Hyppää sisältöön

Puhuiko sponsorien sana sateenkaaristadionin EM-kisapannassa? Saksalaisministeriltä kovaa ryöpytystä – suomalaistutkija spekuloi samalla aiheella

Jalkapallon valtarakenteita tutkinut mediakulttuurin dosentti Sami Kolamo pitää erikoisena Euroopan jalkapalloliiton Uefan toimintaa. Uefa kielsi valaisemasta Münchenin EM-kisastadionia sateenkaaren väreillä.

Fani liehutti sateenkaarilippua ennen Unkarin kamppailua Münchenin EM-kisastadionilla. Kuva: 2021 Stefan Matzke - sampics / Getty Images

Euroopan jalkapalloliiton Uefan päätös kieltää Münchenin EM-kisastadionin valaiseminen sateenkaaren väreihin on herättänyt runsaasti kritiikkiä viime päivinä. Münchenin kaupunginvaltuusto ja Münchenin pormestari olisivat halunneet valaista stadionin sateenkaaren väreihin keskiviikkoiltana, kun Saksa kohtaa Unkarin.

Syynä oli Unkarin parlamentin tiistaina 15. kesäkuuta hyväksymä laki, joka kieltää homoseksuaalisuutta "mainostavan" materiaalin levittämisen alaikäisille.

Uefa vetosi linjauksessaan, että Euroopan jalkapalloliitto ei ole poliittinen järjestö. Kohun jälkeen Uefa tiedotti keskiviikkona vaihtavansa logonsa sateenkaaren väriseksi.

Uefa vastasi tiedotteessa tulkintoihin, joiden mukaan päätös kieltää sateenkaaren värit olisi poliittinen kannanotto.

– Päinvastoin pyyntö itsessään oli poliittinen, liitto vastasi.

Jalkapallon valtarakenteita tutkinut mediakulttuurin dosentti Sami Kolamo yhtyy Uefan kritisoijien joukkoon. Kolamo pitää Uefan toimintaa erikoisena.

– Uefa yrittää selittää toimintaa sen kautta, että heidän tehtävänsä ei ole puuttua Unkarin sisäpolitiikkaan. Jos joku, niin Uefa on poliittinen, kun tekee tällaisia rajauksia. Uefa nimenomaan tekee politiikkaa ratkaisuillaan ja tukee tässä tapauksessa Unkarin valtionjohdon eriarvoistavia päätöksiä, Kolamo sanoo.

Saksan faneja on kerääntynyt ennen Unkari-ottelua stadionille sateenkaarilippujen kanssa. Kuva: 2021 Getty Images

Kolamon mukaan Uefa on ollut tilanteessa välikädessä. Uefa on tutkijan mukaan pyrkinyt samaan aikaan miellyttämään yhtä kisaintää eli Unkaria, mutta samaan aikaan keskustellut Münchenin kaupunginjohdon kanssa stadionin värjäämisestä toisena ajankohtana.

– Uefa yrittää molempiin suuntiin kompromissipuhetta, mutta tämä vaikuttaa hyvin naiiviilta toiminnalta. Yhteiskunnallisesti tämä ei ole pelkästään naiivia, mutta myös epäoikeudenmukaista toimintaa, Kolamo sanoi.

Muun muassa Saksassa on noussut vastareaktioita Uefan päätökselle. Esimerkiksi saksalaislehti Bildin mukaan kahdeksan Bundesliiga-seuraa valaisee kotistadioneitaan sateenkaaren väreihin, kun Saksa ja Unkari pelaavat. Saksan terveysministeri Jens Spahn kritisoi Uefaa kovin sanankääntein.

– EM-kisojen ja Uefan tärkeät sponsorit ovat valtionyhtiöitä Kiinasta, Qatarista ja Venäjältä. Nuo ovat autoritäärisiä valtioita, joilla on vakavia ongelmia naisten oikeuksien, homoseksuaalien oikeuksien ja eri lailla ajattelevien oikeuksien kanssa, Spahn totesi ja oli ärsyyntynyt, että tämä ei ole Uefalle ongelma, mutta sateenkaaristadion oli.

Myös Kolamo väläytti mahdollista sponsorien vaikutusta Uefan päätökseen.

– Taustalla saattaa olla, että Uefan ehkä tärkein partneri Gazprom (venäläinen öljy-yhtiö) ei välttämättä halua vilkkua laitamainoksissa, jos stadion on värjättynä sateenkaaren väreihin, Kolamo spekuloi.

Kolamon mukaan jalkapallon katto-organisaatiot tuskin pystyvät muuttamaan kansallista lainsäädäntöä ja eri maiden toimintalogiikoita, mutta tutkijan mukaan ne voisivat olla nykyistä rohkeampia ihmisoikeuskysymyksissä.

– Paremman maailman rakentamista voisi tukea tällaisen tilanteen tullessa eteen, Kolamo sanoi.

Saksan ja Unkarin kamppailu nähdään suorana Yle Areenassa kello 21.50 alkaen. Samaan aikaan nähdään TV2:ssa Portugalin ja Ranskan kamppailu.

Lue lisää:

.
.