1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: NHL:ssä sivurooliin ajautuneen Artturi Lehkosen sitkeys palkittiin uskomattomalla tavalla

Montreal Canadiensin suomalaishyökkääjän Artturi Lehkosen kausi on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Turhautuminen ei ole näkynyt hänen pelaamisessaan, ja nyt hän saa ansaitun palkinnon, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Carey Price ja Artturi Lehkonen halasivat, kun Lehkonen oli ratkaissut Montrealille NHL:n finaalipaikan. Kuva: Getty Images

Jääkiekkomaailman himotuin pokaali Stanley Cup on kiertänyt Suomea tehokkaasti viime vuodet, mutta kun kyse on ollut tärkeiden ottelusarjojen ratkaisuista pudotuspeleissä, suomalaiset ovat nousseet esiin.

Kaksi vuotta sitten Boston ratkaisi paikan loppuotteluissa Tuukka Raskin nollapelin kautta. Menneen syksyn kuplapudotuspeleissä Joel Kivirannan satumainen hattutemppu siivitti Dallasiin konferenssifinaaliin.

Nyt oli Artturi Lehkosen vuoro.

Lehkosen uran tärkein maali syntyi vaikean kauden jälkeen äärimmäisen kovassa paikassa, kuudennen välieräottelun jatkoajalla. Turkulaishyökkääjän sivallus vei legendaarisen Montreal Canadiensin NHL:n loppuotteluihin ensimmäistä kertaa 28 vuoteen. Maalilla olikin valtava merkitys paitsi seuralle, myös Lehkoselle itselleen.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Harva suomalaispelaaja on nimittäin kahlannut läpi yhtä vaikeaa kautta kuin Lehkonen.

Tehojaan jo parin vuoden ajan etsinyt TPS-kasvatti putosi pelaavasta kokoonpanosta runkosarjassa edellisen päävalmentajan, Claude Julienin aikana. Asema ei juurikaan parantunut valmentajanvaihdoksen jälkeen. Kun pudotuspelit käynnistyivät, päävalmentaja Dominique Ducharme siirsi Lehkosen katsomoon.

Vasta Jake Evansin loukkaantuminen avasi Lehkoselle tien pelaavaan kokoonpanoon.

Tilanne on ollut Lehkoselle luonnollisesti painajaismainen. Lehkonen, 25, on yksi Montrealin voimakkaimmista sielupelaajista, jolla tekeminen ei koskaan jää kiinni työmäärästä. Muu joukkue ei tiettävästi katsonut Lehkosen katsomokomennuksia runkosarjassa hyvällä, mikä kertoo olennaisen suomalaispelaajan arvostuksesta pukuhuoneessa.

Tuskin tilanteen laukaiseminen pelaajakaupallakaan talvella kovin kaukana oli, vaikka samaan hengenvetoon on todettava, että myös toimiston puolella Lehkonen on äärimmäisen arvostettu pelaaja.

Lehkosen "uusi kausi"

Pudotuspelejä tavataan kutsua ikään kuin uudeksi kaudeksi ja sitä se on toden totta ollut nimenomaan Lehkoselle.

Päästyään irti Toronto-sarjassa Lehkonen ei ole taakseen katsellut, vaan ollut tärkeä palanen Montrealin fantastista tarinaa. Winnipeg-sarjassa Lehkonen iski neljässä ottelussa kolme (2+1) tehopistettä mukaan lukien yhden voittomaalin. Ainoa syöttöpiste tuli sekin voittomaaliin.

Nyt viiden ottelun kuivan kauden jälkeen syntyi Lehkosen kevään toinen voittomaali – ja mihin paikkaan!

Lehkonen on hienon kevään aikana vakiinnuttanut paikkansa Montrealin kärkiketjussa Philip Danaultin ja Brendan Gallagherin vierellä. Joku voisi todeta, että missäpä muualla. Gallagher ja Lehkonen ovat hyvin samantyylisiä pelaajia, jotka eivät epäröi tunkea nokkaansa jokaiseen mahdolliseen ahtaaseen väliin. Eikä heiltä jää yksikään suoritus puolustuspelissä tekemättä.

Danault on NHL:n parhaita puolustavia keskushyökkääjiä.

Tässä Lehkonen laukoo ratkaisevan voittomaalin Vegas Golden Knightsia vastaan. Kuva: Getty Images

Vaikka Lehkosella on ollut runkosarjassa vaikeaa, pudotuspelien roolitus kertoo paljon Lehkosen arvotuksesta joukkueessa. Ajoittain katsomossa istunut Lehkonen on pelannut pudotuspeleissä hyökkääjistä neljänneksi eniten Philip Danaultin, Nick Suzukin ja Tyler Toffolin jälkeen.

Lehkonen – ja oikeastaan koko ykkösketju – edustaa kaikkea sitä, jonka pohjalle Montrealin satutarina on rakennettu. Kyse on armottomasta sitoutumisesta työntekoa ja joukkuepelaamisen perusperiaatteita kohtaan. Ei sooloilua, ei voitoilla leikkimistä, ei hyökkäykseen varastamista, vaan vaihdosta toiseen nöyrästi oikeiden asioiden tekemistä.

Eikä oikeiden asioiden tekeminen ole ollut pois hyökkäyspään pelaamisesta, päinvastoin. Montreal on luonut pudotuspeleissä Lehkosen ollessa jäällä viidellä viittä vastaan 13,16 vaarallista maalipaikkaa pelattua tuntia kohden. Lehkosen lukema on koko joukkueen paras. Lehkonen on tältä osin paras myös kaikista yhä kauttaan jatkavista hyökkääjistä NHL:ssä.

Lehkosen työmoraali ja luotettavuus ovat kuitenkin suurimmat syyt siihen, miksi Ducharme peluuttaa suomalaista keskimäärin kaksi minuuttia enemmän kuin runkosarjassa. Armottoman kovissa pudotuspeleissä Lehkosen kaltaiset pelaajat ovat kultaakin arvokkaampia. Niin klisee kuin se onkin, ratkaiseva jatkoaikamaali meni työmäärän kautta täysin oikealle miehelle.

Lehkosen kausi ei ole ollut helppo, se on ollut kaikkea muuta, mutta hänen suorituksissaan turhautuminen ei ole koskaan näkynyt. Kun turkulaishyökkääjä on vetänyt ylleen punaista, valkoista ja sinistä, jäälle on jäänyt ottelusta toiseen kaikki. Näin tapahtui myös aikaisin perjantaiaamuna.

Nyt tuolle työlle tuli palkinto, josta puhutaan Montrealissa vielä pitkään.

Lehkosen ja Kivirannan esimerkit kaksista edellisistä pudotuspeleistä ovat oiva muistutus monille jääkiekkojunioreille siitä, että koskaan ei saa luovuttaa. Runkosarjan pistepörssissä ei tarvitse välttämättä loistaa, koska kausi alkaa pudotuspeleissä ikään kuin uudelleen. Riittää, kun pelaa pudotuspeleissä kauden parhaat pelinsä.

Etenkin NHL-maailmassa vain voittajat muistetaan.

Lue myös:

Artturi Lehkonen ratkaisi finaalipaikan Montrealille – kauden yllättäjä pelaa Stanley Cup -finaaleissa 28 vuoden tauon jälkeen

Montrealin fanit villiintyivät rajulla tavalla Artturi Lehkosen maalista ja NHL:n finaalipaikasta – poliisiauto murjottiin karuun kuntoon