Hyppää sisältöön

Moukarilupaus Silja Kosonen löysi vireensä ja heitti yli 70 metriä juhannuskisoissa – taistelee vielä tiukasti olympiapaikasta

18-vuotias Silja Kosonen paranteli asemiaan yleisurheilun olympiarankingissa heitettyään Somerolla kolmannen kerran tällä kaudella yli 70 metriä. Viimeinen tilaisuus olympiapaikan hankkimiseen on maanantaina Vaasassa.

Silja Kososella on mahdollisuus ylittää olympiaraja tai kasvattaa rankingpistemääräänsä vielä yhden kerran ennen olympiarankingikkunan sulkeutumista. Kuva: Jaakko Stenroos / All Over Press

Moukarinheittäjä Silja Kososen otti juhannusaattona harppauksen lähemmäs paikkaa Tokion olympialaisissa heitettyään Somerolla kesän toiseksi parhaan tuloksensa 70,63.

Kosonen nousi olympiarankingin 37. sijalta 34:nneksi. Tokion olympialaisten yleisurheilun kenttälajeihin otetaan 32 urheilijaa, joten Kososelta vaadittaneen vielä pieni parannus pistesaldoonsa, mikäli poisjääntejä ei tule.

Viime viikonloppuna Euroopan joukkuemestaruuskisojen Ykkösliigassa Romaniassa Kosonen joutui pettymään jäätyään tulokseen 66,14. Nyt hyvä vire on jälleen löytynyt. Kosonen täydensi sarjansa Somerolla tuloksella 69,53.

– Tavoite oli heittää hyvä tulos ja tämä kisa loi hyvin itseluottamusta Romanian kisan jälkeen, kun tuli 70-metrinen ja muutenkin hyviä heittoja, Kosonen sanoi Suomen Urheiluliiton (SUL) tiedotteessa.

Uransa ensimmäisiin arvokisoihin tähtäävä Kosonen, 18, kokee saaneensa Romanian kilpailusta hyvää oppia tulosnotkahduksesta huolimatta.

– Huomasin jälkeenpäin, että tein siellä ihan liian kovan alkuverryttelyn. Nyt tein kevyemmän ja sen huomasi, kuinka jalat toimivat terävämmin, Kosonen sanoi.

Someron Esaa edustava Kosonen heitti maaliskuussa Suomen ennätyksen ja 19-vuotiaiden Euroopan ennätyksen 72,44, joka jäi vain kuusi senttimetriä olympiarajasta. Hänen viimeinen tilaisuutensa olympiarajan rikkomiseen tai rankingsijoituksensa kohentamiseen on maanantaina Vaasassa.

– Tämän kilpailun jälkeen voi hyvällä mielellä lähteä Vaasaan. Juhannuksen vieton jätän siihen, että käyn kavereiden kanssa rannalla, mutta illan olen kotona, Kosonen kertoo.

Olympiakarsintaikkuna sulkeutuu ensi tiistaina 29. kesäkuuta. Tällä hetkellä moukarinheittäjä Krista Tervo on kiinni viimeistä edellisessä kisapaikassa, mutta myös hän tavoittelee parannusta pistepottiinsa Vaasassa.

Rankingiin lasketaan urheilijan viisi parasta suoritusta. Pistepotti koostuu paitsi tuloksesta, myös kilpailun tasoluokituksesta ja urheilijan sijoituksesta kilpailussa.

Lue myös:

Silja Kosonen jatkoi väkevää virettään ja rikkoi 70 metriä Somerolla

Suomen moukarinaisten kaksintaistelussa nähtiin eeppinen loppuratkaisu heti kauden avauksessa! Krista Tervolle uran kolmanneksi paras tulos

Tekeekö raisiolaisesta hiekkamontusta ponnistava superlupaus historiaa tänä kesänä? Suomi on lähellä ällistyttävää yleisurheilusaavutusta