Hyppää sisältöön

Päävalmentaja Markku Kanerva hehkuttaa hurjaa unelmaa: "Suomen jalkapallohistorian isoin ottelu edessä"

Huuhkajat kohtaa maanantaina EM-turnauksessa Belgian. Panoksena on jatkopaikka.

Markku Kanervan mukaan pelaajat ovat odottavalla mutta sopivan rennolla mielellä. Kuva: Getty Images

Suomi kohtaa Belgian jalkapallon EM-turnauksen B-lohkon päätosottelussa maanantaina kello 22. Kaiken jalkapallon EM-kisoista löydät Ylen kisasivustolta.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva ei peittele maanantain Belgia-pelin merkitystä.

– Suomen jalkapallohistorian isoin ottelu on edessä. Hurja unelma pääsystä jatkoon on elossa ja omissa käsissämme. On hienoa, että olemme pelanneet itsemme tähän tilanteeseen, Kanerva sanoi etälehdistötilaisuudessa Pietarissa.

Voitto Belgiasta veisi Huuhkajat varmuudella EM-turnauksen neljännesvälieriin. Huuhkajat kohtaa Belgian Pietarin stadionilla maanantaina kello 22 alkavassa B-alkulohkon päätöspelissään. Tasapelikin luultavasti riittäisi jatkopaikkaan ja mahdollisesti jopa tappio.

Venäjä ja Tanska kohtaavat Suomen lohkossa Kööpenhaminassa, ja myös sillä kamppailulla on merkitystä lohkosijoituksiin. Kanerva saa samaan aikaan pelattavan ottelun aikana tietoa myös Kööpenhaminan kamppailun tilanteesta.

– Tärkein tehtävämme on keskittyä siihen, mihin voimme vaikuttaa eli omaan peliimme. Tippiksen (tiedotuspäällikkö Timo Walden) kanssa olemme puhuneet, että hän informoi meitä siitä, mikä tilanne Tanska-Venäjä-pelissä on, Kanerva sanoi.

Suomella ei loukkaantumishuolia

Kanervan mukaan kaikkien pelaajien pitäisi olla käytettävissä Belgia-kamppailussa. Jatkopaikkansa jo varmistanut Belgia on ilmoittanut, että Thorgan Hazard on ottelusta sivussa loukkaantumisen vuoksi.

Belgian päävalmentaja Roberto Martinez kertoi, että nimekkäät Axel Witsel, Kevin De Bruyne ja Eden Hazard ovat avauskokoonpanossa. Martinez haluaa kolmikolle lisää pelituntumaa.

Suomi luultavasti jatkaa ryhmityksellä 3-5-2, jonka voi yhtä hyvin kirjoittaa muotoon 5-3-2. Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan maailmanlistalla ykkösenä majailevan Belgian ryhmitys lienee 3-4-3.

Pelin kuva lienee selvä: Belgia pitää palloa, ja Suomi yrittää puolustaa tiiviisti sekä kytätä vastaiskuja. Teemu Pukin pystyjuoksut ovat tärkeässä roolissa, samoin Joel Pohjanpalolle pelattavat keskityspallot ja erikoistilanteet. Voi myös olla, että Suomi lähtee otteluun vain yhdellä selkeällä hyökkääjällä.

– Pelaajat ovat odottavalla mutta sopivan rennolla mielellä. Kun ottelu alkaa, pelaajat eivät silloin ehkä enää ajattele ottelun panosta vaan yksittäisiä suorituksia, Kanerva sanoi suojattiensa tunnelmista.

Saldona voitto ja tappio

Suomi aloitti EM-urakkansa voittamalla Tanskan 1–0. Toisessa pelissään Huuhkajat hävisi Venäjälle 0–1.

Tanskaa vastaan Suomen pallollinen pelaaminen oli olematonta. Myös Venäjä piti Suomea enemmän palloa, ja Huuhkajat kyttäsi vastaiskuja. Toisen puoliajan alkupuolella Huuhkajien pallollinen pelaaminen oli aiempaa parempaa. Venäjä näytti toisaalta antavan Suomen tuolloin tulla melko rauhassa kenttäpuoliskolleen. Loppukiri jäi Huuhkajilta sekavaksi ja laimeaksi.

Lue myös:

Illan ottelussa hurjat panokset – näin Huuhkajat voi edetä jatkopeleihin jalkapallon EM-kisoissa

Tim Sparv paljastaa uutta tietoa polvensa kunnosta – istui Venäjä-ottelun penkillä: "Olen valmis pelaamaan, jos valmentaja haluaa"

Miksi Joel Pohjanpalo on niin vaarallinen hyökkääjä? Asiantuntija nostaa esiin yhden piirteen, josta Suomessa pitää ottaa mallia

Huippupelaaja menetti tajuntansa kesken EM-ottelun – suomalaisasiantuntija hämmästelee lepsua suhtautumista vakavaan asiaan ja epäilee Uefan selitystä