1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. München

Münchenin kaupunginvaltuusto haluaa valaista EM-kisastadionin sateenkaariväreillä – syynä on Unkarin uusi laki, joka kieltää homoseksuaalisuuden mainostamisen

Münchenin kaupunginvaltuusto on pyytänyt pormestaria Dieter Reiteriä vaikuttamaan Euroopan jalkapalloliitto Uefaan, jotta Saksan ja Unkarin pelissä nähdään sateenkaarivärit keskiviikkona.

Saksan tähtimaalivahti Manuel Neuer pelasi Portugalia vastaan EM-kisoissa myös sateenkaarinauha käsivarressaan. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Münchenin kaupunginvaltuusto haluaa, että Saksan ja Unkarin EM-ottelussa keskiviikkona Münchenin EM-kisastadion valaistaan sateenkaaren väreihin. Kaupunginvaltuusto on pyytänyt kaupungin pormestaria Dieter Reiteriä vaikuttamaan Euroopan jalkapalloliitto Uefaan, että Münchenin EM-kisastadion voisi loistaa sateenkaaren väreissä.

Syynä on Unkarin parlamentin tiistaina hyväksymä laki, joka kieltää homoseksuaalisuutta "mainostavan" materiaalin levittämisen alaikäisille.

– Baijerin osavaltio sitoutunut monimuotoisuuteen, suvaitsevaisuuteen ja todelliseen tasa-arvoon urheilussa sekä kokonaisuudessaan yhteiskunnassa, Münchenin kaupunginvaltuuston tiedotteesssa sanottiin (siirryt toiseen palveluun) saksalaisen uutistoimiston DPA:n mukaan.

Münchenin EM-kisastadion on aiemminkin valaistu sateenkaaren väreihin. Tammikuussa sateenkaaren värit nähtiin Bayern Münchenin ja Hoffenheimin kamppailussa, kun Bayern järjesti rasismin vastaisen kampanjan. Kuva: 2021 Getty Images

Tuoreen Unkarin lakitekstin mukaan esimerkiksi homoseksuaalisuutta, sukupuolenkorjausta tai ”poikkeavaa sukupuoli-identiteettiä” koskevaa sisältöä ei saa asettaa alaikäisten saataville. Kieltoa perustellaan lasten oikeuksien suojelemisella.

Lisäksi seksuaalikasvatus ei lain mukaan saa tähdätä "sukupuolien erottelun, sukupuolenkorjauksen tai homoseksuaalisuuden edistämiseen". Lakia on puuhaillut pääministeri Viktor Orbanin Fideszi-puolue.

Laki on herättänyt vastustusta myös Unkarissa. Maanantaina yli 5 000 ihmistä kokoontui Budapestiin parlamentin edustalle vastustamaan lakia.

Unkari yllätti sunnuntaina jalkapallon EM-viheriöllä, kun se pelasi 1–1 -tasapelin Ranskaa vastaan. Avauskierroksella Unkari taipui Portugalille maalein 0–3.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

EU:n tasa-arvokomissaari: Unkarille voi koitua taloudellisia sanktioita kiistellyn lain myötä

Tuhannet osoittivat Unkarissa mieltään homoseksuaalisuuden mainostamisen kieltävää lakia vastaan – lain uskotaan saavan parlamentin hyväksynnän tiistaina

Maailmanmestari Ranska jäi tasapeliin Budapestissa! Unkarin maalijuhlissa toimittajan tavaratkin lensivät – professori löi pöytään yllätyksen tiivistävän tilaston