Hyppää sisältöön

Uefa-pomo vastasi saksalaisten kritiikkiin sateenkaaristadionin EM-kisapannasta: “Emme halua, että meitä käytetään populistisiin toimiin”

Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtaja Aleksander Ceferinin mukaan urheilujärjestöjä käytetään liian usein väärin omiin tarkoituksiin.

Aleksandr Ceferin on toiminut Uefan puheenjohtajana syksystä 2016 saakka. Kuva: AFP via Getty Images

Euroopan jalkapalloliiton Uefan päätös kieltää Münchenin EM-kisastadionin valaiseminen sateenkaaren väreihin kuohuttaa Saksassa. Münchenin kaupunginvaltuusto ja pormestari olisi halunnut valaista stadionin sateenkaaren väreihin illalla Saksan ja Unkarin kamppailussa.

Syynä oli Unkarin parlamentin tiistaina 15. kesäkuuta hyväksymä laki, joka kieltää homoseksuaalisuutta "mainostavan" materiaalin levittämisen alaikäisille.

Uefa ei hyväksynyt Münchenin viranomaisten toivetta, vaan pyysi tekemään eleen toisena ajankohtana. Uefa vetosi linjauksessaan, että se ei ole poliittinen järjestö. Saksan terveysministeri Jens Spahn tylytti päätöstä Handelsblatt-lehdelle. Spahn oli omien sanojensa mukaan raivostunut Uefan toiminnasta.

– EM-kisojen ja Uefan tärkeät sponsorit ovat valtionyhtiöitä Kiinasta, Qatarista ja Venäjältä. Nuo ovat autoritäärisiä valtioita, joilla on vakavia ongelmia naistenoikeuksien, homoseskuaalien oikeuksien ja eri lailla ajattelevien oikeuksien kanssa, Spahn sanoi.

Spahnin mukaan Uefan toiminnan taustalla olivat taloudelliset syyt.

– Uefa saa rahaa autoritaarisilta valtioilta ja antaa heille vaikutusvaltaa, Spahn arvosteli.

– Tällä tavalla on kyse myös politiikasta. Kuinka väitetysti neutraali organisaatio siis ei törmää omiin periaatteisiinsa?

Münchenin stadion on aiemminkin valaistu sateenkaaren väreihin Bayern Münchenin pelissä. Kuva: 2021 Getty Images

Euroopan jalkapalloliiton puheenjohtaja Aleksander Ceferin vastasi kritisoijille saksalaisen Welt-lehden haastattelussa.

– Tiedätte hyvin, että Uefa ei ole homofobinen järjestö. Enkä minäkään ole. Olemme näyttäneet sen tarpeeksi usein, Ceferin sanoi.

– Mutta emme halua, että meitä käytetään populistisiin toimiin. Siksi teimme tämän päätöksen. Jalkapallon suosion takia liian usein urheilujärjestöjä yritetään käyttää väärin omiin tarkoituksiin.

Saksassa on noussut valtava vastareaktio Uefan päätökselle. Esimerkiksi saksalaislehti Bildin mukaan kahdeksan Bundesliiga-seuraa valaisee kotistadioneitaan sateenkaaren väreihin, kun Saksa ja Unkari pelaavat.

Saksan ja Unkarin kamppailu nähdään suorana Yle Areenassa kello 21.50 alkaen. Samaan aikaan nähdään TV2:ssa Portugalin ja Ranskan kamppailu.

Lue lisää:

.
.