1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Tilastoyhtiö laski Suomen minimaaliset todennäköisyydet jatkopaikkaan – Markku Kanerva kertoo, miksi hyytävä senttipeli pyörii yhä hänen mielessään

Markku Kanerva myöntää, että Joel Pohjanpalon paitsiomaali Venäjää vastan jäi hampaankoloon alkulohkosta, koska hän ei ole tottunut VAR-järjestelmään. Päävalmentaja kertoo yllättyneensä Tim Sparvin otteista EM-karkeloissa.

Markku Kanerva pohtii vieläkin Venäjä-ottelun VAR-tuomiota. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen haaveet historiallisesta EM-jatkopaikasta kokivat suuren kolauksen tiistai-iltana, kun Kroatia kukisti Skotlannin maalein 3–1.

Lohkossaan kolmanneksi sijoittunut Huuhkajat olisi toivonut ottelusta tasapeliä. Tuloksen kautta Suomi putosi lohkokolmosvertailussa viidenneksi, ja jatkopaikkaan vaaditaan todella ylläviä tuloksia.

Voit lukea täältä, mitä tuloksia päivän otteluista Huuhkajien jatkopaikka vaatisi.

Esimerkiksi tilastopalvelu Optan hallinnoima The Analyst on laskenut (siirryt toiseen palveluun), että Suomi pääsee jatkoon 0,3 prosentin todennäköisyydellä.

Huuhkajien alkulohko oli kaksijakoinen. Huuhkajat otti dramaattisessa avausottelussa 1–0-voiton Tanskasta, mutta koki Venäjälle 0–1- ja Belgialle 0–2-tappion.

Päävalmentaja Markku Kanervan mukaan tarkempia analyyseja alkulohkon otteluista täytyy tehdä vielä myöhemmin. Hän on ollut kuitenkin tyytyväinen suojattiensa asenteeseen EM-kisoissa.

– Sanoin pelaajille ennen turnausta, että jokainen peli vaatii aikamoista venymistä. Meidän täytyy pelata ainakin omalla tasolla ja jopa venyä tai ylittää itsemme yksilö tai joukkuetasolla. Tuntui siltä, että kaverit laittoivat kaikki peliin, Kanerva kommentoi.

– Ehkä itsensä ylittäminen jäi vähän piippuun. Pelaajat asennoituivat peleihin hyvin ja tekivät ison työmäärän kentällä joukkueen eteen, Kanerva kehui joukkueen uhrautumista.

Uskomattoman avausvoiton jälkeen niin fanien, pelaajien kuin myös valmentajien odotukset nousivat jatkopaikan suhteen. Venäjää vastaan Suomi näytti saavan unelma-alun, kun Joel Pohjanpalo puski parin minuutin jälkeen pallon verkkoon.

Suomalaispelaajat ja kannattajat ehtivät tuulettaa osumaa jonkin aikaa kunnes videtuomarijärjestelmä VAR hylkäsi maalin paitsiona. Kanerva myöntää, että hylätty maali jäi hampaankoloon.

Euroopan isoissa liigoissa pelitilanteita on tarkasteltu videolta jo muutaman vuoden. Monesti esimerkiksi mahdollisten paitsioiden tarkastaminen menee melkoiseksi senttipeliksi. Kanervalle kokemus oli uusi.

– En ole tottunut tuohon VAR-järjestelmään, joten "Jollen" maali, joka oli nippanappa paitso, jäi harmittamaan, Kanerva aloitti.

– Tämähän on jossittelua, mutta kyllä se jäi kaivelemaan. Miten se olisi vaikuttanut pelin kulkuun? Miten Venäjä oli siihen reagoinut? Satsannut jo sen jälkeen vahvemmin hyökkäämiseen? Olisiko se avannut meille parempia maalintekopaikkoja? Kanerva pohdiskeli.

VAR näytti Huuhkajille toki myös paremman puolensa. Belgialaistähti Romelu Lukakun maali Suomea vastaan hylättiin, kun tämän jalka oli niukasti paitsiossa.

Suomi sai alkulohkosta kolme pistettä yhdellä voitolla ja on tällä hetkellä lohkokolmosten vertailussa viidentenä tasapisteissä Portugalin ja Ukrainan kanssa. Jälkikäteen voi jossitella, että kolme tasapelipistettä olisi ollut kovempaa valttia neljän parhaan lohkokolmosen vertailussa.

– Jos ne kolme pistettä olisivat rakentuneet kolmesta tasurista, se olisi ollut meidän kannalta parempi tilanne. Sekin on arvokasta, että pystyimme yhdenkin näistä kovista vastustajista voittamaan, Kanerva totesi.

Teemu Pukki ei ollut EM-kisoissa huippuiskussa. Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Vaihdoille on tarkoituksensa

Markku Kanervan suorittamat vaihdot Venäjä- ja Belgia-otteluissa ovat puhuttaneet EM-kisoissa. Venäjää vastaan Suomen peli sekosi vaihtojen jälkeen ja hyökkäyspelaaminen oli vaisua. Myös Belgiaa vastaan tuli ongelmia, kun Suomi joutui ottamaan kapteeni Tim Sparvin jo 58. minuutilla pois kentältä.

Kanerva ei vastannut suoraan siihen, oliko hän tyytyväinen suorittamiinsa vaihtoihin, sillä pelien analysointi on vielä kesken.

Hän kuitenkin totesi, että jokaiselle vaihdolle on jonkinlainen tarkoitus. Valmennustiimi on myös miettinyt etukäteen, mitä missäkin tilanteessa pitää tehdä riippuen siitä, pitääkö turvata tilannetta vai hakea maalia.

– Meillä on ollut myös ei taktisia -vaihtoja: loukkaantumisia ja väsymisiä, mihin olen myös tietyllä tavalla varautunut, Kanerva totesi.

– Joku voi ajatella, että hyökkäävä pelaaja tuli vaihdosta, mutta ei tehnyt maalia. Hänellä voi olla muitakin rooleja. Se on tietyllä tavalla jossittelua, että mitä joku toinen olisi tuonut kentälle. Teimme ne ratkaisut ja valmentaja tekee ratkaisunsa jostain syystä. Onnistuiko ne vai ei, vaatii vähän tarkempaa analyysia, Kanerva jatkoi.

Sparv yllätti

Analyysien ollessa kesken Kanerva ei halua puntaroida vielä kovin tarkasti yksittäisiä onnistujia turnauksessa. Päävalmentaja kertoo kuitenkin yllättyneensä, kuinka hyvin kapteeni Tim Sparv pystyi pelaamaan polvileikkauksensa jälkeen.

– Olin vähän yllättynyt, kuinka hyvin hän on päässyt kuntoon. Tanska-pelin tausta huomioiden palautuminen kesti vähän kauemmin, mutta polvi on ollut pelikunnossa. Hänen johtajaominaisuudet olivat tärkeitä ennen kaikkea Belgiaa vastaan, Kanerva totesi.

Myös HJK:n puolustaja Daniel O'Shaughnessy saa Kanervalta kehuja.

– Ainakin nyt tuntuu, että hän pärjäsi ihan hyvin. Hän oli jossain maalitilanteessa mukana ja ei päässyt estämään maalia, mutta täytyy nähdä kokonaisuus, mitä hän toi meidän pallolliseen pelaamiseen ja kuinka hän puolusti eteenpäin. Hän pystyi toteuttamaan roolinsa laitatopparina.

Daniel O'Shaughnessy toi Huuhkajiin erikoisosaamista pitkillä rajaheitoillaan. Kuva: Getty Images

Välittyykö buumi ruohonjuuritasolle?

Huuhkjien alkulohkon ottelut EM-kisoissa tavoittivat televisiossa lähes kolme miljoonaa suomalaista. Esimerkiksi Belgia-kamppailua seurasi Yle TV2:ssa keskimäärin 1,4 miljoonaa suomalaista.

Kanervan mukaan viime vuosien aikana kasvanut Huuhkajat-buumi on ollut mieletöntä. Huuhkajat ja Kanerva ovat saaneet kisoja ennen ja niiden aikana viestejä monilta, jopa yllättäviltäkin tahoilta.

– Se lämmitti todella paljon, että Tasavallan presidentti ja moni muukin vaikuttava henkilö on lähettänyt onnitteluja. En lähde niitä yksilöimään, mutta viestejä on tullut myös kavereilta, jotka eivät ole niin paljoa jalkapalloa seuranneet.

– Toivon, että buumi jatkuu ja se välittyy ruohonjuuritasolle jalkapalloseuroihin. Toivottavasti tämä inspiroi ja motivoi ennen kaikkia lapsia, nuoria ja aikuisiakin lajiin pariin entistä enemmän.

Lue myös:

Suomen jatkohaaveet murskaantuivat lähes kokonaan, kun Kroatian tähti teki yhden EM-turnauksen kauneimmista maaleista – tässä ovat Huuhkajien viimeiset mahdollisuudet

Pukin ja Sparvin puolikuntoisuus kostautumassa karulla tavalla – asiantuntija avaa, miten kaksikon panos olisi voinut niitata Huuhkajat suoraan jatkoon

Pettynyt Tim Sparv haluaa jatkaa maajoukkueuraansa: "Ilmoitin Rivelle jossain vaiheessa, että olen edelleen käytettävissä"

Huuhkajien päätösottelu tavoitti kaksi miljoonaa katsojaa – näin Suomen otteluita on seurattu EM-kisoissa

Kommentti: Suomi kuuluu jalkapallon arvokisoihin, vaikka EM-kisojen alkulohkosta jää ikävällä tavalla jossiteltavaa