1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ralliautoilu

Kalle Rovanperän juhannusaatto Safari-rallissa päättyi dramaattisesti hiekkaan juuttumiseen: "Yritin pitää auton liikkeessä, mutta jäätiin jumiin"

Kalle Rovanperä taisteli Safari-rallin kärkisijasta perjantain viimeiseen erikoiskokeeseen asti. Viimeisellä pätkällä hänen autonsa kuitenkin juuttui hiekkaan.

EK/:  Rovanperä juuttui hiekkaan ja keskeytti
EK/: Rovanperä juuttui hiekkaan ja keskeytti

Safari-rallin päivän huippuhetket TV2:ssa kello 21.00

Kalle Rovanperän perjantaipäivä Safari-rallissa päättyi dramaattisesti. Kärkipaikasta taistellut Rovanperä juuttui hiekkaan päivän viimeisellä erikoiskokeella, jolla oli paljon hiekkaa ja syviä uria. Muillakin oli suuria vaikeuksia.

Ennen kohtalokasta erikoiskoetta Rovanperä oli rallissa toisena kymmenen sekuntia Hyundain Thierry Neuvillen takana. Neuville kärsi rengasongelmista viimeisellä erikoiskokeella, mutta jatkaa Rovanperän epäonnen vuoksi rallin kärjessä.

– Toyotalla oli ilmeisesti auto vähän alempana kuin muilla. Siksi hiekkaa tuli keulalle, joten näkyvyys meni todella huonoksi. Hän joutui hiljentämään, ja siksi jäi kiinni uriin, Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila selvitti.

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kuvasi tilannetta samalla tavalla.

– Neuvillellä räjähti rengas ja näytti jo vähän siltä, että Kalle taitaa olla vahvassa johdossa. Mutta niin tilanteet muuttuvat. Erikoiskokeen alussa keula otti kiinni tiehen, kun siellä on syvät urat. Etupuskuri haukkasi hiekkaa ja siitä sitä tuli konepellille ja tuulilasille. Hän ei nähnyt enää mitään, jolloin hän joutui pysähtymään. Urat olivat valtavan kokoiset, joten auto jäi kiinni, kun hän pysähtyi.

– Safarissa on erilainen sääntö. Jos jää kiinni, saa käyttää ulkoista apua. Auto vedettiin pois, mutta aikaa meni paljon. Tiimin puolelta totesimme, että on parempi keskeyttää, koska hän sai vain kymmenen minuutin aikasakon, Latvala kertoi.

Myös Rovanperä itse kertoi tilanteesta.

– Aika lähellä starttia oli juoksuhiekkaa. Yhdessä pienessä ylämäessä tuli pölyt silmille ja jouduin hidastamaan. Yritin pitää auton liikkeessä, mutta jäätiin jumiin. kun oli niin syvät urat.

Hetken aikaa spekuloitiin ainakin WRC:n lähetyksessä myös erikoiskokeen keskeyttämisellä, mutta Rovanperä saatiin hinattua pois tieltä, ja seuraavat autot pääsivät samasta kohdasta läpi, joten keskeytystä ei tarvittu.

Rovanperä sai siis kymmenen minuutin aikasakon. Hän jatkaa huomenna rallia, mutta ei taistele kärkisijoista.

Tilanne 7/18 ek:n jälkeen

  1. Thierry Neuville Hyundai 1.23.19,1
  2. Takamoto Katsuta Toyota + 18,8
  3. Ott Tänak Hyundai + 55,8
  4. Sebastien Ogier Toyota + 1.49,4
  5. Gus Greensmith Ford + 1.56,1
  6. Adrien Fourmaux Ford + 2.19,1

Lauantai

EK 8 14,67 km klo 08.08
EK 9 20,33 km klo 09.00 Areena
EK10 31,04 km klo 10.22
EK11 14,67 km klo 14.05
EK12 20,33 km klo 15.00 TV2
EK13 31,04 km klo 16.22

Lue myös:

Yle seurasi dramaattisen Safari-rallin perjantaita – kolme kärkikuskia keskeytti, katso päivän huippuhetket tästä