Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomi kohtaa Belgian jalkapallon EM-turnauksen B-lohkon päätosottelussa maanantaina kello 22. Kaiken jalkapallon EM-kisoista löydät Ylen kisasivustolta.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on maanantaina lähes mahdottoman tehtävän edessä. Huuhkajien pitäisi pysäyttää Kevin De Bruyne.

Suomen jatkopaikka on EM-kisojen alkulohkon päätösottelussa omissa käsissä. Voitolla Huuhkajat on varmasti jatkossa, tasapelikin riittää todennäköisesti 16 parhaan joukkoon.

Tehtävä ei ole helppo. Vastassa on Fifa-rankingin ykkösmaa, jonka tärkein pelaaja on kuntoutumassa huippuiskuun.

Kevin De Bruyne, 29, on Belgian ja Manchester Cityn tähti. Hän on molemmissa joukkueiden keskikentän moottori, jonka ympärille pelaamista rakennetaan. Omassa roolissaan hän on maailman paras.

Esimerkki belgialaisen maagisesta vaikutuksesta pelitapahtumiin nähtiin alkulohkon Tanska-ottelussa. De Bruyne tuli 45 minuutin jälkeen kentälle ja käänsi 0–1-tappioaseman Belgian 2–1-voittoon. De Bruyne syötti maalin ja teki itse toisen. Suoritus jätti monet haukkomaan henkeään.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Englannissa De Bruyne voitti vastikään Valioliigan mestaruuden kolmannen kerran neljän kauden aikana. De Bruyne teki 25 liigottelussa kuusi maalia ja syötti vielä 12 lisää. Meno oli vielä hurjempaa toissa kaudella, jolloin De Bruyne antoi viimeisen syötön 20 liigamaaliin ja sivusi Thierry Henryn nimissä ollutta ennätystä.

De Bruyne on Valioliigan kärkeä luoduissa maalipaikoissa ja läpisyötöissä. Syöttötilastossa häntä suosisivat nykyistäkin enemmän "jääkiekkotehot", sillä monesti belgialainen saattaa antaa niin sanotun kakkossyötön, joka avaa vastustajan puolustuksen, mutta ei tuota suoraa tilastomerkintää.

– Joskus tilastot ovat ainakin minulle vähän liikaa. Varsinkin keskikenttäpelaajana voi tehdä niin paljon sellaisia asioita, joita ei merkitä tilastoihin, De Bruyne sanoi toukokuussa tehtyään jatkosopimuksen Cityn kanssa.

Uransa huipulla

Kisojen ensimmäisen pudotuspelikierroksen aikaan 30 vuotta täyttävä De Bruyne lienee nyt pelaajana parhaimmillaan ja sama pätee moneen muuhunkin Belgian avainpelaajaan. Belgian nykyistä joukkuetta kutsutaan nimellä "kultainen sukupolvi". Nimitys on ansaittu, sillä tämän hetken joukkueessa oleva yksilötaito on ennennäkemätöntä.

Joukkueella on pitkä yhteinen historia ja osa pelaajista on kasvanut yhdessä jo nuorisomaajoukkueista asti. Kemiat ovat kunnossa ja Belgian on sanottu muistuttavan jopa seurajoukkuetta.

Sen suurempaa kehua maajoukkueelle harvoin on tarjolla, sillä käytettävissä olevan rajatun ajan huomioiden yhteisen sävelen löytäminen on paljon vaikeampaa kuin seuroissa, jotka voivat kehittää pelaamistaan pitkien liigakausien aikana.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kehitys on johtanut huimaaviin tuloksiin – erityisesti hyökkäyssuuntaan. Maaliskuussa Belgia teki kahdeksan maalia MM-karsinnassa Valko-Venäjän verkkoon. Viikkoa aiemmin se iski kolmesti Walesia vastaan. Viime vuoden lopussa Belgia kaatoi Kansojen liigassa Tanskan 4–2 ja Englannin 2–0.

EM-karsinnoissa tämä joukkue ei hävinnyt yhtään ottelua eikä edes menettänyt ainuttakaan pistettä. Kymmenen ottelua hoitui suvereenisti yhteismaalein 40–3.

Sama tahti on jatkunut EM-kisoissa – Belgia on voittanut alkusarjassa Venäjän ja Tanskan.

De Bruyne tuli EM-turnaukseen puolikuntoisena, koska hän loukkaantui Mestarien liigan finaalissa. Häneltä on nähty tässä turnauksessa vasta yksi upea 45-minuuttinen, mutta parhaimmillaan hän voi yltää vielä tätäkin kovemmalle tasolle.

EM-karsintojen uskomattomin näytös oli syyskuun 2019 ottelu vieraskentällä Skotlantia vastaan. Belgia voitti ottelun 4–0. De Bruyne oli mukana kaikissa maaleissa joko tekijänä tai syöttäjänä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Totiseksi ja vaativaksi kuvailtu De Bruyne näkee pelin muita paremmin. Pelipaikaltaan De Bruyne on periaatteessa hyökkäävä keskikenttäpelaaja, mutta hän on vienyt roolin omalla yksilötaidollaan uusiin ulottuvuuksiin.

Tilanteesta riippuen häntä voidaan käyttää syvemmällä, hakemassa palloja lähempää puolustusta, jakamassa läpisyöttöjä ja rytmittämässä peliä keskeltä kenttää. Yhtä hyvin hän toimii laidoilla toimittamassa keskityksiä maalille. Taidot riittävät jopa suoranaiseksi hyökkääjäksi aivan vastustajan puolustuslinjan ytimeen.

Kentän keskikaistalle ja molempien laitojen yläosiin voi piirtää t-kirjaimen kuvaamaan De Bruynelle sopivia pelipaikkoja, mutta parhaiten hän viihtyy kentän oikeanpuoleisella kaistalla. Hän voi hakea pystyjuoksua laitaa pitkin päästäkseen keskittämään tai imaista vartijoijan mukaansa luodakseen tilaa rangaistusalueen rajan tuntumaan.

Hän ei yleensä tavoittele turhia pallokosketuksia tai pallonhallintasekunteja itselleen, vaan haluaa mieluummin pyrkiä nopeuteen. Yhden kosketuksen jatko tai haltuunotto ja peliä edistävä syöttö ovat De Bruynen tyypillisemmät työkalut etäämmällä vastustajan maalista.

– Hänen potkuvalikoimansa on valtava molemmilla jaloilla. De Bruyne pystyy tekemään peliä kaukaa pitkillä syötöillä ja antamaan lähempää murtavia syöttöjä. Kun avataan peliä, hän operoi vastustajan linjojen välissä ja hänen kauttaan peliä on helppo rakentaa. De Bruyne harvoin häviää palloja ja hän pystyy edistämään peliä kaikin tavoin: syöttämällä, laukomalla tai kuljettamalla itse, luettelee Ylen asiantuntija Erkka V. Lehtola.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Silloin kun muiden Belgian pelaajien juoksut puhkovat keskellä puolustuslinjaa, tilaa jää De Bruynen tuhoisille kaukolaukauksille. Ne lähtevät paremmin oikealla jalalla, mutta tarvittaessa myös vasemmalla. Jos laukausuhka yritetään kitkeä pois paineistamalla, De Bruynen pelisilmä näkee joukkuetoverin paremmissa asemissa.

– Jos De Bruynea lähtee haastamaan varomattomasti ja ryntäämällä, käy todennäköisesti huonosti. Jos hänelle antaa liikaa tilaa, käy myöskin huonosti, koska hän saa toimittaa pallon, minne haluaa. Huuhkajista Glen Kamara on sellainen, jolla riittää jalkoja, kovuutta sekä peliälyä pärjätä tällaiselle kaverille yhdellä yhtä vastaan. Moni muu on suurissa ongelmissa tällaisen pelaajan kanssa, Lehtola sanoo.

Belgia on liian laadukas joukkue, että yhtä miestä kannattaisi panna miesvartiointiin koko pelin ajaksi. De Bruyne näkee joukkuetovereiden juoksut ja antaa oikea-aikaisen syötön vastapuolen prässistä piittaamatta.

Kohtalokkainta on kuitenkin antaa De Bruynen tehdä juoksujaan vapaasti – silloin liikenne toimii myös toiseen suuntaan ja hänetkin kyllä löydetään, ja viimeistään seuraava syöttö todennäköisesti johtaa maalipaikkaan.

– Kaikki tietävät, että kun De Bruynella on pallo jalassa ja katse kohti maalia, voi tulla ihan millaisia neronleimauksia tahansa. Yksi lääke saada hänet kuriin olisi pimentää hänet estämällä häntä saamasta palloa, Lehtola pohtii.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

De Bruyne kasvoi huippujalkapalloiijaksi belgialaisseura Genkissä. Hän sai jo nuorena pelaajana kentällä paljon taiteellisia vapauksia. Illan Suomi-otteluun liittyy myös mielenkiintoinen tilastokuriositeetti. De Bruyne debytoi Belgian maajoukkueessa nimenomaan Suomea vastaan Turussa 11. elokuuta 2010. Suomi vei tuon ottelun 1–0.

Tuolloin 19-vuotias De Bruyne oli jo aiemmin samana kesänä ehtinyt säväyttää Turussa, kun hän johdatti Genkin peräti 5–1 -voittoon Interistä Eurooppa-liigan kolmannella karsintakierroksella. De Bruyne teki yhden maalin ja antoi myös yhden maaliin johtaneen syötön vajaat kaksi viikkoa ennen maajoukkuedebyyttiään samalla stadionilla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Manchesterissa De Bruyne on pelannut vuodesta 2015. Sen ajan hän on ollut maailman parhaiden pelaajien joukossa.

Hän murtautui maailman huipulle saksalaisessa Wolfsburgissa. Sitä ennen De Bruyne vietti pari tuskastuttavaa kautta lontoolaisessa Chelseassa, jonka edustusjoukkueessa hän pääsi pelaamaan vain kolme liigaottelua.

Kun peli alkoi kulkea Wolfsburgissa, Manchester City iski silmänsä De Bruyneen. City joutui tekemään useita tarjouksia ennen kuin saksalaiset suostuivat myymään. Wolfsburgin urheilujohtaja Klaus Allofs sanoi valitsevansa mahdollisuuksien mukaan mieluummin pelaajan kuin miljoonat, mutta Manchesterista tullut "hämmästyttävä" tarjous vei miehen mukanaan. Siirto oli toteutuessaan Valioliigan historian toiseksi hintavin.

Raha ei ole ollut este öljysheikkien kukkaroa kauhoneelle Manchester Citylle, joka on De Bruynen aikana jatkanut dominointiaan Englannin kentillä.

Heikkouksia hankala löytää

Huonojen pelaajien kanssa hän ei joudu pelaamaan Belgian paidassakaan, vaan pääsee ruokkimaan nälkäistä hyökkäyskalustoa.

Romelu Lukaku tuo Belgian hyökkäykseen lähes pitelemätöntä fyysisyyttä ja pystyy vahvan pääpelinsä lisäksi viimeistelemään räjähtävillä laukauksilla. Dries Mertens on paljon pienikokoisempi, mutta Lukakua nopeampi. Eden Hazard, jota loukkaantumiset ovat viime aikoina puskeneet sivuraiteille, on parhaimmillaan maailmanluokan tekniikkataituri.

De Bruynen tasoisen pelintekijän kanssa nämä pelaajat eivät myöskään jää ilman tarjoilua.

– Hän on niin monipuolinen, että hänestä on hirveän hankalaa etsiä heikkouksia. Hän pärjää millä tahansa kentän alueella, eikä koskaan jumitu mihinkään. Hän on armottoman hyvä syöttelijä. Hän pystyy syöttämään kovasta vauhdista tai paikaltaan, vasemmalla tai oikealla jalalla. Lisäksi hän pystyy piilottamaan syötöt viimeiseen hetkeen asti, Lehtola toteaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.