1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. tuomarit

Mikä on nykyään käsivirhe? Veikkausliigan huipputuomari näytti kädestä pitäen, miten uudesti viilattu sääntö tulkitaan EM-kisoissa

Veikkausliigan huipputuomari Mohammad Al-Emara näytti, miten tuomari katsoo nykyään käsivirheen. Sääntöä on viilattu, eikä pallon koskeminen käteen rangaistusalueella tarkoita automaattisesti pilkkua. Serie A:ssa viime kaudella pelannut Perparim Hetemaj pitää uudesta linjasta.

Miten nykyinen käsivirhesääntö toimii? Suomalainen huippuerotuomari Mohammed Al-Emara avaa
Miten nykyinen käsivirhesääntö toimii? Suomalainen huippuerotuomari Mohammed Al-Emara avaa

Jalkapallon miesten EM-kisojen yksi suurimmista puheenaiheista on ollut tähän mennessä käsivirheiden tulkinta. Pallo on osunut selvästi pelaajaa rangaistusalueella käteen, mutta tuomari on antanut pelin jatkua. Ei pilkkua.

Kolme kertaa Veikkausliigan parhaaksi tuomariksi valittu Mohammad Al-Emara näytti Ylen studiossa, miten käsivirhe nykyään tulkitaan. Sääntöä on hiottu.

– On haluttu, että käsivirhe olisi enemmän pelin hengen mukainen. Säännöllä on haluttu vapauttaa pelaajat pelaamaan jalkapalloa. Se on tulkinnanvaraisin ja vaikein sääntö jalkapallossa.

Al-Emaran mukaan oleellista on, liikkuuko pelaajan käsi kohti palloa, mikä on käden asento ja mikä on pelaajien etäisyys. Käsivirhe vihelletään edelleen, jos pelaaja tarkoituksella koskettaa kädellä palloa.

Käsivirheen tulkinta hakee vielä paikkaansa.

Esimerkiksi Italian Serie A:ssa viime kaudella pelannut Yle Urheilun asiantuntija Perparim Hetemaj kertoo, että EM-kisoissa nähdyistä käsikosketuksista olisi rangaistu useammin Italiassa.

Hetemaj pitää uudenlaista tulkintaa parempana.

– Kun ollaan lähellä, niin silloin ei vihelletä. Muuten pelaajat voisivat hakea tarkoituksella käsivirhettä ja tsippailla vastustajan käteen rangaistusalueella.

Veikkausliigassa FC Hongan riveissä pelaavan Duarte Tammilehdon mukaan käsivirhe on pelaajalle tulkinnanvaraisin sääntö.

– Jokainen tulkitsee sitä vähän eri tavalla. Pelitilanteessa varsinkin, kun se tulee läheltä ja nopeasti, sitä on vaikea tulkita.

"Ottaisin VARin vastaan"

Al-Emaran mukaan videotarkistusjärjelmä VAR on toistaiseksi toiminut todella hyvin EM-kisoissa. Yksi syy onnistumiseen on tuomarin mukaan se, että VAR ei puutu epäselviin tilanteisiin.

– Sen on pitänyt olla selkeä tilanne, kun VAR on puuttunut. Sitä painotettiin ennen EM-turnausta.

Olisiko VAR hyvä lisä Veikkausliigaan?

Tammilehdon mukaan olisi.

– Jos taloudelliset resurssit riittäisivät, niin ottaisin VARin vastaan. Maalit ovat maaleja ja paitsiot paitsioita. Myös filmaaminen on poistunut kokonaan.

Katso koko keskustelu alapuolelta.

Lue myös:

Jalkapallon EM-kisoissa on nähty poikkeuksellinen ilmiö – asiantuntija selittää, miksi historiallisen moni rangaistuspotku on epäonnistunut

Turnauksen floppi teki Suomelle karhunpalveluksen, Turkin täyskatastrofi voi olla Huuhkajille kohtalokas – näin eteni EM-jalkapallon sunnuntai

Päävalmentaja Markku Kanerva hehkuttaa hurjaa unelmaa: "Suomen jalkapallohistorian isoin ottelu edessä"

Saksan sankari ei ole unohtanut Cristiano Ronaldon nöyryyttävää käytöstä ottelun jälkeen – pelasi elämänsä pelin portugalilaistähteä vastaan

Tim Sparv paljastaa uutta tietoa polvensa kunnosta – istui Venäjä-ottelun penkillä: "Olen valmis pelaamaan, jos valmentaja haluaa"