Murtunut Mbappé julkaisi tunteikkaan päivityksen, mestarivalmentaja Deschampsille murskakritiikkiä Ranskassa: "Hän ei ole kaukana eroamisesta"

Kritisoitu Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps myönsi, että joukkueen olisi pitänyt puolustaa paremmin kahden maalin johtoasemassa Sveitsiä vastaan. Naapurimaan leirissä voitosta otettiin ilo irti historiallisena hetkenä.

Didier Deschamps ei lähtenyt syyttelemään Kylian Mbappéa, vaikka tämä missasikin ratkaisevan rangaistuspotkun ja jäi turnauksessa tyystin ilman maaleja. Kuva: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Lyödyt, tiivisti ranskalaislehti L'Equipen kansi tiistaina Ranskan pullahdettua yllättäen ulos jalkapallon EM-kisojen puolivälieristä. Sveitsi järjesti turnauksen suurimman yllätyksen etenemällä ensimmäistä kertaa EM-kisojen historiassa kahdeksan parhaan joukkoon.

Sveitsi löi maanantai-illan jännitysnäytelmässä rangaistuspotkukilpailun jälkeen Ranskan 4–3. Hallitseva maailmanmestari ja yksi suurimmista turnauksen suosikeista ei selviytynyt puolivälieriin arvoturnauksessa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2010 MM-kisojen.

Ranska oli tukevasti matkalla voittoon vielä kymmenen minuuttia ennen loppua johdettuaan Karim Benzeman kahdella ja Paul Pogban yhdellä osumalla 3–1. Naapurimaa ei kuitenkaan luovuttanut, vaan Haris Seferovicin illan toinen maali sekä Mario Gavranovicin taituroima tasoitus venyttivät pelin jatko-otteluun.

Lopulta tähtihyökkääjä Kylian Mbappé oli ainoa rangaistuspotkussaan epäonnistunut ja Sveitsi pääsi juhlimaan yllätysvoittoa.

Ranskan koko joukkueen esitys EM-kisoissa jäi vajaaksi, ja Didier Deschampsin tähtisikermä onnistui voittamaan vain yhden ottelun, senkin saksalaispuolustaja Mats Hummelsin omalla maalilla. Kolmen ottelun voitoton putki on harvinainen ja tuloskunto sakkasi väärään aikaan, sillä viimeksi Ranska oli jäänyt ilman voittoa kolmessa peräkkäisessä pelissä vuonna 2013.

Mbappélta odotettiin turnauksessa paljon, mutta 14 laukauksestaan huolimatta PSG:n pikakiituri jäi ilman maaleja. Deschamps ei lähtenyt tylyttämään 22-vuotiasta suojattiaan.

– Hän pelasi odotetusti. Vaikka hän ei tehnytkään maaleja, hän oli usein ratkaisevassa roolissa maaleissamme. Hän kantoi vastuuta rangaistuspotkuissa, eikä kukaan syytä häntä, maailmanmestaruuden niin pelaajana kuin valmentajanakin voittanut Deschamps totesi Ranskan jalkapalloliiton sivuilla.

"Mielestäni jokin on mennyt rikki"

Mbappé pahoitteli Instagram-tilillään (siirryt toiseen palveluun), ettei kyennyt toimittamaan palloa tärkeällä hetkellä maaliin.

– Halusin auttaa joukkuetta, mutta epäonnistuin. Nukahtaminen tulee olemaan vaikeaa, mutta nämä ovat valitettavasti epäonnisia käänteitä tässä urheilulajissa, jota rakastan niin paljon. Suru on suunnattoman suuri, kun emme päässeet tavoitteeseemme, ranskalaishyökkääjä kirjoitti pettyneenä.

– Tiedän, että te kannattajat olette pettyneitä, mutta kiitän silti tuestanne. Tärkeintä on nyt päästä ylös tästä ja tulla seuraaviin koitoksiin vahvempana.

Ranskalaismediassa Deschampsin ratkaisut ihmetyttivät pitkin turnausta. Ranska lähti muista peleistä poiketen Sveitsiä vastaan kolmella topparilla, ja surkealla avausjaksolla pelipaikat tuntuivat olevan täysin sekaisin. L'Equipen mukaan yksilöt pitivät Ranskan pelissä mukana, ja valmentajan toiminnasta välittyi kuva, ettei mikään asia ollut hallussa turnauksen aikana.

Entinen maajoukkuepelaaja Jerome Rothen uumoili, ettei Deschamps voisi enää välttämättä jatkaa työssään.

– Hän ei ole kaukana eroamisesta. Mielestäni jokin on mennyt rikki. Onko hänessä voimaa koota itsensä ja todeta, että "okei, hyväksyn tämän epäonnistumiseni", Rothen kyseli RMC Sportilla.

Kritiikkiin pelaajavalinnoista ja ryhmityksestä Deschamps vastasi pohdiskellen.

– Kyllä, ryhmitys ei ollut identtinen muiden pelien kanssa. Emme tehneet kaikkea oikein, ja ensimmäinen jakso ei osoittanut minun olleen oikeassa. Olisimmeko voineet tehdä jotain toisin aloittamalla eri tavalla? Ehkä. Toisella jaksolla teimme, mitä pitikin ja korjasimme asian.

Jalkapallon EM-kisoissa tehtiin maanantaina 28. kesäkuuta kahdessa ottelussa peräti 14 maalia.

Ranskan putoaminen sattui Deschampsin mielestä etenkin, kun ottelu Sveitsiä vastaan näytti olevan jo täysin hallussa.

– Tänään tämä tuntuu pahalta, ja ilmassa on paljon surua. Putosimme, koska emme ansainneet päästä tämän pidemmälle. Meillä oli kyllä halua, voimaa ja motivaatiota jatkaa, mutta nyt kävi näin. EM-kisaturnaus on kovatasoinen, ja hallitseva Euroopan mestari Portugali putosi jo aiemmin.

– Kun Ranska voittaa, se on ennen kaikkea pelaajien ansiota. Kun häviämme, vastuu on minun ja ymmärrän sen täysin. Jos jokin kaduttaa, niin se, ettemme pystyneet puolustamaan paremmin 3–1-johtoasemassa.

"Urani kauneimpia päiviä"

Ranska sai Sveitsiä vastaan virtaa toisella jaksolla, kun kapteeni Hugo Lloris onnistui torjumaan ensimmäisen rangaistuspotkun maajoukkueessa sitten vuoden 2012. Rangaistuspotkukilpailussa Lloris ei pystynyt enää venymään, kun kaikki viisi sveitsiläislaukojaa onnistuivat.

– Tämä sattuu etenkin rangaistuspotkujen jälkeen, sillä se on lottoa. Eniten harmittaa se, miten pelasimme 3–1-johdossa. Viime vuosina olemme osanneet sulkea luukut tuollaisessa tilanteessa, Lloris huokaili.

– Emme kuitenkaan etsi tekosyitä. Kävimme kaikki mahdolliset tunteet läpi, ja tuollaisesta jalkapallosta pidämme. Silti ne kaksi Sveitsin maalia viimeisellä vartilla todella satuttivat meitä.

Viimeksi Sveitsi on nähty kahdeksan parhaan joukossa koti-MM-kisoissa 1954. Alppimaalle voitto oli historiallinen myös siinä mielessä, ettei se ollut aiemmin vielä koskaan voittanut rangaistuspotkukilpailua.

Joukkueen päävalmentaja Vladimir Petkovic oli ylpeä saavutuksesta ja joukkueestaan, mutta 57-vuotias käskijä muistutti perjantain puolivälierän Espanjaa vastaan olevan jo lähellä.

– Nyt voimme hieman juhlia, vaikka aikaa ei paljoa olekaan. Olen vakuuttunut, että voimme toistaa tämän. Olemme vastanneet kriitikoille ja voittaneet kaikki vastoinkäymiset. Tiistaista lähtien keskitymme jo puolivälierään, Petkovic totesi sveitsiläisen SRF:n haastattelussa.

Päävalmentaja Vladimir Petkovicin ja kapteeni Granit Xhakan kohtaamisesta ei tunnetta puuttunut, kun Sveitsi oli lyönyt Ranskan. Kuva: 2021 Mihai Barbu - Pool

Joukkueen kapteeni, Arsenalin keskikenttäpelaaja Granit Xhaka hehkutti joukkueensa asennetta. Vaikka kaikki näytti jo valuvan käsistä, ryhmässä oli vielä voimaa kääntää peli.

– Uskomaton tunne. Jokainen sveitsiläinen voi olla meistä ylpeä, sillä se ei ollut mikä tahansa vastustaja, vaan Ranska. Niin paljon on puhuttu, että olemme ylimielinen joukkue, mutta tänään suljimme monta suuta. Tämä on urani kauneimpia päiviä, seuraavan ottelun korttitilin täyttymisen takia huilaava Xhaka iloitsi.

Mbappén rangaistuspotkun pysäyttänyt Yann Sommer sanoi olevansa niin onnellinen, että voisi itkeä.

– Pääsimme otteluun takaisin kiinni uskomattoman työmoraalimme ansiosta. Ranska tyrmäsi jo meidät hetkessä, mutta olimme puhuneet ennen ottelua, että tapahtui mitä tahansa, taistelemme loppuun saakka. Ansaitsimme voiton, koska olimme rohkeita ja taistelimme, Mönchengladbachin 32-vuotias luottotorjuja kertasi Tages-Anzeigerille.

Päivitetty kello 17.14. Täsmenetty Mbappén nukahtamisvaikeuksiin liittyvää käännöstä.

Lue myös: