1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Topi Raitanen dramaattiseen voittoon, kompuroi Lasse Virénin tyyliin: "Ei tullut olympiavoittoa, mutta sitä kohti ollaan menossa"

Topi Raitanen tykitti 3000 metrin esteiden ylivoimaiseen voittoon yleisurheilun joukkue-EM-kisoissa. Myös Sara Kuivisto ja Lassi Etelätalo ylsivät lajivoittoihin Romaniassa.

Topi Raitanen dramaattiseen voittoon
Topi Raitanen dramaattiseen voittoon

Topi Raitanen juoksi 3 000 metrin esteiden voittoon yleisurheilun joukkue-EM-kisojen ykkösliigassa Romaniassa. Raitanen rynnisti ykköseksi ajalla 8.38,30, vaikka kompuroi 700 metriä ennen maalia.

– Juoksin liian laiskasti enkä hyökännyt esteelle siinä kohtaa. Onneksi pääsin jatkamaan kisaa ja sain vielä voiton kairattua siitä, Raitanen kertasi Yle Urheilulle kilpailun jälkeen.

Raitanen kompuroi samaan tyyliin kuin juoksijalegenda Lasse Virén matkallaan olympiavoittoon. Virén kaatui, nousi ja voitti 10 000 metrin olympiakultaa Münchenissä 1972.

– Ei tullut maailmanennätystä eikä olympiavoittoa, mutta pienin askelin mennään niitä tuloksia ja Tokiota kohti, Raitanen naurahti.

Raitasen jalkaa pidettiin kylmässä suorituksen jälkeen. Tällä hetkellä vaikuttaa, että kompuroinnista selvittiin säikähdyksellä.

Kuivisto aloitti loppuvetonsa viimeisen kierroksen takasuoralla

Sara Kuivisto puristi naisten 1 500 metrin voittoon maltillisella ajalla 4.15,58. Kuivisto nousi kärkeen takasuoran ohituksellaan viimeisellä kierroksella.

– Olipa helppo juoksu. Kun takasuoralla läksin kiristämään, oikein ihmettelin, miksei kukaan seuraa. Tosin tuolla kovimmalla haastajalla, Valko-Venäjän Daria Barysevitshilla saattoi edellispäivän 3000 metriä painaa jaloissa.

Kuivisto urakoi kisojen avauspäivänä 800 metriltä kolmannen sijan.

Etelätalo lämpeni hitaasti

Lassi Etelätalo aloitti keihäskilpailun vaisusti, mutta ratkaisi mittelön kolmannen kierroksen heitollaan. Voittoheitto kantoi 79,20 metriä. Viimeistä vuoroaan hän ei käyttänyt.

– Alku oli vaikea. Jalat olivat vähän väsyneet ja selkä jähmeä. Yritin ensin heittää rennosta vauhdista, mutta ei se toiminut. Kolmas oli sitten sellainen perusheitto, Etelätalo kertoi.

Heittopaikka oli paikkausten jäljiltä epätasainen, mutta se ei häirinnyt Etelätaloa.

– Tulos oli aika hyvä siihen nähden, miltä heitto videolla näytti.

Lakka törmäili aitoihin, Lipsanen loikki neljänneksi

Elmo Lakka oli 110 metrin aitojen A-finaalissa viides ajalla 13,87. Lakka sai hyvän startin, mutta puolivälissä osumat kahteen aitaan söivät vauhtia ja juoksu karkasi hallinnasta.

– Minulla oli jo verryttelyssä sitä ongelmaa, etten oikein saanut juoksua pysymään ylhäällä aitojen välissä. Juoksu tuli alhaalla ja siksi niitä aitojakin kaatui. Selässä on pientä jäykkyyttä ja oikea pakara ei toiminut oikein, Lakka sanoi tiedotteessa.

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen hyppäsi vastatuuleen neljästi noin 16 metriin ja sijoittui neljänneksi. Lipsasen pisin hyppy kantoi 16,14.

Eemil Helander juoksi roiman ennätysparannuksen ja kolmannen sijan 3000 metrillä. Helander paransi kilpailun loppua kohden asemiaan ja tuli maaliin kauden kotimaisessa kärkiajassa 8.02,22.

Reetta Hurske aitoi kuudenneksi 100 metrin aitojen A-erässä. Mikko Paavola sijoittui seiväshypyssä viidenneksi. Hän ylitti 520 toisella yrityksellään ja 540 kolmannella yrityksellään.

Suomi oli maiden pistekilvassa seitsemäs ja jatkaa Ykkösliigassa. Tshekki ja Valko-Venäjä nousevat Superliigaan. Romania ja Viro putoavat Kakkosliigaan.

Päivitetty klo 19.52: Lisätty tuloksia ja Topi Raitasen kommentit.
Päivitetty klo 21.30: Lisätty Lassi Etelätalon kommentit.

Lue myös:

Miksi Senni Salminen pystyi siihen, mihin Kristiina Mäkelä ei? Suomi sai puskista uuden mitalitoivon Tokion olympialaisiin

Salmiselle SE, Lehikoinen lajivoittoon – Suomi punnersi yleisurheilun maajoukkueiden EM-ykkösliigassa sijalle 9

Pikajuoksun supertähti varmisti olympiapaikkansa perheen surun keskellä – liikuttava hetki kisan jälkeen tallentui kameroille