Hyppää sisältöön

Nämä Ylen videot kertovat paljon historiallisesta töppäyksestä EM-kisoissa – Espanjan mokassa oli kaksi syypäätä, joista toinen ei ollut yllättävä

Pedri ja Unai Simón sekoilivat huolella Kroatiaa vastaan EM-neljännesvälierän alussa säätämällä pallon Espanjan omaan maaliin. Maalivahti Simón sai rajua kritiikkiä, mutta Ylen studiossa havaittiin osumaan syypääksi myös Pedri.

Katso, kuinka kaukaa Espanja imuroi pallon maaliin
Katso, kuinka kaukaa Espanja imuroi pallon maaliin

Jalkapallon EM-kisoissa nähtiin maanantaina käsittämätön moka Espanjan joukkueelta, kun Pedri syötti pallon kohtalokkaasti maalivahti Unai Simónille. Pallo pomppasi ikävästi Espanjan omaan maaliin. Kroatia siirtyi osumalla EM-neljännesvälierissä 1–0 -johtoon.

Tilastopalvelu Optan mukaan (siirryt toiseen palveluun)kyseessä kauimpaa tehty oma maali EM-kisojen historiassa. Matkaa oli 44, 8 metriä. Koskaan aiemmin EM-kisojen historiassa ei ole tehty myöskään omaa maalia rangaistusalueen ulkopuolelta eli kauempaa kuin 16 metristä.

Maali oli myös jo yhdeksäs oma maali käynnissä olevissa EM-kisoissa. Lukema on ennätyksellinen, sillä vuodesta 1960 pelatuissa EM-kisoissa on kokonaisuudessaan ennen tämän vuoden kisoja tehty yhteensä samaiset yhdeksän omaa maalia.

Töppäily sai täystyrmäyksen kansainvälisesti.

– Tilanne ei ollut vahinko. Unai Simónilla on Espanjan La Ligan ennätys maaliin johtavissa virheissä. Kahdeksan yhden kauden aikana. Tiedämme, että Simon pelaa tapahtui mitä tahansa, koska David De Gea on loukkaantunut ja Robert Sanchez on nuori, tunnettu espanjalainen jalkapallotoimittaja Guillem Balague kommentoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Unai Simon Espanja vs Kroatia
Katso, miten oma maali syntyi lähes 45 metrin päästä.

Balaguen mukaan Simón on paljon virheitä tekevä maalivahti, joka on epävarma jalalla palloa pelatessaan.

– Hän ei nuku varmasti tänään. Hän ei kehity seuraavana kolmena päivänä treeneissä myöskään, Balague sanoi.

Ruotsin SVT:n asiantuntijoista Markus Johannesson hämmästeli myös tilannetta.

– Voi ei! Unai Simón. Tämä on painajainen. Kyse on vain keskittymisen puutteesta. Huolimatonta, eikä teknistä, Johannesson sanoi (siirryt toiseen palveluun).

Ylen tv-studiossa tartuttiin luonnollisesti myös harvinaiseen virheeseen. Ylen asiantuntijoista Juho Rantala muistutti, että maalivahti Simon ei ollut ainoa syypää osumaan.

– Maalivahdin olisi pitänyt saada pallo haltuun, mutta Pedrin syötössä oli jengaa ja pomppua, Rantala totesi.

Simón otti myöhemmin ottelussa myös tärkeitä torjuntoja. Espanja nousi selvään johtoon ottelussa, mutta menetti sen varsinaisen peliajan loppuhetkillä. Espanja vei kuitenkin ottelun jatko-ottelun jälkeen maalein 5–3.

Ottelun jälkeen Simonille annettiinkin kehuja Espanjan joukkueen leiristä.

– Unai tietää, että hänellä on meidän täysi luottamuksemme. Maali oli huonoa tuuria, mutta hän on kylmäpäinen ja kunnianhimoinen. Hän näytti sen tänään. Hän oli eritäin varma avausmaalin jälkeen ja teki huipputorjunta, Espanjan kapteeni Sergio Busquets kiitteli.

Voittolla Espanja etenee puolivälieriin ja saa vastaansa joko Ranskan tai Sveitsin, jotka pelaavat maanantaina 28. kesäkuuta kello 22 alkaen. Ottelu katsottavissa suorana kello 22 alkaen Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue lisää:

Huimaa maali-iloittelua EM-kisoissa! Espanja vei voiton Kroatiasta, vaikka menetti selvän johdon ja teki myös outoa jalkapallohistoriaa