1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. EURO 2020

Tänään on Huuhkajien historian suurin ja tärkein ottelu – näin Suomi voi horjuttaa maailman parasta joukkuetta

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen korostaa, ettei Suomen joukkueessa voi olla vapaamatkustajia maanantain ratkaisuottelussa Belgiaa vastaan. Huuhkajille on Venäjä-ottelun tapaan tarjolla historiallinen paikka EM-lopputurnauksen 16 parhaan joukossa.

Näillä miehillä Belgian kimppuun? Huuhkajilla on tänään edessään massiivinen, muttei mahdoton haaste. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen ja Belgian ottelua voi seurata tänään TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 21 alkaen sekä Yle Puheella kello 21.30 alkaen. Ottelu alkaa kello 22.00. Kaiken EM-kisoista löydät Ylen kisaoppaasta .

REPINO. Suomella on tänään edessään jalkapallohistoriansa suurin ottelu. Huuhkajat haastaa Pietarissa EM-kisojen alkulohkon viimeisessä ottelussa jatkopaikkansa jo varmistaneen Belgian.

Polttava helle on käristänyt Karjalankannasta armotta viime päivinä, ja Huuhkajat teki viimeistelyharjoituksensa eilen noin 30 asteen lämpötilassa.

Jo lähes kuukauden omassa koronakuplassaan elänyt ryhmä piti hauskaa pienpelien parissa, ja kaikki pelaajat olivat paikalla. Kaiken pitäisi olla kunnossa Belgian tähtisikermän kohtaamista varten.

Vaikka henki on hyvä, haaste illalla tulee olemaan maailman kovinta luokkaa. Roberto Martinezin valmentama joukkue on Fifa-rankingin ykkösenä, ja joukkue on muun muassa tehnyt maalin 32 ottelussa peräkkäin. Viimeksi se jäi nollille Ranskaa vastaan MM-välierässä heinäkuussa 2018.

– Ei voi olla niin, että 10 pelaajaa onnistuu ja yksi ei. Jos jokin osa-alue pettää, vaikeuksia on luvassa. Jos Tanska-pelissä Suomella oli paljon onnistumisia, nyt vaaditaan samaa ja vielä hieman lisää, Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen tiivistää.

Se kuuluisa ottelu: maanantaina avauskokoonpanossa todennäköisesti pelaava Thomas Vermaelen oli Belgian joukkueessa jo 2007, kun Bubi-huuhkaja lennähti ikimuistoisesti Olympiastadionin nurmelle. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Historiasta uskoa

Tilastopalvelu Gracenote piti Belgiaa EM-kisojen mestarisuosikkina jo ennen turnausta, ja arvio on vain vahvistunut kahden kierroksen jälkeen. Gracenoten ennusteen mukaan Belgia juhlii mestaruutta 19 prosentin todennäköisyydellä. Venäjän 3–0 ja Tanskan 2–1 lyöneillä “Punaisilla paholaisilla” on maailmanluokan pelaajia jokaiselle pelipaikalle, ja Huuhkajilta vaaditaan nappisuoritus kaikilla osa-alueilla.

Suomi tarvitsee ottelusta todennäköisesti vähintään pisteen, jotta se voisi varmistaa historiallisesti paikkansa neljännesvälierissä. Voitolla Huuhkajat nousisi lohkoykköseksi, ja pienellä tappiollakin unelma jatkopaikasta eläisi, mikäli Suomi ei jäisi lohkojumboksi ja muiden lohkojen viimeiset ottelut päättyisivät Huuhkajien kannalta suotuisiin tuloksiin.

Suomen ja Belgian ottelun kanssa samaan aikaan Tanska ja Venäjä kohtaavat Kööpenhaminassa. Erilaisista laskelmista ja skenaarioista voi käydä lukemassa lisää täältä.

Mikäli peilataan historiaan, suomalaisten ei kannata heittää kirvestä kaivoon. Seitsemästä edellisestä kohtaamisesta Huuhkajat on voittanut neljä sekä pelannut kolmesti tasan. Belgian edellinen voitto on olympiakarsinnoista vuodelta 1987, mutta kamppailua ei ole kaikissa yhteyksissä tilastoitu viralliseksi A-maaotteluksi.

Viimeisin ottelu kesäkuun alussa 2016 päättyi tasan, kun tähtihyökkääjä Romelu Lukaku onnistui tasoittamaan lukemiksi 1–1 ottelun lopulla.

Urallaan 60 A-maaottelua pelannut Huttunen uskoo, että vaikka nyt kentälle astelevat taas täysin uudet yksitoistikot, menneisyydestä voi pumpata lisää uskoa.

– Kun jalkapallossa on ollut mukana pitkään, on huomannut, että jotkut joukkueet sopivat toisille paremmin kuin toiset. Olisi vaikeampaa lähteä pelaamaan, jos 10 edellistä ottelua olisivat kaikki päättynyt tappioon. Jollain tavalla heidän pelityylinsä on sopinut Suomelle, ja siitä voi ammentaa itseluottamusta.

Kahden isäntämaan kotikentällä pelatun ottelun jälkeen Suomi pääsee Pietarissa kohtaamaan Belgian neutraalilla areenalla. Luvassa on jälleen suomalaisten vankka tuki myös katsomossa. Kuva: Tomi Hänninen

Tehot tapissa

Iso kuva ottelussa tulee olemaan selvä. Belgia pitää palloa ja Suomen mahdollisuudet lepäävät etenkin tilanteenvaihdoissa sekä erikoistilanteissa. Molemmissa Suomelle on jäänyt turnauksessa vielä terävöittämistä.

Vaikka Tanska hävisi Kööpenhaminassa Belgialle, etenkin avausjaksolla Belgia oli ongelmissa ja joukkueen keskikenttäpelaamisessa oli paljon vaikeuksia.

– On selvää, että tilanteenvaihdot täytyy pystyä hyödyntämään tehokkaasti. Jos saadaan ylös korkea prässi, se on tilaisuus ryöstää pallo ja iskeä nopeasti. Kaikki lähtee kuitenkin onnistuneesta puolustuspelaamisesta, ja Suomi lähtee siitä, että omissa pysyy nolla.

– Tanska horjutti Belgiaa avausjaksolla korkealla prässillä, mutten usko, että Suomi siihen lähtee ainakaan alussa. Pitkät heitot, kulmapotkut ja sivuvapaapotkut ovat aina totta kai yksi mahdollisuus.

Jotta Suomi saisi erikoistilanteita ja pääsisi riistämään palloja otollisilla alueilla, hyökkäyspelaamiseen täytyy Huttusen mukaan löytyä lisää kierroksia. Tanskaa vastaan Huuhkajat käytti ainoan paikkansa, mutta Venäjä-ottelussa syntyneet mahdollisuudet eivät lopulta tuoneet tulosta.

Glen Kamaran 61 syötöstä Venäjä-ottelussa vain viisi meni harhaan. Kamaran taituruutta tarvitaan myös maanantaina, kun Suomi yrittää rakentaa hyökkäyksiä. Kuva: Tomi Hänninen

Paikkoja on todennäköisesti luvassa jälleen niukasti, ja päävalmentaja Kanervaa siteeraten tehojen täytyy olla taas tapissa.

– Venäjää vastaan Robin Lod riisti keskiympyrässä pallon ja antoi loistosyötön Teemu Pukille. Juuri näitä Suomi tarvitsee, mutta se edellyttää, että joukkue pääsee ylös omalta puolustusalueelta. Tarpeen tullen esimerkiksi tappioasemassa prässitasoa voidaan nostaa aggressiivisemmaksi.

– Suomen täytyy pystyä nostamaan hyökkäystä ja saada pelattua palloa keskialueelle, josta ratkaisusyöttöjä voi antaa. Belgia tulee varmasti ottamaan ylhäältä kiinni Suomen puolustukseen. Sitä, miten matalasta blokista päästään muuntautumaan hyökkäyspeliin, on varmasti harjoiteltu viime päivinä.

Wing-backit tukemaan?

Koska Huuhkajat on joutunut puolustamaan niin syvältä aiemmissa peleissä, wing-backit Jukka Raitala ja Jere Uronen ovat käytännössä olleet enemmän tai vähemmän laitapuolustajia viiden pelaajan puolustuslinjassa. Huttunen toivoo wing-backeilta rohkeutta aina mahdollisuuden tullessa, jotta Suomi saisi lisää pelaajia keskialueelle.

– Jos alhaalla viisi on rakentamassa, ei päästä kovin ylös. Belgia pelaa selkeällä keskushyökkääjällä ja laitapelaajilla, jotka kuitenkin tulevat voimakkaasti sisäkaistoille keskustaan. Jos keskusta on tukossa, wing-backien rooli korostuu ja kierrättämällä palloa puolenvaihdoilla löytyisi todennäköisesti reitti päästä eteenpäin.

Kun Tim Sparv pelaa, tilastojen mukaan Suomi saa todennäköisemmin pisteitä. Huuhkajakapteeni sanoo, että hän on valmis kentälle maanantaina. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen valmennusjohto teki Venäjä-otteluun vain yhden muutoksen, kun viikolla 30-vuotisjuhliaan viettänyt Djurgårdenin Rasmus Schüller korvasi kapteeni Tim Sparvin. Polvileikkauksesta kevään aikana toipunut Sparv pelasi Parkenilla 76 minuuttia, ja hän kertoi Yle Urheilun haastattelussa lauantaina olevansa pelikunnossa.

Huttunen näkisi äänekkäästi joukkuettaan kentällä ohjaavan Sparvin pelaamisen erittäin tärkeänä.

– Schüller pelasi kelpo pelin, mutta Sparv toisi vähintään saman. Hänellä on henkistä johtajuutta, ja hän saa muut ympärillä pelaamaan paremmin. Tim on valmentaja kentällä, ja on tärkeää, että joukkueessa on pelaaja, joka pystyy ohjeistamaan puolustuksessa ja erikoistilanteissa.

Pukki ja Pohjanpalo kärjessä?

Huttunen ei usko merkittäviin muutoksiin kokoonpanossa. Suomi on naulannut kolmen topparin systeemin pysyvästi taululle, ja ryhmä on saanut palautua Venäjä-pelistä neljän päivän ajan.

Lod ei ole saanut itsestään parasta irti keskialueen kolmikossa, mutta Huttusen mukaan Joel Pohjanpalon väkevä vire hyökkäyspäässä takaa hänelle paikan avauksessa Pukin parina. Tällöin Lod jatkaisi keskialueella kymppipaikan sijaan.

Teemulta on tullut viestiä, että valmiudet alkavat olla paremmat. Pohjanpalo on kuuma pelaaja, ja todennäköisesti hänen annetaan siksi jatkaa. Lod tulee keskialueelle, sillä hänet halutaan pitää avauksessa. Tietty kompromissi siinä pitää tehdä.

Jos paikkoja siunaantuu Belgiaa vastaan, Joel Pohjanpalolta ja Teemu Pukilta odotetaan tehoja. Kuva: Tomi Hänninen

Martinez on vahvistanut, että vammoistaan toipuneet tähdet Kevin de Bruyne, Eden Hazard ja Axel Witsel pelaavat Suomea vastaan avauskokoonpanossa. Belgialaiset ovat toistelleet haluavansa voittaa jokaisen ottelun, mutta Huttunen näkee Suomella mahdollisuutensa.

– Tietysti he lähtevät voittamaan, mutta onhan jalkapallossa inhimillisyys läsnä. Tiedetään, että Belgia on jatkossa, kukaan ei halua loukkaantua ja jotkut hakevat peliaikaa.

– Lisäksi pelataan helteisessä säässä. Siinä on pieniä palasia, jotka antavat Suomelle pieniä mahdollisuuksia iskeä.

EM-kisoissa on jo nähty yllättäviä tuloksia, kun Huuhkajat löi Tanskan vieraskentällä, Englanti jäi tasapeliin Skotlannin kanssa ja viimeksi Unkari venyi pistejakoon hallitsevaa maailmanmestaria Ranskaa vastaan.

Olli Huttusen mukaan erityisesti ottelun alku tulee näyttelemään tärkeää roolia, ja Huuhkajien tulisi selvitä ilman takaiskuja. Kuva: Tomi Hänninen

Huuhkajien viime vuosien tarina on vertaansa vailla, ja ilman voittoja vuoden 2016 pelannut joukkue on noussut viime vuosina komealla tavalla liitoon ja lopulta taistelemaan paikasta Euroopan 16 parhaan maan joukossa.

Huttunen on vakuuttunut, ettei Huuhkajat jää tänäänkään ihmettelemään vastaan asettuvia tähtipelaajia.

– Tämä sukupolvi on kasvanut voittajaksi, ja pelaajat ovat omissa seurajoukkueissaan tottuneet taistelemaan suuria joukkueita ja pelaajia vastaan. Huuhkajissa ei kumarrella ketään, ja siellä uskotaan, että Belgiaakin vastaan on täysi mahdollisuus ottaa pisteitä.

Lue myös:

Suomi putosi viimeisen jatkoonmenijän paikalle EM-kisoissa – Sveitsi tyrmäsi Turkin, lohkovoittaja Italialla 30 tappiotonta ottelua peräkkäin

Päävalmentaja Markku Kanerva hehkuttaa hurjaa unelmaa: "Suomen jalkapallohistorian isoin ottelu edessä"

Tim Sparv paljastaa uutta tietoa polvensa kunnosta – istui Venäjä-ottelun penkillä: "Olen valmis pelaamaan, jos valmentaja haluaa"

Odotettua vaisumpi Teemu Pukki avasi pelikuntoaan – pyysi itse EM-avauksessa vaihtoa: "Toisessa pelissä oli enemmän virtaa"

Tällaisen kotipesän Suomi vei Belgian ja Venäjän nenän edestä EM-kisoihin – turvallisuudesta "Pohjolan Rivieralla" vastaa 18 henkeä

Belgian valmentaja sanoo laittavansa tähtensä avaukseen Huuhkajia vastaan – De Bruyne, Witsel ja Hazard "hakevat Suomea vastaan pelituntumaa"

Miksi Joel Pohjanpalo on niin vaarallinen hyökkääjä? Asiantuntija nostaa esiin yhden piirteen, josta Suomessa pitää ottaa mallia