Hyppää sisältöön

Tour de France alkaa – vastakkain kaksi kovaa slovenialaista ja tukku haastajia

Ranskan ympäriajo polkaistaan vauhtiin lauantaina Bretagnesta. Voittaja on selvillä 18. heinäkuuta, vain kuusi päivää ennen kuin Tokion kisoissa ajetaan miesten maantieajon olympiamitaleista.

Ranskan ympäriajoon ennakkosuosikkina lähtee vuoden 2020 Tourin voittanut Tadej Pogačar, joka on tälläkin kaudella ehtinyt juhlia jo useiden kisojen voittoa. Kuva: Mario Stiehl / All Over Press

Maantiepyöräilyn kesän kohokohta, Ranskan ympäriajo, poljetaan tänä vuonna pari viikkoa tavanomaista aikaisemmin. Asetelmiin olympialaisista johtuva aikataulumuutos tuskin vaikuttaa, ennakkosuosikkeina 21 etapin ja 3414,4 kisakilometrin mittaiseen kilpailuun lähtevät viime vuoden mestari Tadej Pogačar ja hänen maanmiehensä Primož Roglič.

Slovenialaiskaksikon haastaa vahvimmin kisan paras joukkue, Ineos Grenadier. Pitkään kisaan mahtuu kuitenkin monia mutkia ja mäkiä, joten Pariisissa heinäkuun 18. päivänä voittajaksi saatetaan kruunata myös joku suosikkien ulkopuolelta.

Viime vuoden raatelevan Tourin voittaja UAE Team Emirates -joukkueen Pogačar ei tällä kertaa pääse kisaan altavastaajana, kuten viimeksi. Nyt hänen liikkeitään tarkkaillaan varmasti, eikä joukkueen anneta hyötyä muiden tekemästä työstä kuten edelliskerralla. Silloin Jumbo–Visma -joukkue raatoi ja Pogačar poimi hedelmät.

Ilman apua Pogačar ei tokikaan jää, vaan mestari saa apua omalta joukkueeltaan. Vaikka joukkue ei kaikkein kovimpiin kuulukaan, löytyy apukuskeista menestyksekkäitä ja hyviä polkijoita kuten David de la Cruz, Davide Formolo, Marc Hirschi ja Rafal Majka.

Primož Roglič on kilpaillut kauden aikana säästeliäästi ja keskittynyt harjoittelemaan Ranskan ympäriajoa varten.

Kovin kilpakumppani on maanmies Roglič

Ennakkoon viime vuotisen voittajan kovin haastaja on Primož Roglič, jonka Pogačar nujersi viimeisessä aika-ajossa. Jumbo-Visman kärkikuski on nyt keskittynyt täysin Ranskan ympäriajon voittoon.

Roglič ajoi huhtikuun lopussa Liège–Bastogne–Liège -klassikkokisan ja vetäytyi sen jälkeen treenaamaan. Hän ei siis ole kilpaillut huhtikuun jälkeen lainkaan.

Joukkue on valjastanut parhaat voimansa kärkikuskinsa käyttöön. Alankomaalaistallin ajajalistalla ovat niin Rogličin Espanjan ympäriajossa voittoon auttanut mäkimies Sepp Kuss kuin maantiepyöräilyn moninkertainen MM-mitalisti ja tälläkin kaudella jo Tirreno–Adriatico -etappikilpailussa toiseksi tullut Belgian mestari Wout van Aert. Eikä apuajajien joukosta sovi unohtaa myöskään 2019 Ranskan ympäriajon kokonaiskilpailussa kolmanneksi tullutta Steven Kruijswijkia.

Tallin sisäistä taistelua

Joukkueena vahvimman listan iskee pöytään kuitenkin Ineos Grenadiers. Vuoden 2018 Tourin voittaja Gerraint Thomas on todennäköisesti ainakin alkumetreillä tallinsa ykköskuski. Kaikkia paineita ei kuitenkaan ole heitetty vain 35–vuotiaan Thomasin harteille.

Ykköskuskin paikan ovat valmiita ottamaan myös Richard Carapaz, Tao Geoghegan Hart ja Richie Porte. Kisan edetessä selviää, kestävätkö kaikki pitkän kisan haasteet ja kenen eteen tallissa lopulta tehdään töitä.

Alejandro Valverde voi onnistuessaan hätyytellä kärkisijoja, kokemusta 41-vuotiaalla pyöräilijällä ainakin riittää. Kuva: Sirotti/All Over Press

Heistä parhaiten Tourilla on pärjännyt Thomas, mutta kaikki ovat sijoittuneet suurissa ympäriajoissa kolmen parhaan joukkoon. Porten asetelmia vahvistaa se, että hyvänä aika-ajajana hän hyötyy kisan kahdesta henkilökohtaisesta aika-ajoetapista.

Muiden tallien ajajista kisan aikana kannattaa seurata ainakin Wilco Keldermania, joka oli lähellä viime vuoden Giro d’Italian voittoa. Myös kokenut Alejandro Valverde voi heittää lusikkansa kärkisoppaan, jos valmistautuminen on sujunut suunnitellusti. Miguel Angel Lopez, Rigoberto Uran ja Enric Mas ovat niin ikään yllätysvalmiita.

Bretagnesta Alppien ja Pyreneiden kautta Pariisiin

Bretagnesta lauantaina alkavan kisan reitti ei ole aivan yhtä raateleva kuin viimevuotinen kisarupeama. Mukaan mahtuu kuitenkin kuusi täyttä vuorietappia, muun muassa legendaariselle Mont Ventoux’lle kivutaan kahdesti. Sprintterit pääsevät loistamaan todennäköisesti kahdeksalla etapilla.

Vuoden 2021 Tour de France -reitin tunnetuin nousu on Mont Ventoux, jolle kilpailijat nousevat yhdennellätoista etapilla kahdesti. Kuva: PanoramiC/All Over Press

Tällä kertaa kuskien taitoja ja kestävyyttä mitataan myös kahteen otteeseen pitkässä, henkilökohtaisessa aika-ajossa. Usein juuri aika-ajoetapit ovat ratkaisseet suuria ympäriajoja suuntaan tai toiseen.

Kisassa ei tällä kertaa vierailla kovinkaan monessa Tourille ikonisessa paikassa, mutta reitti on rakennettu nyt klassisesti. Erilaiset etapit vuorottelevat, mikä todennäköisesti lisää kilpailua kärkisijoilla – ja tämä on todennäköisesti ollut reitin laatineen Christian Prudhommen suunnitelmakin.

Lue myös:

Kovat kokemukset omalla uralla saivat Suomen ykköspyöräilijä Lotta Henttalan perustamaan tiimin nuorille lahjakkuuksille: “Minulta voisi kysyä menevätkö asiat oikein vai ei”

Veripusseja maitotölkeissä, dopingaineita Cokis-tölkeissä – ex-pyöräilypomo paljasti Tour-voittajan dopingkikkoja