1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Liitto ei asettanut Ruuskaselle tulosvaatimusta Saarijärven kisaan – Ruuskaselle on epäselvää, tarvitseeko hänen antaa vielä näyttöjä Tokioon

Antti Ruuskanen näytti avauskisoissaan Saarijärvellä, että hän pystyy heittämään terveenä. Tokioon on tällä hetkellä neljä valintakelpoista mieskeihäänheittäjää, joista yksi jää olympiakoneen ulkopuolelle.

Antti Ruuskasen olympiaraja on kesältä 2019. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Olympiahopeamitalisti Antti Ruuskasen nimi on ollut ilmoittautuneiden listoilla jo kahdesti, mutta vasta kolmas kerta toden sanoi. Ruuskanen avasi kauden hyvissä olosuhteissa. Saarijärven juhannuskilpailuissa sarjan parhaaksi jäi toisella heitetty tulos 77.89.

– Tänään olisi ollut hyvät olosuhteet heittää vähän pidempääkin kaarta, mutta vanhakin mies osaa vähän hötkyillä. Meni vähän tekniikka sekaisin, enkä saanut niitä tehoja irti, mitä olisi pitänyt. Tulos oli sen mukainen, Ruuskanen kommentoi.

Suomella on tällä hetkellä neljä valintakelpoista keihäänheittäjää Tokion olympialaisiin. Kisoihin saa nimetä kolme urheilijaa.

Suomen Urheiluliiton lajivalmentaja Petteri Piironen kertoi, ettei Ruuskaselle asetettu Saarijärven kisaan mitään tulosvaatimusta. Pääasia, että hän näytti pystyvänsä heittämään ja olevansa terve.

– Varmasti olisi ollut hyvä heittää yli 80 metriä ja odotinkin, että heitän yli 80, mutta urheilu on tämmöistä. Katsotaan, mitä tulevan pitää. Liiton herrat ja olympiakomitean herrat tekevät päätökset ja sen mukaan sitten mennään. Pulinat pois, kuittasi monissa liemissä keitetty Euroopan mestari.

Avauskisa viivästyi nivusen ja lapsen syntymän takia

Ruuskasen piti olla ensimmäisen kerran viivalla jo Orimattilassa, mutta osallistuminen peruuntui nivusvaivan takia. Nivusvamma on nyt Ruuskasen mukaan parantunut, mutta esti huippusuorituksen.

– Nivunen oli kunnossa. Ehkä se jätti semmoisen pienen jarrun tuonne oikealle jalalle, että ei saanut heiton loppuun kunnon lyöntiä ja jäi tuo loppusyöksyminen kokonaan välistä. Ei saanut välineeseen korkeutta eikä lähtönopeutta, Ruuskanen harmitteli.

Toisen kerran nimi oli starttilistoilla Lappeenrannassa, mutta juuri silloin Ruuskasen perheeseen syntyi esikoinen.

– Ensimmäisenä yönä vähän valvotti, mutta sitten muutin tuonne vierashuoneeseen. Siinä on hyvin nukuttu. Tuntuu hienolle ja mahtavalle olla isä, hehkutti tänään kilpailun voittanut Ruuskanen.

Euroopan mestari ja Lontoon olympiahopeamitalisti heitti yli vaadittavan olympiarajan 85,00 metriä jo kesällä 2019.

Toni Kuusela heitti olympiarajan kesäkuussa. Kuva: Lehtikuva

Suomessa on tällä hetkellä kolme keihäsmiestä jotka ovat heittäneet yli Tokion tulosrajan. Ruuskasen lisäksi tempun on tehnyt myös Oliver Helander sekä Toni Kuusela. Heistä Kuusela on ainoa joka on heittänyt kaaren tänä kesänä.

Myös MM-kisojen nelonen Lassi Etelätalo on pääsemässä rankingin kautta olympialaisiin. Joku nelikosta jää kisajoukkueen ulkopuolelle.

– Se on tuttu tilanne minun uralla, että kisakoneeseen on tunkua. Kyllähän se suomalaiselle mieskeihäänheitolle tekee hyvää, että on taas tullut paljon yli 80 metrin heittäjiä ja nyt on tosissaan tunkua kisakoneeseen. Katsotaan ketkä lopulta lähtevät Tokioon, pyörittelee Ruuskanen.

Missä heität seuraavaksi?

– Varmasti pian selviää, että joutuuko jossain vielä antamaan näyttöjä ja pitääkö mennä uudella suunnitelmalla. Ehkä ollaan huomenna tai ylihuomenna paljon viisaampia sen suhteen.

Minkä verran sinua harmittaisi jos ei tulisi Tokion lippua?

– Kyllähän se kova harmitus olisi. Siihen ollaan tähdätty ja edelleenkin tähdätään. Mutta pitää myös hyväksyä, jos kisakoneeseen ei pääse.

Ruuskasen uran on jo pitkää tarkoitus huipentua Tokion kisoihin, jotka siirtyivät vuodella. Hän on harjoitellut kovasti ja määrätietoisesti vuoden kohti Tokiota.

– Vaikka en pääsisi kisohin, vedän tämän kauden tyylikkäästi loppuun asti. Ei tässä missään nimessä kirvestä ole kaivoon heitetty. Varmasti sieltä pitäisi vielä pitkiä kaaria tulla, kun vaan saadaan muutama kisa alle.

Lue myös:

Oliko tämä kolaus Antti Ruuskasen olympiahaaveille? Pielavetiselle vaatimaton kauden avaus

Antti Ruuskasen perheeseen syntyi tyttövauva – Ruuskanen aikoo avata kautensa sunnuntaina

Kommentti: Antti Ruuskanen on ajautunut olympiavalinnoissa tukalaan tilanteeseen – nähdäänkö viimeisestä kisalipusta erillinen kaksintaistelu?