1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Jesperi Kotkaniemi löi alkutahdit, Montreal voiton päässä finaaleista – suomalaissentteri keräsi kehuja

Montreal Canadiensin suomalaishyökkääjä Jesperi Kotkaniemi teki kauden viidennen pudotuspeliosumansa. Välieräsarja on katkolla Montrealille varhain perjantaina Suomen aikaa.

Toisessa hyökkäysaallossa ylös noussut Jesperi Kotkaniemi laittoi paluukiekon sisään. Kuva: 2021 Getty Images

Jesperi Kotkaniemen, Joel Armian ja Artturi Lehkosen edustama Montreal Canadiens on enää voiton päässä jääkiekon NHL:n finaaleista. Montreal voitti välieräsarjan viidennessä ottelussa Vegas Golden Knightsin vieraissa maalein 4–1 ja siirtyi ottelusarjassa 3–2-johtoon.

Suomalaisista maalin makuun ottelussa pääsi Kotkaniemi, joka teki ottelun avausmaalin ensimmäisessä erässä. Maali oli Kotkaniemelle jo viides tämän vuoden pudotuspeleistä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kotkaniemi onnistui Josh Andersonin läpiajon jälkeen, kun suomalaishyökkääjä vippasi rystyltä Vegas-vahdin torjunnasta kimmonneen kiekon lähes tyhjään maaliin. Andersonin läpiajoon vapautti Kotkaniemi, joka iski maalin toisesta aallosta. Suomalaisen tasakentällisin syntynyt maali oli avauserän ainoa.

Alle 21-vuotiaana tehtyjen pudotuspelimaalien listalla Kotkaniemi on kahdeksantena. Seuraavalla maalilla hän ohittaa listalla Wayne Gretzkyn ja Sidney Crosbyn. Listaykkönen on 45 pelissä 14 maalia tehnyt Jaromir Jagr.

Toisessa erässä Canadiens onnistui kahdesti, kun Vegasin maalilla 22/25 torjuneen Marc-Andre Fleuryn yllättivät Eric Staal ja Cole Caufield (yv).

Kolmannessa erässä molemmat joukkueet onnistuivat kerran maalinteossa. Vegasin avausmaali oli Max Paciorettyn käsialaa ja kiekon tyhjään maaliin pelin lopussa siirsi Canadiens-hyökkääjä Nick Suzuki. Tehot 1+2 kirjannut Suzuki arvostettiin ottelun kakkostähdeksi.

Voiton Montrealille takasi 26/27 kertaa torjunut Carey Price, joka valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi.

Kotkaniemi (+/- 0) oli jäällä 14 minuuttia, Armia (+/- 0) pelasi 13 minuuttia ja Lehkonen (+/- 0) sai vastuuta lähes 18 minuuttia.

Kotkaniemelle kehuja

Sentteri Kotkaniemi johtaa Canadiensin kolmosketjua. Hänen laidoillaan hyökkäävät Paul Byron ja Andeson.

– Meidän ketju toimii, koska jalkamme liikkuvat nopeasti. Me myös taklaamme hyvin. Minun vierelläni on kaksi todella nopeaa laitahyökkääjää, joille yritän parhaani mukaan tarjoilla kiekkoa. Pelimme toimii nyt aika hyvin, tästä on hyvä jatkaa, Kotkaniemi sanaili lehdistötilaisuudessa.

– Pelasimme vakaat 60 minuuttia. On helppoa pelata, kun kaikki neljä ketjua hoitivat hommansa.

Kotkaniemi istui penkillä Montrealin kauden ensimmäisessä pudotuspeliottelussa, mutta sen jälkeen hän on näyttänyt kyntensä. Suomalaishyökkääjän vyöllä on 15 ottelusta tehot 5+2=7.

– Kotkaniemi on pelannut loistavaa jääkiekkoa. Hän oli pettynyt, kun hän ei päässyt pelaamaan ensimmäisessä pudotuspeliottelussa, mutta hän käsitteli pettymyksen hyvin. Hän pelaa isossa roolissa. On mukavaa, että hän sai tänään palkinnon maalin muodossa, 21-vuotias Suzuki kehui suomalaissentteriä.

Montrealia ottelussa luotsasi Luke Richardson, koska päävalmentaja Dominique Ducharme on antanut positiivisen koronanäytteen. Peli oli Richardsonille jo kolmas peräkkäinen Canadiensin peräsimessä.

– Emme antaneet tuumaakaan periksi. Olimme nopeita ja asenteemme oli kunnossa. Sen näkee, että joukkue on kypsynyt viime vuodesta, Richardson totesi.

– Kotkaniemi ja Suzuki osaavat keskittyä todella hyvin, vaikka he ovat nuoria pelaajia. He ovat todella kilpailuhenkisiä jäällä. Meidän joukkueessa on hyvä sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Joukkue on nopea ja sisukas.

Vegas-valmentaja Peter DeBoer antoi pelin jälkeen tunnustusta Montrealille.

– Tätä tappiota on vaikea selittää. Jalkamme eivät liikkuneet riittävän nopeasti ja viimeistelymme ei ollut parasta mahdollista. Pitää kuitenkin antaa tunnustusta Montrealille, sillä he pelasivat erittäin hyvän vieraspelin. Montrealia vastaan ei ole helppoa pelata, kun he ottavat johtoaseman aikaisessa vaiheessa, DeBoer kommentoi.

Montreal lähti välieräsarjaan altavastaajana, mutta joukkue on nyt asettanut ennakkosuosikki Vegasin selän seinää vasten. Ottelusarja on katkolla Canadiensille varhain perjantaina Suomen aikaa Montrealissa.

Edellisen kerran Canadiens on pelannut Stanley Cupin finaaleissa vuonna 1993, jolloin se voitti mestaruuden.

Lue myös:

Kommentti: Leijonienkin kohtaama ilmiö on tekemässä NHL:n pudotuspeleistä fiaskon – tuomarien toiminta asettaa pelaajat vaaraan

Tampa Bay voiton päässä finaalista, Islandersille seurahistorian suurin selkäsauna pudotuspeleistä