1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Sveitsi

Suomi putosi viimeisen jatkoonmenijän paikalle EM-kisoissa – Sveitsi tyrmäsi Turkin, lohkovoittaja Italialla 30 tappiotonta ottelua peräkkäin

Sveitsi kaatoi kylmää vettä Huuhkajien jatkohaaveiden päälle voittamalla Turkin. Sveitsi nousi neljään pisteeseen ja lohkokolmosten vertailussa Suomen ohi. Huuhkajilla on mahdollisuus saada alkulohkopisteitä maanantaina suursuosikki Belgiaa vastaan.

Shaqiri iskee toisen osumansa Turkkia vastaan
Shaqiri iskee toisen osumansa Turkkia vastaan

Sveitsi otti huipputärkeän voiton kaatamalla Turkin 3–1 jalkapallon EM-turnauksessa. Sveitsin Xherdan Shaqiri oli A-lohkon päätösottelun maalikuningas kahdella osumalla. Illan toisessa A-lohkon ottelussa Italia voitti Walesin 1–0 ja eteni suvereenisti lohkon voittoon.

Kolme pistettä tuli Sveitsille tärkeään paikkaan: joukkue nousi neljään pisteeseen. Huuhkajat on omassa lohkossaan kolmessa pisteessä ja saattaa joutua jatkopaikkahaaveissa lohkokolmosten vertailuun. Kuudesta lohkosta neljä parasta lohkokolmosta menee jatkoon.

Suomen kannalta mainio tulos olisi ollut, jos Sveitsi ja Turkki olisivat pelanneet vähämaalisen tasapelin.

Suomi kohtaa maanantaina Belgian alkulohkon päätöspelissään. Näet tästä jutusta, miten Huuhkajat etenisi jatkopeleihin.

Shaqirin päivä

Sveitsi aloitti räväkästi ja onnistui heti ensimmäisessä hyökkäyksessään. Haris Seferovicin nopea kääntölaukaus rangaistusalueen rajalta upposi Turkin maaliin.

Sveitsi jatkoi tehokkaana. 26. peliminuutin jälkeen Sveitsi iski 2–0:aan Xherdan Shaqirin upealla oikean jalan vedolla.

Liverpool-pelaaja jatkoi tulikuumana toisella puoliajalla. Shaqiri viimeisteli tulisesti vasurillaan 3–1:een. Näet maalin jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Sveitsi pelasi EM-kisojen avausottelussaan tasapelin Walesin kanssa ja hävisi Italialle 0–3.

Katso ottelun kohokohdat alapuolelta.

Italia lohkon selvä ykkönen

Italian lasketteli A-lohkon ylivoimaiseen voittoon voittamalla Walesin 1–0. Italia iski maalinsa juonikkaasta vapaapotkukuviosta. Matteo Pessina ohjasi tarkasti alakulmaan. Italia hallitsi peliä ja Wales sai aikaan vain muutaman hyvän tilanteen.

Italia on vakuuttavassa vireessä pelien koventuessa: se ei ole hävinnyt 30 otteluun.

Italian päävalmentaja Roberto Mancini käytti kaikki vaihdot, ja maalivahtikin vaihtui ottelun lopussa Gianluigi Donnarummasta Salvatore Siriguun.

Mancini on painottanut EM-kisoissa, että joukkueen kaikki 26 pelaajaa ovat valmiina avaukseen.

– On tärkeää, että meidän joukkueen identiteetti pysyy samana. Kolmen tai neljän pelaajan vaihto ei saisi tehdä eroa. Jokainen pelaaja on todistanut olevansa ykköstason pelaaja, Mancini kertoi ottelun jälkeen AP:n mukaan.

A-lohkossa Italia voitti kaikki pelinsä, teki kolmessa pelissä seitsemän maalia ja piti oman maalinsa puhtaana.

– Emme olisi voineet tehdä mitään paremmin, ehkä vain tehdä enemmän maaleja. Tämä ei ole helppoa. Täällä oli erittäin kuuma ja peli oli fyysinen. Jätkät pelasivat todella hyvin.

Katso ottelun kooste alapuolelta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Päivitettu juttua 20.6.2021 klo 22.01: lisätty Mancihin kommentit.

Lue myös:

Mikä on nykyään käsivirhe? Veikkausliigan huipputuomari näytti kädestä pitäen, miten uudesti viilattu sääntö tulkitaan EM-kisoissa

Päävalmentaja Markku Kanerva hehkuttaa hurjaa unelmaa: "Suomen jalkapallohistorian isoin ottelu edessä"

Jalkapallon EM-kisoissa on nähty poikkeuksellinen ilmiö – asiantuntija selittää, miksi historiallisen moni rangaistuspotku on epäonnistunut

Saksan sankari ei ole unohtanut Cristiano Ronaldon nöyryyttävää käytöstä ottelun jälkeen – pelasi elämänsä pelin portugalilaistähteä vastaan

Tim Sparv paljastaa uutta tietoa polvensa kunnosta – istui Venäjä-ottelun penkillä: "Olen valmis pelaamaan, jos valmentaja haluaa"