1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. uinti

Olympiaraja jäi rikkomatta Jenna Laukkaselta Kuopion SM-uinneissa: “Uran kannalta parempi, että nyt tulee pidempi tauko uimisesta"

Kaksinkertainen EM-kultamitalisti panostaa seuraavaksi omaan terveyteen.

Jenna Laukkanen kertoo, ettei ole pystynyt nauttimaan uimisesta suurten paineiden ja niiden mukanaan tuoman ahdistuksen vuoksi. Kuva: Getty Images

Jenna Laukkanen on kilpaillut kaksissa aikuisten kesäolympialaisissa ja kiertänyt lukuisia uinnin EM-kisoja, mutta tämän kesän osalta Tokion olympialaiset jäävät haaveeksi. Asia varmistui lauantaina uinnin pitkän radan SM-kisoissa Kuopiossa, jossa Laukkanen jätti kolmannen kisapäivän kesken.

– Päällä on ollut jo pidempään ylikuormitus, mistä johtuen kisoista palautuminen on ollut vaikeaa. Uimisesta ei ole pystynyt nauttimaan. Onnistumisen pakko on tuonut isoja paineita ja siksi olen välillä ollut myös tosi ahdistunut, selvensi Laukkanen.

Tokion väliin jääminen on 26-vuotiaalle Laukkaselle iso pettymys, mutta pitkään asioita puntaroituaan, hän päätti kuitenkin laittaa terveytensä kilpailemisen edelle.

– Oman uran jatkon kannalta on ehkä parempi, että nyt tulee hieman pidempi tauko uimisesta. Tällaisessa mielentilassa tuloksen tekeminen ei ole niin yksinkertaista.

Tähtäin asetettu Pariisin olympialaisiin

Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 ja Riossa 2016 kilpaillut Laukkanen tietää kokemuksesta, että nyt nähty potentiaali ei ole häntä parhaimmillaan.

– Nyt otetaan aikaa itselle ja mietitään, miten pystytään ottamaan seuraavaa askelta eteenpäin, jotta pystyttäisiin taistelemaan maailman kärkeä vastaan pitkällä radalla. Tähtäin on asetettu seuraavaksi vuoden 2024 Pariisin kesäolympialaisiin.

Sotkamolaisuimari kilpaili Kuopiossa kahdessa perhosuintikisassa, joista mukaan lähti kaksi SM-mitalia. 50 metrin matkalta tuli hopeaa ja 100 metriltä pronssia.

– Itse odotin kisoista hieman enemmän, vaikka lähtökohdat eivät olleetkaan osaltani kauhean hyvät. Annoin kaikkeni, mutta tietysti se harmittaa, että tällä kertaa Suomen mestaruus ei tarttunut mukaan, Laukkanen sanoi.

Kuopion SM-uintien kolmantena kisapäivänä tehtailtiin Suomen ennätyksiä

Kuopiossa tänä viikonloppuna kisailtavissa uinnin pitkän radan SM-kilpailuissa nähtiin lauantaina tukuittain uusia Suomen ennätyksiä.

Iltafinaalien ensimmäisestä Suomen ennätyksestä vastasi Davin Lindholm, joka ui miesten 50 metrin rintauinnissa uudeksi nuorten SE-ajaksi 28,26.

Parauinnissa nähtiin lauantai-iltana puolestaan peräti kolme uutta Suomen ennätystä.

Nader Khalili teki parauinnin S14-luokan uuden Suomen ennätyksen miesten 50 metrin rintauinnissa ajalla 35,52.

Naisten parauinnin S9-luokan 50 metrin selkäuinnissa voiton vei Jessika Markkanen, joka kirjautti uudet SE-lukemat aikaan 38,75.

Naisten parauinnin S10-luokassa nähtiin myös uusi Suomen ennätys, kun Daniel Sohlman kirjautti 50 metrin selkäuinnin uudeksi SE-ajaksi 38,52.

Lue myös:

Tokio vaihtumassa Pariisiin? Tulevien kesäolympialaisten rajat tuntuvat sotkamolaisuimari Jenna Laukkasesta kovilta

Ari-Pekka Liukkosen EM-kultaa edelsi vuosien piina – asiantuntija povaa suomalaisuimareille herkullista menestyspottia Tokion olympialaisista

Mimosa Jallow ja Ida Hulkko uivat illan EM-välieriin