1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Italia

Pysähtyykö tämä mestaruusjuna Suomen illan vastukseen? Perparim Hetemaj on nähnyt myös vaaranmerkkejä Italian uskomattomien tilastojen takana

Italia jyräsi EM-kisojen alkulohkonsa voittoon päästämättä maaliakaan. Kukaan ei ole pystynyt vastaavaan aiemmin EM-kisoissa. Italialla on nyt myös 30 ottelun tappioton putki, eikä se ole 11 otteluun päästänyt maaliakaan.

Italian EM-kisat ovat sujuneet toistaiseksi riemuisissa merkeissä. Kuva: 2021 UEFA

Jalkapallon EM-kisoissa perinteisistä suurmaista vain yksi maa on vakuuttanut täysin otteillaan. Italia ei kuulunut ennen kisoja suurimpien mestarisuosikkien joukkoon, mutta alkulohkon kovilla esityksillään joukkue on nostanut osakkeitaan jopa mestarisuosikiksi saakka.

Italia jyräsi alkulohkonsa voittoon tyrmäävällä maalierolla 7–0. Italiasta tuli EM-historian ensimmäinen joukkue, joka on voittanut kaikki kolme alkulohkopeliään päästämättä yhtään maalia.

Ylen tv-studiossa asiantuntijat Perparim Hetemaj ja Duarte Tammilehto analysoivat sunnuntai-iltana Italian otteita kisoissa, kun Italia kaatoi viimeisessä alkulohkopelissä Walesin 1–0.

Tammilehdon mukaan Italia on loistanut EM-viheriöllä, koska se on näyttänyt seurajoukkueelta.

– Pelaajien etäisyydet ovat todella tiiviit, Tamilehto kehui.

Esimerkiksi Sveitsi-pelissä näkyi todella hyvää Italian puolustuspelaamista.

– Roolit on jaettu selkeästi. Puolustuslinja tietää, milloin hypätä ja milloin palata linjaan. He tietävät, kuka puolustaa miestä ja kuka aluetta, Tammilehto toteaa.

Katso näyte Italian tiiviistä puolustamisesta!

Italian yksi vahvuus on ollut myös vastaprässi. Se on ollut Tammilehdon mukaan todella välitöntä ja aggressiivista. Myös Wales-ottelussa nähtiin esimerkki Italian tehokkaasta vastaprässistä, kun Federico Bernardeschi ja Andrea Belotti järjestelivät hyvän maalintekopaikan.

– On aina vaarallinen tilanne, kun saa pallon ja menettää sen heti, Hetemaj kuvailee vastaprässin etuja.

Katso esimerkki Italian vastaprässistä!

Walesia vastaan Italia otti voiton sille ominaisella tavalla, kun Mattteo Pessina onnistui hienon vapaapotkukuvion jälkeen maalinteossa.

– Se oli selkeästi harjoiteltu kuvio. Vapaapotkukuvioita on monella maalla, mutta eritoten Italialla. Niitä treenataan Italiassa ehkä vähän liikaakin, 300 Serie A -ottelun veteraani Hetemaj kertoi.

Italia karsiutui katastrofaalisesti vuoden 2018 MM-kisoista. Sen jälkeen meno on ollut kuitenkin lennokasta. Azzurri on ladonnut melkoiset numerot .

Italia on pelannut nyt peräti 30 tappiotonta ottelua peräkkäin. Edellisen kerran Italia on hävinnyt vuonna 2018, kun se taipui Kansojen liigan ottelussa Portugalille. Kaiken kaikkiaan Italia on voittanut nyt 11 ottelua peräkkäin. Niiden otteluiden maaliero on tyrmäävä: 32 tehtyä ja 0 päästettyä. Italian maali on pysynyt puhtaana peräti 1055 minuuttia putkeen.

Italia on vain kertaalleen historiassaan pystynyt 30 ottelun tappiottomaan putkeen. Se tapahtui vuosina 1935-1939. Nollapeliputkikin lähentelee historiallista. Italia on pitänyt vuosina 1972-19974 kertaalleen 12 ottelua peräkkäin maalinsa puhtaana.

Italian nousu kansallistakin häpeää aiheuttaneesta MM-kisoista karsiutumisesta on henkilöitynyt joukkueen valmentajaan Roberto Manciniin. Entinen huippupelaaja pääsi näyttämään taitojaan kentän laidallakin kesken Wales-ottelun.

– Mancini on ollut valmentajana ja pelaajana huikea. Hän on nähnyt ja kokenut kaiken. Tietysi kaikki, mitä hän on tuonut jalkapalloilullisesti, on ollut upea. Mutta emme ehkä näe ihan sitä, mitä hän on tuonut henkiselle puolelle. Huokuu kentällä, kuinka paljon pelaajat haluavat pelata palloa. Kyse ei ole vain taktisesta, vaan myös henkisestä valmennuksesta, Hetemaj sanoi.

Katso Mancinin haltuunottoyritys kesken Wales-pelin

Tulevissa neljännesvälierissä Italia kohtaa C-lohkon kakkosen eli todennäköisesti Itävallan tai Ukrainan. Italian mestaruusjunaspekulaatioissa on jo povattu hurjaa puolivälierää. Jos EM-kisat etenevät odotusten mukaisesti, Italia kohtaisi puolivälierissä Suomen illan vastuksen Belgian. Etukäteisspekulaatioissa Belgiaa on pidetty kisojen suurimpana mestarisuosikkina. Nyt myös Italia on noussut vahvojen otteiden jälkeen enemmän mukaan keskusteluihin.

Perparim Hetemaj on nähnyt kuitenkin Italian peleissä vaaran merkkejä ja virheitä, jotka voivat kostautua kovempia maita kuin Walesia, Turkkia tai Sveitsiä vastaan. Yksi esimerkki oli Wales-ottelussa supertähti Gareth Balelle avautunut upea maalintekopaikka. Bale ei kuitenkaan hyödyntänyt sitä, vaan laukoi pallon karkeasti yli maalin.

– Kaikki Italian pelaajat menivät pallon suuntaan. Bale jäi vapaaksi. Tämä näytti sen, että Italia tekee virheitä, mutta vastustaja ei ole vielä rokottanut. Balen tasoisen kaverin pitäisi tehdä näin avopaikasta. Italia on kuittenkin ollut tässä suhteessa vähän onnekas, jos miettii tulevia pelejä, Perparim Hetemaj sanoi.

Katso Italian virhe, joka oli kostautua!

Toki Italian suorituksiin saattoi vaikuttaa, että joukkue oli jo ennen Wales-ottelua varmistanut lohkovoittonsa. Italia teki otteluun peräti kahdeksan muutosta avauskokoonpanoon. Runkopelaajista avauskokoonpanossa olivat vain maalivahti Gianluigi Donnarumma, toppari Leonardo Bonucci ja keskikenttäpelaaja Jorginho.

– Tälle päivälle vaihtui ehkä liian paljon pelaaia. Lähtökohta on kuitenkin se, että mikään joukkue ei ole täydellinen, Hetemaj kuvaili.

Suomen ja Belgian ottelua voi seurata tänään TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 21 alkaen sekä Yle Puheella kello 21.30 alkaen. Ottelu alkaa kello 22.00. Kaiken EM-kisoista löydät Ylen kisaoppaasta .

**Lue myös:
**

Tänään on Huuhkajien historian suurin ja tärkein ottelu – näin Suomi voi horjuttaa maailman parasta joukkuetta

Huuhkajien on pakko pysäyttää tänään yksi maailman parhaista pallotaitureista – tällainen arvaamaton nero on Belgian Kevin De Bruyne

Suomi putosi viimeisen jatkoonmenijän paikalle EM-kisoissa – Sveitsi tyrmäsi Turkin, lohkovoittaja Italialla 30 tappiotonta ottelua peräkkäin

Suvereeni Italia pyyhki arvokisahäpeänsä kerralla pois – asiantuntija kertoo muutoksen taustoista: "Nyt näyttää toisenlaiselta"