1. yle.fi
 2. Urheilu
 3. Rallin MM-sarja

Ogier voitti Safari-rallin, mutta japanilaiskuljettaja Katsuta varasti huomion – "Viime kaudella hän oli epävarmin kuljettaja, tällä kaudella varmin"

Safari-rallissa oli paljon tapahtumia. Sebastien Ogier nousi lopulta voittajaksi ja japanilainen Takamoto Katsuta oli komeasti toinen.

Ek18: Ogier voitti Safar-rallin
Ek18: Ogier voitti Safar-rallin

Sebastien Ogier voitti sunnuntaina päättyneen Safari-rallin. Värikkäässä kilpailussa tapahtui paljon. Toyotalla ajava Ogier oli kisan alkupuolella jo yli kaksi minuuttia kärjestä, mutta muiden epäonnen vuoksi seitsenkertainen maailmanmestari nousi voittoon.

Suurimman mielenkiinnon vei kuitenkin toiseksi tullut japanilainen, myös Toyotalla ajava Takamoto Katsuta. Katsuta kävi jopa rallin johdossa ja oli vielä kaksi ek:ta ennen loppua Ogierin kanssa tasoissa. Hän pääsi nyt ensimmäistä kertaa palkintokorokkeelle.

28-vuotias Katsuta on kulkenut ralliajajana pitkän polun. Hän aloitti Toyotan nuorten kuljettajien ohjelmassa yhdessä Hiroki Arain kanssa vuonna 2016. Siinä ohjelmassa hän ajoi muun muassa SM-ralleja. Arai pudotettiin pois ohjelmasta pois ja vuodesta 2019 lähtien ohjelmassa keskityttiin tekemmän Katsutasta kärkikuljettajaa MM-sarjaan.

Nyt Katsutan ura on kovassa nousussa. Tällä kaudella jokainen sijoitus on ollut parempi kuin viime vuoden paras tulos eli seitsemäs sija,

– Hän on lisännyt varmuutta aivan laidasta toiseen. Viime kaudella hän oli epävarmin kuljettaja, tällä kaudella varmin. Tässä kisassa hän teki loistava suorituksen, Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila sanoi.

Katsuta ajaa tällä kaudella kaikki MM-rallit.

Safari-ralli osoitti haastavuutensa

Safari-ralli oli mukana MM-sarjassa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2002. Se ei ollut samanlainen pitkien erikoiskokeiden kilpailu kuin aiemmin, mutta osoitti silti haastavuutensa muihin ralleihin verrattuna.

Lähes kaikilla kärkikuljettajilla oli erilaisia vaikeuksia kisan aikana. Ogierilla oli perjantaina ongelmia iskunvaimentimen kanssa. Elfyn Evans osui kiveen ja Dani Sordo ajoi ulos. Perjantain viimeisellä erikoiskokeella Kalle Rovanperä juuttui hiekkaan. Siihen loppui suomalaisedustus rallin kärkikamppailussa. Rovanperä oli lopulta kuudes ja sai lisäksi neljä pistettä oltuaan toinen Power Stagella.

– Kova rengas ristiin pehmeän kanssa oli ihan hyvä veto Powerilla. Onneksi pääsimme aika lähelle kärkiaikaa, niin saimme pisteitä. Koko päivä meni kruisaillessa ja sitten ajettiin Power Stage kaasu pohjassa, Rovanperä sanoi.

– Olen tosin iloinen Takamoton puolesta. Olemme oleet viime aikoina paljon tekemisissä ja olemme muutenkin hyviä kavereita. Oli hienoa nähdä, että hän pystyi ajamaan hienon tuloksen.

Fordin Adrien Fourmaux sai 10 sekunnin rangaistuksen oikaisusta erikoiskokeella. Rangaistuksensa vuoksi hän putosi neljänneltä sijalta viidenneksi, yhden kymmenyksen erolla tallikaveriinsa Gus Greensmithiin.

Katso Fourmauxin oikaisu tästä.

Lauantain viimeisellä erikoiskokeella sade sotki kilpailua, eniten Ott Tänakin suoritusta, koska hänellä ei tuulilasin lämmitys toiminut.

Kilpailun selvässä johdossa ollut Hyundain Thierry Neuville puolestaan menetti pelin sunnuntaiaamuna jousitusongelmiin. Hän joutui keskeyttämään. Tämä oli kolmas kerta peräkkäin, kun Hyundain kuljettaja menetti johtoaseman jousitusongelmien vuoksi. Portugalissa ja Sardiniassa näin kävi Tänakille.

Myös lasin huurtuminen on sellainen asia, mitä ei saisi tapahtua, joten Hyundailla riittää pohdittavaa.

Lopputulokset

 1. Sebastien Ogier Toyota 3.18.11,3
 2. Takamoto Katsuta Toyota + 21,8
 3. Ott Tänak Hyundai + 1.09,5
 4. Gus Greensmith Ford + 1.54,6
 5. Adrien Fourmaux Ford + 1.54,7
 6. Kalle Rovanperä Toyota +10.53,4

Tilanne 6/12 osakilpailun jälkeen

 1. Sebastien Ogier FRA Toyota 133
 2. Elfyn Evans GBR Toyota 99
 3. Thierry Neuville BEL Hyundai 77
 4. Ott Tänak EST Hyundai 69
 5. Takamoto Katsuta JPN Toyota 66
 6. Kalle Rovanperä FIN Toyota 56
 7. Adrien Fourmaux FRA Ford 32
 8. Gus Greensmith GBR Ford 32

Valmistajien pisteet

 1. Toyota 273
 2. Hyundai 214
 3. M-Sport Ford 109

Lue myös:

Yle seurasi Safari-rallin päätöspäivää – Ogier voitti, Rovanperä kuudes ja Power Stagen kakkonen