1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Markku Kanerva kertoo monimutkaisesta tilanteesta Belgia-ottelun loppuhetkillä – "Tärkeintä on, että Belgia ei päässyt tekemään kolmatta maalia"

Suomi hävisi maanantaina Belgialle jalkapallon EM-kisoissa, joten jatkopaikka ei ole varma. Päävalmentaja Markku Kanervan mukaan kentän laidalla tiedettiin koko ajan Tanska–Venäjä-ottelun tilanne.

Markku Kanerva: "Lähellä oltiin, mutta ei riittävästi"
Markku Kanerva: "Lähellä oltiin, mutta ei riittävästi"

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue hävisi maanantaina Belgialle maalein 0–2. Huuhkajat ei siis pystynyt varmistamaan paikkaa Euroopan mestaruuskilpailuiden neljännesvälierissä.

– Meille tuli jonkin verran helppoja pallonmenetyksiä, joista Belgia meinasi välillä päästä rankaisemaan. Oli hyvä hyökkäys tulossa, menetimme pallon ja sitten juostiin kovaa vauhtia kohti omaa maalia, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva arvioi haastattelussa ottelun jälkeen.

Hän sanoi joukkueen hakeneen voittoa Belgiasta. Kanervan mukaan kentän laidalla tiedettiin Tanska–Venäjä-ottelun tilanne. Välillä Huuhkajat oli jopa vaarassa pudota lohkossa neljänneksi, kun Tanska–Venäjä-ottelun tilanne oli 2–1.

– Mietimme eri skenaarioita ja mahdollisia pelaajavaihtoja. Joni Kaukon tarkoitus oli tulla kärkien alapuolelle tukemaan hyökkäyksiä, Kanerva sanoi.

Kauko tuli kentälle 70 minuutin kohdalla hyökkääjä Joel Pohjanpalon tilalle.

Kanerva sanoi Huuhkajien hyökkääjien tehneen "hillittömästi töitä puolustussuuntaan" samalla, kun kapteeni Tim Sparv antoi kaikkensa. Hän myös valitteli Jere Urosen pohkeiden kramppaamista.

Kanervan mukaan Suomi antoi "vähän hölmön kulman" ennen 1–0-maaliin johtanutta tilannetta.

– Belgian 1–0-johtomaalissa oli hieman epäonnea, mutta kyllä Belgia oli parempi – täytyyhän se myöntää, se oli ihan selvää.

Ensimmäinen maali kimposi kulmapotkutilanteessa Suomen maalivahdin Lukas Hradeckyn kautta verkkoon.

Lukas Hradeckyn epäonninen oma maali

Romelu Lukaku viimeisteli Belgian toisen maalin 81 minuutin jälkeen. Kanervan mukaan ottelun loppuhetkillä piti miettiä myös tilannetta lohkokolmosten vertailussa. Tanska oli karannut 4–1-johtoon Venäjää vastaan, mikä tarkoitti sitä, että Suomen paikka B-lohkon kolmosena oli käytännössä varma.

– Tärkeintä on, että Belgia ei päässyt tekemään kolmatta maalia, koska maalierolla voi vielä olla merkitystä, Kanerva totesi.

Tasapeli olisi tuonut Suomelle varman jatkopaikan EM-kisoissa. Kun tasapeli lipui käsistä, piti alkaa miettiä tilannetta lohkokolmosten vertailussa.

Kuuden alkulohkon neljä parasta lohkokolmosta etenee pudotuspelivaiheeseen. Suomella on siis vielä ohut mahdollisuus päästä pudotuspelivaiheeseen, mikäli kisojen loput ottelut päättyvät Suomelle suotuisasti. Voit lukea Suomen mahdollisuuksista tarkemmin tästä jutusta.

Katso parhaat palat Suomen ja Belgian ottelusta

Päävalmentaja oli tappioon pettynyt. Silti hän sanoi olevansa ylpeä siitä, miten pelaajat laittoivat itsensä likoon ja taistelivat kovaa Belgiaa vastaan.

– Tämän tasoista vastustajaa vastaan olisimme toivoneet enemmän maalipaikkoja. Toisaalta ensimmäisen puoliajan alussa saimme aikaan kaksi hyvää tilannetta. Valitettavasti Belgia pystyi blokkaamaan laukaukset, Kanerva sanoi.

Hänen mielestään Suomi osoitti esityksilllään kuuluvansa EM-lopputurnaukseen olemassa lohkossaan kolmansia ja jättämällä Venäjän taakseen.

– Iso kiitos faneille, jotka olivat paikalla – tuntui ihan kotiottelulta, tv-katsojille ja suomalaisille, jotka ovat lähettäneet kannustavia viestejä.

Kanerva kommentoi myös mahdollista jatkopaikkaa EM-kisoissa.

– Uskon, että Belgia menee aika pitkälle näissä kisoissa ja toivottavasti mekin. Sikäli meillä on ollut epäonnea, että emme ole saaneet apua turnauksen muista tuloksista. Toivottavasti se nyt vielä kääntyy näinä alkulohkojen viimeisinä päivinä.

Lue myös:

Lukas Hradeckyltä hieno viesti koko Huuhkajien joukkueelle pettymyksen hetkellä – "Voin melkein huutaa tähän mikrofoniin"

Tällä ihmeskenaariolla Huuhkajien tie voi jatkua EM-kisoissa – Suomen joukkueen kohtalo ratkeaa tänään

Kommentti: Suomi kuuluu jalkapallon arvokisoihin, vaikka EM-kisojen alkulohkosta jää ikävällä tavalla jossiteltavaa

Ruotsissa ylistettiin Huuhkajien fanien ja pelaajien upeaa hetkeä ottelun jälkeen – Belgian päävalmentaja kehui Suomea yllättävästä asiasta