Hyppää sisältöön

Uefa tutki Saksan tähtimaalivahdin sateenkaaren värisen kapteeninnauhan käyttöä – Saksan maajoukkueen mukaan ele tulkittiin hyväksi

Manuel Neuer on käyttänyt EM-kisojen otteluissa sateenkaaren väristä kapteeninnauhaa. Uefa tutkii, ovatko Saksan jalkapalloliitto ja Neuer rikkoneet sääntöjä. Uefan sääntöjen mukaan poliittiset eleet otteluissa ovat kiellettyjä.

Saksalaislähteiden mukaan Uefa tutkii Manuel Neuerin sateenkaaren värisen kapteeninnauhan käyttöä. Kuva: 2021 Getty Images

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Sunnuntaina saksalaiset tv-kanavat (siirryt toiseen palveluun) RTL ja n-tv kertoivat, että Euroopan jalkapalloliitto Uefa aloitti tutkinnan Saksan jalkapalloliiton toimista. Syynä oli joukkueen tähtimaalivahdin Manuel Neuerin sateenkaaren värinen kapteeninnauha. Uefa tutki, tulkitaanko sateenkaaren värinen kapteeninnauha poliittiseksi eleeksi. Uefan säännöissä poliittiset eleet ovat kiellettyjä otteluissa. Saksan jalkapalloliitto olisi tv-kanavien mukaan voinut saada sateenkaaren värisestä kapteeninnauhasta sakot.

Saksan jalkapalloliitto tiedotti (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin myöhemmin sunnuntai-iltana, että Euroopan jalkapalloliitto Uefa on lopettanut asian tutkinnan. Uefa oli Saksan jalkapalloliiton mukaan kertonut kirjeessään, että sateenkaaren värinen kapteeninnauha tulkitaan joukkueen symboliksi monimuotoisuudelle ja sille on hyvä syy.

Neuer on pitänyt sateenkaaren väristä kapteeninnauhaa kahdessa ensimmäisessä EM-ottelussa sekä kisoihin valmistaneessa maaottelussa. Sateenkarilipulla kuvataan useissa eri yhteyksissä moniarvoisuutta ja se on toiminut myös seksuaalivähemmistöjen symbolina.

Seksuaalivähemmistöjen kohtelu on puhuttanut Saksassa viime päivinä. Lauantaina kerrottiin, että Münchenin kaupunginvaltuusto haluaisi valaista kaupungin EM-kisastadionin sateenkaaren väreihin keskiviikkona Saksan ja Unkarin ottelussa.

Syynä on Unkarin parlamentin tiistaina hyväksymä laki, joka kieltää homoseksuaalisuutta "mainostavan" materiaalin levittämisen alaikäisille.

– Baijerin osavaltio sitoutunut monimuotoisuuteen, suvaitsevaisuuteen ja todelliseen tasa-arvoon urheilussa sekä kokonaisuudessaan yhteiskunnassa, Münchenin kaupunginvaltuuston tiedotteesssa sanottiin (siirryt toiseen palveluun) saksalaisen uutistoimiston DPA:n mukaan.

Saksa voitti sunnuntaina Portugalin 4–2, mutta hävisi avausottelussaan Ranskalle 0–1.

Päivitetty kello 21.51. Lisätty Saksan jalkapalloliiton tiedote.

Lue myös:

.
.