuntokausi sai jäädä sikseen.

– Jotain ominaisuutta voidaan yrittää kehittää, mutta emme pääse laskemaan peruskuntokautta käyntiin sillä tavalla kuin normaalisti, kertoo joukkueen fysiikkavalmentaja Saija Määttä.

Fysiikkavalmentaja Saija Määttä (vas.) antaa ohjeita Naisleijonille. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

– Treenaan kotona isäni kanssa, hän on luisteluvalmentaja. Harjoittelen myös poikapelaajien kanssa ja meillä on myös pelejä poikajoukkueita vastaan, hyökkääjä Michelle Karvinen kertoo kesäohjelmastaan.

Pelaajat pitivät lyhyen lomajakson keväällä, kun epätoivoinen odottelu kisojen kohtalosta oli ratkeamassa.

– Kesällä tulee vapaa viikko jokaiselle pelaajalle siellä täällä, silloin kun se parhaiten sopii. Mutta siinä on ainoa pieni hengähdyshetki, Määttä jatkaa.

Uusi aikataulu vei kesälomat ja kesäkivat, tilalle tulivat MM-leirit ja viilatut omatoimijaksot. Michelle Karvinen haluaa kääntää kolikosta kääntöpuolen.

– Lomaa ei ole samalla tavalla kuin aiempina vuosina, mutta mikä vuosi meillä on tulossa, Karvinen muistuttaa.

Valinnat mietityttävät

Uusi kisa-aikataulu tarkoitti uutta suunnitelmaa myös valmennusjohdolle. Jo keväällä nimetyssä joukkueessa oli uusia MM-kasvoja. Nuorennusleikkaus pätee myös kesäauringon ruskettamaan porukkaan. Entiset valinnat eivät päde kuin periaatteessa. Esimerkiksi maalivahtien osalta muutaman kuukauden lisäaika tuo spekulaatioihin Noora Rädyn. Räty ilmoitti jo keväällä jättävänsä MM-kisat väliin. Silloin turnausta ei ollut vielä siirretty syksyyn.

– Kaikille pelaajille on kerrottu, että kisat ovat uudet ja valinnat ovat uudet. Valinnat varmistuvat ennen seuraavaa leiriä. Saadaan mielet rauhoitettua niin pelaajilta kuin meiltä, valmentaja Juuso Toivola pyörittelee.

Petra Nieminen on yksi Suomen maajoukkueen avainpelaajista. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Naisleijonilla on vielä pienemmän porukan fysiikkaleiri Kuortaneella ja heinä–elokuun vaihteessa pelataan harjoitusottelut poikajoukkueita vastaan. Myös nyt päättyvällä leirillä joukkue kohtasi poikien joukkueita, lisäksi kuuden kentän leiriryhmällä saatiin myös joukkueen sisäisiä otteluita.

Pelejä on ja tulee olemaan vähän, joten pelaajille pitää saada jäätuntumaa pitkin kesää. Kansainvälisiä harjoitusotteluita muita naisjoukkueita vastaan tuskin saadaan MM-kisojen alusviikon ohjelmaan.

– Pieni arvoitus on, ketä vastaan pelataan paikan päällä, valmentaja Juuso Toivola kertoo.

Naisten jääkiekkomaajoukkue on leireillyt kesäkuussa Vierumäellä. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Metsän voimalla

Pelaajat saivat MM-leirin aluksi nauttia vähän muustakin kuin auringosta, pelaajat lähetettiin ryhmäytymään metsäleirille. Mikäpä suomalaiset paremmin lähentäisi kuin puskapissat, vesisateen kastelemat retkitarvikkeet ja itikoiden sitkeä kilpalaulu.

Metsäelämykset ovat leikkimielistä luonteen testaamista, mutta luonnetta aikaistetut MM-kisat testaavat myös oikeasti.

– Kollegoiden kanssa on puhuttu, että tämä on kuin koe ensimmäisenä koulupäivänä. Toisaalta haaste on kaikille sama ja nyt nähdään, kuka sen parhaiten handlaa, sanoo joukkueen GM Tuula Puputti.

Joukkueen yhteishenki on kasvanut muun muassa metsäelämysten kautta. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Urheiluyleisölle kesä 2021 on herkkua herkun perään. Jalkapallon EM-kisoja seuraavat olympialaiset ja Naisleijonat haluaisivat hurmata yleisön vielä ennen syyspimeitä.

Tuleva kausi on pelaajille raskas, kun puolen vuoden aikana pelataan kaksi arvoturnausta. MM-hulinoiden ja Pekingin talvikisojen välissä pelaajat kiekkoilevat seurajoukkueissaan. Rasituksen sääntelyä voi suunnitella, mutta koska kukaan ei oikeasti tiedä tulevasta, valmennuksen täytyy vain toivoa, että suunnitelmat onnistuvat.

– Me emme vielä tiedä, mikä elokuussa on kokonaiskuormitus, kun kesä on niin erilainen. Mutta henkisesti nollaaminen kevään pettymyksestä ja uudelleen latautuminen on varmasti rankempi. Fyysisesti tytöt ovat hyvässä kunnossa, sanoo Naisleijonien fysiikkavalmentaja Saija Määttä.

– Emme ole saaneet pelaajia katkeamaan. Nämä taipuvat hetkeksi, mutta he tulevat entistä vahvempana takaisin, Juuso Toivola kuvaa.

Lue myös:

Naisleijonat saa uuden päävalmentajan – Juuso Toivola maajoukkueen peräsimeen Pekingin olympialaisten jälkeen

Unelma ammattilaisuudesta vie 16-vuotiaat Lappalaisen kiekkosiskot satojen kilometrien päähän kotoa – pelaamalla elää Suomessa yhä vain ani harva nainen