1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Tim Sparv paljastaa uutta tietoa polvensa kunnosta – istui Venäjä-ottelun penkillä: "Olen valmis pelaamaan, jos valmentaja haluaa"

Kapteeni Tim Sparv on päässyt kirjoittamaan Huuhkajien matkasta jopa brittilehti The Guardianille. Sparv uskoo Suomen olevan riittävän lähellä Belgiaa pisteiden saamiseksi.

Tim Sparvin polvi on pelikuntoinen. Kuva: Getty Images

Suomi kohtaa Belgian jalkapallon EM-turnauksen B-lohkon päätosottelussa maanantaina kello 22. Kaiken jalkapallon EM-kisoista löydät Ylen kisasivustolta.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparvin polven kunto on puhuttanut jalkapallon EM-kisoissa. Sparv pelasi avausottelussa Tanskaa vastaan 76 minuuttia, mutta istui koko Venäjä-ottelun penkillä.

Sparv kävi maaliskuun lopussa polvileikkauksessa ja totesi vielä toukokuun lopulla ajatuksien pyörivän polvessa. Polvi oli jo menossa parempaan suuntaan, mutta hän myönsi tillanteen stressaavan ja turhauttavan ennen EM-kisoja.

Sparvin mukaan nyt tilanne on ollut parempi, eikä polven kanssa ole ollut ongelmia.

– Muutama päivä ennen Tanska-ottelua tuli fiilis, että nyt se on mennyt eteenpäin. Olen todella kiitollinen taustatiimin tekemälle työlle, että olen nyt hyvässä kunnossa.Nyt tuntuu hyvältä ja olen valmis pelaamaan, jos valmentaja haluaa. Jos ei, niin kannustan joukkuetta penkiltä, Sparv sanoo Yle Urheilulle.

Sparvin mukaan on vaikea pukea sanoiksi, kuinka paljon EM-kisoissa pelaaminen merkitsee. Hän on saanut puida aihetta muun muassa brittilehti The Guardianissa, johon hän kirjoitti kolumnin EM-kisojen alla (siirryt toiseen palveluun).

Sparv kirjoitti kolumnissaan muun muassa Suomen jalkapallohistoriasta, omasta urastaan ja EM-kisapaikan varmistumisesta. Sparvin mukaan haastatteluiden antaminen ja asioiden kirjoittaminen on hänelle terapeuttista.

– Tykkään kertoa meidän yhteisestä matkasta ja kaikesta siitä, mitä se meille merkitsee. Oli siistiä, että sain mahdollisuuden kertoa kansainväliselle medialle, mitä Huuhkajat on, mitä olemme tehneet ja miten olemme päässeet tänne. Se on ollut hienoa, Sparv sanoo.

Sparvin mukaan EM-kisoissa pelaaminen on hänen elämänsä kohokohta. Esimerkiksi Maamme-laulun kuuleminen Suomen arvokisahistorian ensimmäisessä ottelussa Tanskaa vastaan oli iso asia.

– On vaikeaa pukea sanoiksi, kuinka paljon tämä meille merkitsee. Muistan edelleen, kun sain olla mukana alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa Suomessa, alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa Ruotsissa ja nyt tällä tasolla Venäjällä. Tämä on makea juttu. Olen todella iloinen siitä, mitä olemme saavuttaneet.

Vaikein peli moneen vuoteen

Sparvin mukaan EM-kisoissa pelaaminen onkin ollut juuri sellaista, kun hän oli odottanut. Isossa tapahtumasa on pyörinyt paljon mediaa niin otteluissa kuin harjoituiksissakin.

– Se on iso muutos. Emme ole tottuneet tällaiseen seurajoukkuetasolla, Sparv sanoo ja jatkaa:

– Vaikka yritämme nauttia tästä hetkestä, se on vähän vaikeaa. Fokus on koko ajan seuraavassa pelissä ja siinä, miten voimme voittaa, miten me pääsemme jatkoon. Samaan aikaan pitää muistaa vähän pysähtyä ja mietiskellä, että olemme päässeet aika pitkälle.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa maanantaina yhden historiansa tärkeimmistä otteluista, kun se kohtaa ykkössuosikki Belgian lohkon päätösottelussa. Huuhkajilla riittää panosta, sillä voitolla Belgiasta jopa lohkon ykkössija on vielä mahdollinen.

– Tuntuu hyvältä, että pelaamme lohkovoitosta. Tämä on varmasti meidän vaikein peli moneen vuoteen, Sparv luonnehtii.

34-vuotias Tim Sparv on toiminut vuodesta 2018 alken Huuhkajien kapteenina. Kuva: Tomi Hänninen

Sparv kehuu etenkin Belgian kokoonpanon laatua ja laajuutta sekä erinomaista hyökkäyspeliä. Erityiskehuja saa huipputähti Kevin De Bruyne.

– Katsoimme lauantaina klippejä ja sinne tuli sellaisia syöttöjä Kevin De Bruyneltä, että huhhuh, Sparv sanoo.

Belgialaistähden suureksi faniksi tunnustautuva Sparv kuvailee Kevin De Bruyneä yhdeksi maailman parhaimmista pelaajista tällä hetkellä.

– Hänen syöttönsä kärkipelaajille ovat aivan uskomattomia. Hän näkee asioita, joita me emme näe. Hän pelaa loistavalla tasolla, mutta hän tekee myös puolustuksessa paljon töitä joukkueen eteen.

– Hän on varmasti yksi maailman parhaista pelaajista tällä hetkellä ja avain Belgian hyökkäyspeliin. Jos haluamme menestyä, pitää olla hereillä, kun hän saa pallon.

Sparv ei ole edes yrittänyt laskea eri vaihtoehtoja jatkopaikkaan. Kuva: Tomi Hänninen

Reseptinä ärsyttäminen

Sparv ei ole ollut tyytyväinen Huuhkajien suorituksiin, eikä hän ole vielä nähnyt sanojensa mukaan parasta Suomea kentällä. Hän kuitenkin luottaa siihen, että Suomella on mahdollisuudet Belgiaa vastaan.

– Jos ärsytämme heitä sekä fyysisesti että henkisesti, kukaan ei tykkää siitä. Luulen sen olevan meidän reseptimme menestykseen. Suomalainen kurinalaisuus on kaiken a ja o, jos haluamme saada pisteitä, Sparv sanoo.

Historiallinen mahdollisuus EM-kisojen jatkopeleihin on vielä Huuhkajien omissa käsissä, mutta eri skenaarioita sen varmistumiseen tappiostakin huolimatta on lukuisia. Sparv ei ole kuitenkaan tutustunut eri vaihtoehtoihin.

– Minulla oli lyhyt matematiikka lukiossa. En edes yritä katsoa, että miten pelit menevät tai yritä laskea niitä. Fokus on ainoastaan Belgia-pelissä. Yritämme saada pisteen tai yritämme voittaa. Se on siinä, eikä tarvitse miettiä mitään muuta. Olen aika huono matematiikassa, joten jätän sen muille, Sparv toteaa.

Lue myös:

Illan ottelussa hurjat panokset – näin Huuhkajat voi edetä jatkopeleihin jalkapallon EM-kisoissa

Odotettua vaisumpi Teemu Pukki avasi pelikuntoaan – pyysi itse EM-avauksessa vaihtoa: "Toisessa pelissä oli enemmän virtaa"

Belgian valmentaja sanoo laittavansa tähtensä avaukseen Huuhkajia vastaan – De Bruyne, Witsel ja Hazard "hakevat Suomea vastaan pelituntumaa"

Miksi Joel Pohjanpalo on niin vaarallinen hyökkääjä? Asiantuntija nostaa esiin yhden piirteen, josta Suomessa pitää ottaa mallia