1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Montreal loi melkoisen mestariteoksen NHL:n välierissä – ja se on kuin Jukka Jalosen reseptikirjasta

Montrealin kevät on valmennuksellinen mestariteos toistaiseksi. Joukkueen sitouttaminen yhteisiin arvoihin ja tavoitteisiin on onnistunut fantastisella tavalla, kirjoittaa Yle Urheilun jääkiekkokirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Eric Staal juhlii maalia, Jesperi Kotkaniemi ja Joel Armia onnittelivat. Kuva: 2021 Getty Images

Se oli mestariteos.

Jos joku vielä ennen keskiviikkoaamua oli ihmetellyt, miten Montreal Canadiens oli yltänyt NHL:n pudotuspeleissä kahden voiton päähän loppuotteluista, välieräsarjan viides osa antoi kysyjälle tyhjentävän vastauksen. Kanadalaisjoukkueen esitys huippujoukkue Vegasin vieraana oli kuin oppikirjasta – kuin Vierumäen valmentajaseminaarin opetusvideolta.

Tämän oppikirjasuorituksen jälkeen Montreal on enää yhden voiton päässä Stanley Cupin loppuotteluista.

Tapa, jolla Les Habitantsmaailman kovimman jääkiekkosarjan pudotuspeleissä menestyy, on suomalaiselle jääkiekkoväelle hyvin tuttu. Montreal on rakentanut päivittäisen tekemisensä ja pelaamisensa juuri niiden arvojen ja asioiden ympärille, jotka ovat tehneet Jukka Jalosen Leijonista arvokisoissa äärimmäisen menestyneen joukkueen.

Kyse on kollektiivin voimasta ohi yksilötaidon, ja tästä keskiviikon ottelu oli upea esimerkki.

Viisikko- ja puolustuspelaamiseen kertakaikkisen upealla tavalla sitoutunut Montreal piti taas kerran Vegasin pelin ulkopuolella. Kasinokaupungin joukkue kyllä hallitsee pelivälinettä ja kirjaa Corsi- ja maalipaikkatilastoihin hienot lukemat, mutta ykkössektorin paikoille joukkueella ei ollut juurikaan asiaa. Tämä on ollut pelin henki isommassakin kuvassa.

Golden Knights on kirjannut viidellä viittä vastaan maalipaikat nimiinsä 53-prosenttisesti, mutta hävinnyt vaaralliset maalipaikat 58-prosenttisesti. Nämä lukemat ovat luonnollisesti suoraa seurausta tapahtumista jäällä. Montreal puolustaa pieteetillä eikä päästä Vegasia ytimeen, ja kun Vegasin maltti taas kerran pettää, kanadalaiset iskevät tylysti repaleista viisikkoa vastaan.

Montreal loi lukuisia todella vaarallisia maalipaikkoja keskiviikkona siinä vaiheessa, kun ottelua ratkottiin – ja poikkeuksetta vastahyökkäyksistä organisoimatonta Vegasia vastaan. Ja tätä asetelmaa pelin ulkopuolella pyörinyt ja malttinsa menettämässä oleva Vegas ruokkimalla ruokki.

Esimerkiksi toisessa erässä tähtipelaaja Mark Stonen järjenvastainen kiekonmenetys alivoimalla hyökkäyssiniviivan pinnassa johti Montrealin 3–0-osumaan. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin tähtipuolustaja Alex Pietrangelo toisti täysin saman tempun ja taas kerran alivoimalla, jos kohta viimeisin menetys ei johtanut maalipaikkaa suurempaan tuhoon.

Montrealin konkarimaalivahtu Carey Price on ollut hyvässä torjuntavireessä pudotuspeleissä. Kuva: 2021 Getty Images

Montreal ei tällaiseen höntyilyyn sorru, vaan se pitää viisikkonsa tiiviinä ja pelin alla jatkuvasti riittävästi pelaajia, jotta Vegas ei pääse hyökkäämään ylivoimaisena. Keskusta on jatkuvasti tukossa, joten maalipaikat syntyvät omalla alueella usein kauempaa, eikä niillä yllätetä tulikuumaa Carey Pricea.

Vegas sen sijaan on alkanut lipsua sarjan edetessä myös puolustuspelaamisessaan. Etenkin Eric Staalin iskemän 2–0-osumasta jäi kotijoukkueelle paljon huomautettavaa. Nick Suzuki pyöritti kulmassa kahta pehmeästi pelannutta Vegas-pelaajaa (Pietrangelo ja Chandler Stephenson), minkä jälkeen Staal sai liukua täysin rauhassa parhaaseen maalintekosektoriin ilman minkäänlaista häirintää.

Asetelma sarjan sisällä on ajamassa Vegasin tähdet hulluiksi, mikä näkyy turhautumisen kautta pelin pakottamisena. Eikä pakottaminen ole johtanut kuin vahinkoihin omassa päässä, sillä kultaisten ritarien kuuden kärkihyökkääjän yhteenlaskettu maalisaldo ottelusarjasta on yksi osuma ja sekin syntyi vasta keskiviikkona.

Kunnia täytyy kuitenkin antaa sinne, minne se kuuluu: Montrealin kevät on valmennuksellinen mestariteos toistaiseksi. Joukkueen sitouttaminen yhteisiin arvoihin ja tavoitteisiin on onnistunut fantastisella tavalla. Valmentajien taistossa Montreal on vienyt Vegasia, kuten Jalonen on niin monia kollegoitaan MM-kisatasolla vienyt.

Ja kaiken päälle koronaan sairastunut Montreal-luotsi Dominique Ducharme istui keskiviikkona kotonaan koronakaranteenissa. Se ei kuitenkaan yhtenäisen joukkueen pasmoja sekoittanut, ennemminkin se tuntui vain sytyttäneen Montrealin taistelemaan entistäkin kovemmin.

Apuvalmentaja Luke Richardson on toiminut Canadiensin päävalmentajana Dominique Ducharmen koronakaranteenin aikana. Kuva: 2021 Getty Images

Kevään 2021 Montreal on huima joukkue ja viimeisin muistutus joukkuepelin merkityksestä urheilussa. Laadukkailla yksilöillä ei NHL:n armottoman kovissa pudotuspeleissä viime kädessä pitkälle seilata, mikäli joukkue ei ole riittävän sitoutunut kääntämään niitä viimeisiäkin kiviä toistensa eteen.

Vegasilla suksi on alkanut lipsua nimenomaan pienissä asioissa samaan aikaan, kun Montreal vääntää kaikilla sylintereillä vaihdosta toiseen vieruskaverin eteen taistellen. Montrealin pelistä huokuvat joukkuepelin kauneimmat arvot. Siksi tämä muutamalla kaiken nähneellä veteraanilla vahvistettu nuorekas joukkue on merkittävästi enemmän kuin osiensa summa.

Tämän takia Montreal myös onnistuu laajalla rintamalla. Keskiviikkona tehopisteille ylsi ykkösketjua lukuun ottamatta pelaajia jokaisesta ketjusta. Kun jokaisen ketjun työmäärä on yhtä korkealla ja jokaisesta ketjusta löytyy kyky pelata ja ratkaista, syntyy maalintekopeliin syvyys, mikä mahdollistaa menestymisen pudotuspeleissä.

Yksinkertaisia, mutta tähtikultin varaan rakennetussa liigassa valmennuksellisesti yllättävän vaikeita asioita ratkaistavaksi.

Sarja on kesken ja Vegas laatujoukkue, mutta tätä Montrealia voi olla vaikea kaataa kahdesti peräkkäin. Montreal on hävinnyt kahdesti peräkkäin ainoastaan kerran tänä kesänä: avauskierroksen toisen ja kolmannen pelin Torontolle.

Stanley Cupin finaalisarja on palaamassa Montrealiin 28 vuoden tauon jälkeen.

Lue myös:

Jesperi Kotkaniemi löi alkutahdit, Montreal voiton päässä finaaleista – suomalaissentteri keräsi kehuja

Kommentti: Leijonienkin kohtaama ilmiö on tekemässä NHL:n pudotuspeleistä fiaskon – tuomarien toiminta asettaa pelaajat vaaraan

Tampa Bay voiton päässä finaalista, Islandersille seurahistorian suurin selkäsauna pudotuspeleistä