1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Leijonienkin kohtaama ilmiö on tekemässä NHL:n pudotuspeleistä fiaskon – tuomarien toiminta asettaa pelaajat vaaraan

Vegas tasoitti NHL:n välieräsarjan Montrealia vastaan vieraskaukalossa 2–2:een. Selkeän tuomarilinjan puute on johtanut kaukalossa vaarallisiin tilanteisiin ja vienyt fokuksen tiukoista kamppailuista.

Montrealin ja Vegasin välieräsarjasta on puuttunut tuomarilinja. Pelaajat ovat ottaneet oikeuden kaukalossa omiin käsiinsä. Kuvassa Shea Weber (vas.) ja Tomas Nosek käsirysyssä. Kuva: 2021 Getty Images

Ei tämä näin voi mennä.

Ajassa saa matkustaa taaksepäin hyvän matkan muistaakseen NHL:n pudotuspeleistä ottelusarjan, missä olisi nähty yhtä luokatonta tuomarityöskentelyä kuin Vegasin ja Montrealin käynnissä olevassa ottelusarjassa toistaiseksi. Yksittäiset virheet on helppo ymmärtää, mutta tämä on liikaa, jopa häpeällistä.

Kun puhutaan edellä mainittujen joukkueiden välisestä sarjasta, tuomaritoimintaa on edes vaikea kuvailla. Kyse ei ole enää pitkään aikaan ollut yksittäisistä tilanteista, missä virhe jää näkemättä. Enemmänkin kyse on lähes täydellisestä välinpitämättömyydestä ja kyvyttömyydestä kantaa vastuuta.

Ja kaukalossa pitäisi kaiken järjen mukaan olla jääkiekkouniversumin parhaat pillipiiparit.

Huolestuttavinta on tuomaripelin trendi sarjan sisällä. Kakkospeli oli heikko, kolmospeli surkea ja aikaisin maanantaiaamuna kaukalossa pelattiin jo lähes vankilasäännöillä. Minkäänlaista linjaa ei ole, mikä näkyy väistämättä kaukalossa. Esimerkiksi Tomas Nosekilta ja Joel Edmundsonilta nähtiin maanantaina täysin holtittomat selästä taklaamiset.

Edmundsonia ei palkittu jäähyllä lainkaan.

Pelkästään tässä ottelusarjassa on jäänyt viheltämättä täysin käsittämätön määrä täysin selviä jäähyjä. Milloin vedetään selästä, milloin on korkean mailan seurauksena jollakin naama auki ja milloin silmien läpi katsotaan 80-lukulaista mailahäirintäpeliä. Tuomarit yksinkertaisesti kieltäytyvät viheltämästä täysin selviä virheitä.

Synneistä suurin on tehdä upeille pudotuspeleille tällaista vahinkoa, koska eniten virheistä kärsii peli. Toisaalta mitään uutta nyt nähdyssä ei ole.

Jos pysyi jääkiekon MM-kisoissa tuomarien pillit tiukasti taskuissa, NHL:ssä meno on ollut jo pitkään saman henkistä. Etenkin pudotuspeleissä ”antaa poikien pelata”-mentaliteetti on astunut kuvaan vastenmielisellä tavalla. On oikein, että pelaajien annetaan ratkoa ottelut, mutta samaan aikaan selkeät virheet pitää pystyä puhaltamaan pois.

Tuomarien toiminta Vegasin ja Montrealin välieräsarjassa on noussut kyseenalaiseen valoon. Kuva: 2021 Getty Images

Raskaimpien syntien listalle menee myös mailahäirintäpelin salliminen.

Ottelusarjasta toiseen miekkailun on annettu jatkua tavalla, johon liigan pitäisi puuttua välittömästi ja kovin ottein. Se tuskin tapahtuu kesken pudotuspelien, mutta asia on nostettava kauden jälkeen pöydälle. Kurinpito on ollut NHL:ssä huono vitsi jo pitkään, mutta nyt myös tuomaritoiminnasta on lähdössä viimeinenkin tolkku.

Tilanne on äärimmäisen vahingollinen pelille ja vaarallinen pelaajille. Pelaajat kontrolloivat tunteitaan paremmin kovien panosten pudotuspeleissä, mutta on selvää, että nyt käsillä oleva tuomarifarssi kuumentaa tunteita ja se näkyy jo nyt Vegasin ja Montrealin sarjassa. Tuomarit ovat menettäneet otteluiden hallinnan jo kauan aikaa sitten.

Toki tuomarit viheltävät, kuten NHL haluaa.

On käsittämätöntä, miten NHL on antamassa pelin lipsua sinne, mistä se kovalla työllä aikanaan saatiin pois. Fyysinen elementti kuuluu peliin, taklata ja saa pitää eikä maalineduspaineissa ole mitään vikaa – se kuuluu peliin. Selästä taklaamiset, mailalla huitomiset ja etenkin mailahäirintä ovat pahinta myrkkyä tuotteelle.

Silti liiga ei ole valmis suojelemaan parhaita pelaajiaan. Esimerkiksi Edmontonin Connor McDavid ei saanut ottelusarjassa Winnipegiä vastaan tuomareilta yhtäkään puhallusta, kuten ei saanut vuosi sitten Chicago-sarjassakaan. Kahdeksan ottelua ja nolla puhallettua jäähyä rikkeistä McDavidia vastaan.

Fiasko.

Ketään toista pelaajaa ei moukaroida illasta toiseen, kuten McDavidia. Käytössä on kaikki inhimilliset ja jopa hieman epäinhimilliset keinot, mutta NHL ei ole valmis putsaamaan peliä, jotta lajin viihdyttävin yksilö saisi tehdä työnsä rauhassa ja myydä lajia sekä edustamaansa liigaa maailmalla. En voi keksiä NHL:n taholta mitään typerämpää.

Kyse ei ole yhdestä tilanteesta, ottelusta tai edes ottelusarjasta, vaan liigan selkeästä linjauksesta tuomaritoiminnan suhteen. Se on johtanut surkeimpaan tuomarityöskentelyyn, mitä NHL:n pudotuspeleissä on vuosikausiin, jos ei vuosikymmeniin nähty. Tilanne on pelin ja joukkueiden kannalta täysin anteeksiantamaton.

Lue myös:

Tampa Bay voiton päässä finaalista, Islandersille seurahistorian suurin selkäsauna pudotuspeleistä

Vegas tasoitti NHL:n välieräsarjan – Montreal johti vielä toisen erän jälkeen: "Tuntuu pahalta"

Kommentti: Vihdoinkin! Aleksander Barkoviin liitetty väsynyt narratiivi voidaan kuopata lopullisesti

Arvostetun palkinnon voittanut Pekka Rinne kommentoi Ylelle tulevaisuuttaan – tavoitteet yhä NHL:ssä: "Aika vaikea nähdä itseäni muualla"