1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tšekki

Tshekki yllätysvoittoon EM-kisoissa! Hollannin punainen kortti käsivirheestä oli käännekohta – hämmentävä tilasto sai jatkoa

Tshekki voitti Hollannin 2–0 EM-kisojen neljännesvälierissä. Ottelun voimasuhteet muuttuivat, kun Hollannin Matthijs de Ligt sai punaisen kertoin, kun hän käsivirheellään esti Tshekin maalipaikan.

De Ligtille punainen kortti
De Ligtille punainen kortti

Tshekki yllätti Hollannin maalein 2–0 jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuiden neljännesvälieräottelussa. Ottelun käännekohta oli Hollannin puolustaja Matthijs de Lightin punainen kortti.

Punainen kortti tuli, kun Tshekin Patrik Schick ja de Ligt taistelivat pallosta. De Ligt kaatui ja kauhaisi kädellään pallon pois Schickin juoksulinjalta. Tuomari antoi heti keltaisen kortin, mutta videotarkastelun jälkeen kortin väri muuttui punaiseksi. De Ligt joutui poistumaan kentältä 54 peliminuutin jälkeen.

Tilanteen voi katsoa tämän jutun pääkuvana olevalta videolta.

– Kun tilannetta useammasta kulmasta katsotaan, on ihan selkeää, että se oli tahallinen maalintekopaikan estäminen. Silloin se oikeuttaa punaiseen korttiin, Yle Urheilun asiantuntija Marianne Miettinen sanoi studiossa ottelun päätyttyä.

– Tilanne muutti täysin pelin suunnan ja oli iso isku Hollannille tässä vaiheessa toista jaksoa, Miettinen jatkoi.

– Ihan aiheellinen punainen kortti. De Ligt pelasi tilanteen hieman ylimielisesti, kun antoi pallon pompata, mutta sitten hukkasi sen. Ei kahta sanaa: täysin oikea tuomio tuomaristolta, asiantuntija Timo Furuholm arvioi.

Tshekki teki molemmat maalinsa sen jälkeen, kun de Ligt oli ajettu ulos kentältä. Tshekin maalintekijät olivat Tomas Holeš ja Patrik Schick.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hollanti jatkoi hämmästyttävää punaisten korttien historia EM-kisoissa: kaikki sen neljä ulosajoa lopputurnauksissa ovat tulleet joko Tshekkoslovakiaa tai Tshekkiä vastaan. Aiemmat olivat vuosilta 2004 ja 1976.

Tshekki on kolmas joukkue Tanskan ja Italian lisäksi, joka on varmistanut paikkansa puolivälierissä. Tshekki kohtaa puolivälierä ottelussa Tanskan lauantaina 3. heinäkuuta. Tanska varmisti jatkopaikan juhannuslauantaina voittamalla Walesin 4–0.

Sunnuntai-iltana pelattavassa Belgia–Portugali-ottelussa ratkaistaan Italian vastustaja.

Voit katsoa ottelukoosteen painamalla kuvaa. Tshekki voitti Hollannin neljännesvälierissä 2–0 ja jatkaa kahdeksan parhaan joukkoon.

Hollanti määräsi pelitemmon, mutta Tshekki rakensi maalipaikat

Tshekki aloitti ottelun hyvin hallitsemalla palloa ja pääsemällä Hollannin päätyyn, kun oranssipaidat lähtivät otteluun jokseenkin passiivisesti.

Noin kymmenen minuutin pelin jälkeen Hollanti pääsi antamaan kulmapotkua. Pallo tuli takatolpalle puolustaja de Ligtille, joka yritti viimeistellä lähietäisyydeltä, mutta hän oli paitsiossa.

Hiljalleen peli alkoi kääntyä Hollannille. Kun 20 minuuttia täyttyi, joukkue oli selvästi ottanut hallinnan. Peli alkoi pääasiassa pyöriä Tshekin kenttäpuoliskolla, joten valkopaidat tyytyivät vain hakemaan nopeita vastahyökkäyksiä.

Pian Tshekki saikin tilanteen, kun Petr Sevcik keskitti oikealta laidalta ja Tomas Soucek syöksyi puskuun. Yritys kuitenkin meni maalin vasemmalta puolelta ohi. Tilanne pysyi 0–0:ssa.

Tshekkipelaaja Tomas Soucek syöksyy hienosti, mutta ei onnistunut ohjaamaan palloa maaliin.

Kun pelattuna oli puoli tuntia, Hollanti tuli jatkuvasti Tshekin puolustusalueelle ja sai laukausyrityksillään hankittua kaksi peräkkäistä kulmapotkua. Tshekki kuitenkin selvitti molemmat erikoistilanteet.

Tshekki sai luotua ensimmäisen puoliajan parhaimman tilanteen, kun Antonin Barak laukoi läheltä. Hollannin de Ligt onnistui vielä peittämään laukauksen, joka lopulta meni yli maalin.

Tshekin Antonin Barak sai hyvän maalipaikan, mutta Hollannin Matthijs De Ligt onnistui peittämään.

Jakson edetessä Hollanti nousi edelle pallonhallinnassa 53 prosentilla, mutta tauolle siirryttäessä Tshekki oli edellä laukaustilastossa lukemin 5–3.

Toinen puoliaika alkoi Hollannin hallinnalla, mutta punainen kortti käänsi voimasuhteet

Toisen jakson alkupuolella Hollannin Donyell Malen pujahti siihen mennessä ottelun parhaaseen maalipaikkaan. Hän kuitenkin jähmettyi ratkaisevalla hetkellä ja Tshekin maalivahti Tomas Vaclik koppasi pallon.

Hollannin Donyell Malen karkasi läpi, mutta jäätyi ratkaisevalla hetkellä.

Vuorostaan Tshekki lähti hyökkäämään. Tomas Holeš lähetti pallon vastustajan päähän, Patrik Schick juoksi perään, mutta Hollannin puolustaja de Ligt ehti ensimmäisenä paikalle.

De Ligt kuitenkin arvioi pallon lentoradan huonosti, horjahti ja kauhaisi kädellä pallon pois Schikin juoksulinjalta. Tuomari antoi videotarkastuksen jälkeen punaisen kortin, mikä muutti ottelun luonnetta.

Ulosajon myötä Tshekki sai ottelun ohjat. Noin 13 minuuttia punaisen kortin jälkeen Tshekki siirtyi 1–0-johtoon.

Tshekin Tomas Holes teki 1–0-johtomaalin Hollantia vastaan 68 minuutin pelin jälkeen.

Tshekin Barak keskitti vapaapotkusta hyvän pallon takatolpalle, Tomas Kalas palautti pallon etutolpalle, josta Holeš puski pallon maaliin. Pelattuna oli 68 minuuttia ja alivoimalla oleva Hollanti joutui takaa-ajoasemaan.

– Kyseenalaistaisin hieman Hollannin pelaajavartiointia jatkopallossa. Rangaistusalueella oli ihan riittävästi Hollannin pelaajia, mutta silti Holeš pääsi puskemaan ihan vapaasti. Silti erinomainen suoritus Tshekiltä: ensimmäisen pallon voitto, ja sitten taka-alueelta kohdepelaaja, joka pääsi tekemään maalin, asiantuntija Miettinen sanoi.

Hollannin täytyi alkaa yrittämään maalintekoa samalla, kun Tshekki pyrki parhaansa mukaan säilyttämään johtoasemansa. Hollanti sai rakenneltua muutaman puolittaisen paikan, mutta Tshekki oli vahvempi.

80. peliminuutilla Tshekki ratkaisi ottelun 2–0-maalilla. Maalivahti Vaclik potkaisi pitkän pallon Hollannin päätyyn, Hollannin puolustaja Stefan de Vrij voitti pääpallon, mutta Hollannin kapteeni Georginio Wijnaldum pelasi jatkotilanteen löysästi.

Erinomaisen ottelun pelannut Holeš iski palloon, juoksi Hollannin rangaistusalueelle ja syötti Schickille, joka viimeisteli varmasti.

Tomas Holes nappasi pallon, kuljetti rangaistusalueelle ja syötti Patrik Schickille, joka laukoi Tshekin 2–0-johtoon.

– Tshekki voitti kakkospallon ja koko Hollannin puolustus murtui. Holeš löysi hyvin Schickin, joka viimeisteli hienosti maalivahdin liikettä vastaan. Maali ratkaisi tämän pelin, asiantuntija Furuholm totesi.

Malenin hukkaama läpiajo ja de Ligtin punainen kortti olivat tämän ottelun käännekohdat. Tshekki pelasi vahvasti ja oli ensimmäiselläkin jaksolla vaarallinen Hollannin hallinnasta huolimatta.

Hollanti ei laukonut koko ottelussa kertaakaan päin Tshekin maalia. Tshekki oli laukaustilastossa parempi 13–7, maalia kohti suuntautuneet laukaukset se vei 5–0.

– Hieman ennakoimme, ettei ottelu mikään läpihuutojuttu Hollannille ole, mutta yllättävää oli, miten passiivinen Hollanti oli kaikilla tavoin. Kaikki lähti puolustuspelistä. Aiemmin turnauksessa Hollanti oli prässännyt ylhäältä ja voitti niin palloja joukkueelle. Tänään he vetäytyivät omalle puoliskolleen, satsasivat vastahyökkäykseen ja antoivat Tshekin hyökätä, asiantuntija Miettinen summasi studiossa.

Lue myös:

Punainen kortti koitui Hollannin kohtaloksi, Belgia ja Portugali illan herkkupalassa – Yle seuraa EM-neljännesvälieriä

Miksi Pohjanpalon maali hylättiin, mutta Tanskan Braithwaiten osuma hyväksyttiin? Tällainen on jalkapallon EM-kisoissa hämmentänyt paitsiosääntö

Kommentti: Pitäisikö Antti Tuisku tuomita samalla tavalla kuin Huuhkajien fanit?