1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Tokion olympialaisiin otetaan enintään 10 000 katsojaa kilpailua kohden, eikä kannustaessa saa huutaa

Ulkomailta Tokioon halajavien kisaturistien aikeet torpattiin jo aiemmin.

Tokion olympialaiset alkavat 23. heinäkuuta. Kuva: Clive Rose / Getty Images

Tokion olympialaisten avajais- ja päätösseremonioita seuraamaan otetaan enintään 10 000 ihmistä, kertoivat olympialaisten järjestäjät maanantaina. Avajaisten ja päättäjäisten ohella rajattu yleisömäärä koskee myös kaikkia kilpailutapahtumia.

Japanin hallituksen virkamiehet nostivat esille myös mahdollisuuden käydä kisat ilman katsojia, mikäli tartuntatilanne pahenee ennen olympialaisia tai niiden aikana, kirjoitti muun muassa The Guardian.

– Jos infektioissa tapahtuu suuria dramaattisia muutoksia, joudumme ehkä tarkastelemaan asiaa uudelleen. Silloin yhtenä vaihtoehtona on se, että tapahtumapaikoilla ei nähtäisi yleisöä, totesi Tokion kuvernööri Yuriko Koike.

– Haluamme, että japanilaiset tuntevat olonsa turvalliseksi. Tästä syystä meidän on jatkuvasti annettava tietoja tautitilanteesta, jotta he tuntevat olonsa turvalliseksi, Tokion olympialaisten järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Seiko Hashimoto puolestaan sanoi.

"Yleisö ei saa lainkaan huutaa tai puhua lujaa"

Kisajärjestäjät ohjeistavat katsojia muun muassa matkustamaan suoraan tapahtumapaikalle ja palaamaan kotiin välittömästi kilpailutapahtumien päätyttyä.

– Yleisö ei saa lainkaan huutaa tai puhua lujaa. Kasvomaskien käyttö on välttämätöntä kaikilla kisapaikoilla, BBC uutisoi tuoreisiin koronasäädöksiin liittyen.

Päätapahtumapaikaksi kaavaillun Japanin kansallisstadionin yleisökapasiteetti on 68 000. 10 000 katsojan maksimikapasiteetti pätee myös muilla kilpailupaikoilla edellyttäen, että normaalioloissa kilpailupaikalle voitaisiin ottaa yli 20 000 katsojaa. Tätä pienemmillä kilpailupaikoilla yleisömäärä on vieläkin rajatumpi. Jo aiemmin ilmoitettiin, että ulkomainen yleisö ei pääse Japaniin seuraamaan kisoja.

Tokion olympialaiset kisataan 23. heinäkuuta–8. elokuuta.

Lue myös:

Näin 18 000 ihmistä ängetään samaan paikkaan, mutta eristetään toisistaan Tokion olympialaisissa – "Jos juot alkoholia, juo sitä yksin"