1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Turkin GP jälleen F1-kalenteriin – osakilpailu on peruttu jo kahdesti, nyt uusi ajankohta on lokakuussa

Istanbul Parkin radalla ajettava osakilpailu korvaa Singaporen GP:n. Kisa ajetaan Venäjän ja Japanin osakilpailujen välissä.

Lewis Hamilton juhli voittoa Turkissa kaudella 2020. Kuva: Peter Fox/Getty Images

Turkin osakilpailu korvaa Singaporen kisan Formula 1 -kalenterissa. Lokakuulle suunniteltu viikonvaihde Singaporessa peruttiin koronavirukseen liittyvien matkustusrajoitusten vuoksi. Suunniteltu kilpailu ajetaan Turkissa, josta F1-osakilpailu on peruttu jo kahdesti tänä vuonna.

Turkin kisajärjestäjät pyysivät, että heille annettaisiin vielä mahdollisuus osakilpailun järjestämiseen myöhemmin kuluvan kauden aikana. Nyt kisa on jälleen lisätty kalenteriin ja se on määrä ajaa lokakuussa, viikko Venäjän osakilpailun jälkeen ja viikko ennen Japanin kilpailua.

Turkissa piti ajaa jo kesäkuun puolivälissä, mutta osakilpailu jouduttiin perumaan Euroopan maiden Turkkiin liittyvien matkustusrajoitusten vuoksi. Kisan järjestäminen kesäkuussa olisi ollut käytännössä mahdotonta.

Turkki nousi uudelleen kisajärjestäjäksi, kun Kanadan osakilpailulle haettiin korvaavaa paikkaa. Heinäkuinen kisa ehdittiin jo myöntää pidettäväksi Istanbul Parkin radalla, mutta jouduttiin jälleen perumaan, kun Iso-Britannian matkustusrajoitukset astuivat kuvaan. Turkki on Britannian hallituksen punaisella listalla, eli maa, josta saavuttaessa matkustajat joutuvat kymmenen vuorokauden hotellikaranteeniin. Valtaosa F1-talleista pitää päämajaansa Brittein saarilla.

Myös Japanin GP on vaakalaudalla, vaikka promoottorit vakuuttavat yhä, että se ajetaan suunnitellusti. Ratamoottoripyöräilyn MotoGP-osakilpailu Motegin radalla Japanissa peruttiin juhannusviikolla, koska matkajärjestelyt tiukkojen terveysturvallisuusmääräysten vuoksi olisivat olleet liian hankalia. Japanin MotoGP-kisa olisi ajettu viikkoa ennen F1-kisaa.

Lue myös:

Valtteri Bottaksen teininä haastanut Emma Kimiläinen unelmoi F1-pestistä: "Ehdottomasti seuraavan naiskuljettajan pitäisi olla 32-vuotias mutsi Helsingistä"