Hyppää sisältöön

Norja ei aio boikotoida Qatarin jalkapallon MM-kisoja

Norjan jalkapalloliiton hallitus äänesti Qatarin maailmancupin boikotointia vastaan

Vaikka Norja ei boikotoi MM-kisoja, maan osallistuminen lopputurnaukseen on edelleen epävarmaa. Norja on tällä hetkellä karsintalohkossaan neljäntenä. Kuva: EPA

Norjan miesten jalkapallojoukkue ja sen supertähti Erling Haaland voidaan nähdä Qatarin jalkapallon MM-viheriöillä ensi vuoden marras-joulukuussa. Norjan jalkapalloliiton hallitus äänesti asiasta sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun). Edustajista 368 äänesti boikottia vastaan ja 121 sen puolesta.

Qatarin MM-turnaus on herättänyt runsaasti kritiikkiä maan ihmisoikeustilanteen takia. Norjan liitto kuitenkin katsoi, ettei boikotti ole paras tapa lähestyä turnausta ja emiirikunnan tilannetta.

Enemmistö päätti siten äänestää boikotointia vastaan ja harkita sopivampia toimenpiteitä Qatarin ihmisoikeustilanteen vahvistamiseksi. Päätös herätti paljon keskustelua ja soraääniä.

– Norjan jalkapallolla oli tänään loistava tilaisuus antaa selkeä viesti siitä, että olemme ihmisoikeusrikkomuksia vastaan. Meillä oli tilaisuus piirtää viiva ja sanoa, että nyt riittää. Valitettavasti emme käyttäneet tätä mahdollisuutta, Norjan kannattajayhdityksen jäsen Gjert Moldestad sanoo Norjan yleisradioyhtiölle.

Vuonomaassa keskustelu kisaboikotista voimistui alkuvuodesta, kun maan pääsarjaseura Tromsö IL toivoi Norjan boikotoivan MM-turnausta. Sen jälkeen monet muut norjalaisseurat ilmoittivat tukevansa boikottia.

Norja on pelannut jalkapallon miesten arvokisoissa viimeksi vuonna 2000. Tällä hetkellä joukkue on MM-karsintalohkossaan neljäntenä.

Lue myös:

Kommentti: Qatarin MM-protestit pakottavat jalkapallopomot kiusallisten kysymysten eteen – FIFAlle boikotti olisi raju isku

Qatarin rakennushankkeet vaatineet tuhansia kuolonuhreja – suomalaistutkija peräänkuuluttaa jalkapallon suurmailta äänekästä kannanottoa: “Jos FIFA haluaisi puuttua kisaisännän toimintaan, se pystyisi tekemään sen”