1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Megan Rapinoe on inspiroiva supertähti, jota vihaposti ei pysäyttänyt – tärkeät sanat saivat puolisonkin puhkeamaan kukkaan

36-vuotias Megan Rapinoe on lajinsa suurin supertähti, joka haluaa ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Tokiossa Rapinoe tavoittelee uransa toista olympiakultaa. Hänen puolisollaan Sue Birdillä haussa on jo viides kultamitali.

Megan Rapinoe voitti vuoden 2019 MM-kisoissa maalipörssin kuudella osumalla. Kuva: Getty Images

Tokion olympialaisissa naisten jalkapallo alkaa keskiviikkona. Yhdysvaltojen ja Ruotsin huippukamppailu suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 11.25 alkaen.

– En ole menossa Valkoiseen taloon, supertähti Megan Rapinoe kohahdutti voimasanalla höystettynä kaksi vuotta sitten, kun Yhdysvallat oli voittanut jalkapallon maailmanmestaruuden.

Tapauksen taustalla oli Yhdysvaltojen silloisen presidentti Donald Trumpin ja Rapinoen välillä ollut eripura. Trump oli suuttunut Rapinoelle, joka oli jo vuosien ajan polvistunut maaotteluissa Yhdysvaltojen kansallislaulun aikana vastalauseena Yhdysvalloissa vallitsevalle rasismille.

Rapinoe oli yksi ensimmäisistä tähtiurheilijoista, jotka alkoivat amerikkalaisen jalkapallon pelinrakentajan Colin Kaepernickin tavoin polvistua kansallislaulun aikana. Kaepernick aloitti polvistumisen NFL-otteluissa vuonna 2016. Hän ei saanut sopimusta mihinkään seuraan seuraavalle kaudelle eikä ole pelannut NFL:ssä sen jälkeen.

Vuonna 2016 Rapinoen polvistuminen aiheutti valtavan kohun. Yhdysvaltojen jalkapalloliitto päätyi lopulta käskemään pelaajiaan kunnioittamaan kansallislaulua seisten.

Rapinoe kertoi myöhemmin julkaistussa kirjassaan Yksi Elämä arvioineensa väärin polvistumisesta aiheutuvan reaktion. Hänestä tuntui, ettei kritiikki lakannut millään.

– Agenttini toimistoon tulvi vihapostia. Ihmiset soittivat ja vaativat, että minulle annettaisiin potkut koko joukkueesta. Sosiaalisen median tilini täyttyivät solvauksista, Rapinoe kertoi.

Sittemmin polvistumisesta on tullut arkipäivää jalkapallossa. Myös Yhdysvaltojen jalkapalloliitto muutti kantaansa viime kesänä, kun se päätti sallia pelaajien polvistumiset otteluissaan maassa olleiden laajojen rasisminvastaisten mielenosoitusten jälkeen.

Rapinoe ja Yhdysvallat pelasi ystävyysottelussa Portugalia vastaan kesäkuussa paidoissa, joiden numeroissa oli sateenkaaren värejä. Kuva: Getty Images

Lahjakas jo nuorena

Megan Rapinoe eli lapsuutensa Reddingin pikkukaupungissa Pohjois-Kaliforniassa. Hän pelasi jalkapalloa kaksoissiskonsa Rachelin kanssa ja erottui jo tuohon aikaan lahjakkaana pelaajana.

Rapinoe menestyi jalkapallossa niin hyvin, että hän sai stipendin Portlandin yliopistoon. Maajoukkueessa hän debytoi vuonna 2006.

Yle Urheilun asiantuntija Essi Sainio näki Rapinoen ensimmäistä kertaa vuonna 2009, kun Suomi pelasi naisten jalkapallomaajoukkueiden kutsuturnaus Algarve Cupissa. Tämän jälkeen Sainio on seurannut Rapinoen uraa tarkemmalla silmällä.

Sainion mukaan Rapinoe ei erottunut kentällä tuolloin samalla tavalla kuin tänä päivänä. Ikä on kypsyttänyt Rapinoesta paremman pelaajan, jopa yhden maailman parhaista laitapelaajista.

– Hän lukee hyvin peliä, hänen keskityksensä ovat huikeita, hän pystyy ohittamaan ja viimeistelee laadukkaasti saamistaan paikoista, Sainio luettelee.

– Hänestä paistaa läpi se, että oikeastaan stadionkin voisi romahtaa ympärillä, mutta hänen fokuksensa pysyy pelissä. Hän on mentaalisesti todella vahva pelaaja, mutta myös taidoiltaan maailmanluokkaa, Sainio tiivistää.

Rapinoe on ottanut viime vuosina aktiivisesti kantaa tasa-arvokeskusteluun puolisonsa Sue Birdin kanssa. Bird, 40, on yksi menestyneimmistä naiskoripalloilijoista. Hän jahtaa Tokiossa jo historiallista viidettä peräkkäistä olympiakultaansa.

Bird on voittanut neljä olympiakultaa. Kuva: Getty Images

Bird ja Rapinoe tapasivat Rion olympialaisissa viisi vuotta sitten ja alkoivat tapailla kuukautta myöhemmin. Pian Rapinoe kannusti koripallolegendaa puhumaan seksuaalisuudestaan avoimesti.

– Megan sai minut ymmärtämään, että on tärkeää puhua siitä. Siten voimme päästä tilanteeseen, jossa tarvitse puhua kaapista tulemisesta. Voi vain elää eikä se ole mikään uutinen, Bird sanoi Time-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Puolisonsa avustuksella Bird löysi itseluottamusta ottaa kantaa kentän ulkopuolella. Sittemmin hän on ollut paljon äänessä tasa-arvoasioista WNBA-liigassa, jonka pelaajista 80 prosenttia on afroamerikkalaisia.

Essi Sainion mielestä Rapinoe ansaitsee kunniaa rohkeudestaan. Hän alkoi erottua massasta ennen kaikkea tekojensa kautta.

– Arvostus nousi ja seuraaminen kasvoivat entisestään viimeistään siinä vaiheessa, kun hän antoi äänensä kuuluviin ja puhui tasa-arvosta ensimmäistä kertaa.

Rapinoe on pelannut vuodesta 2013 lähtien OL Reign riveissä Yhdysvaltojen NWSL-liigassa. Kuva: Getty Images

Huippukesä

Rapinoe pelasi kenties uransa parasta jalkapalloa vuoden 2019 MM-kisoissa. Yhdysvaltalaislaituri ratkaisi MM-finaalin rangaistuspotkusta Hollantia vastaan ja vei kuudella maalilla nimiinsä kisojen parhaalle maalintekijälle jaettavan Kultainen kenkä -palkinnon. Rapinoe myös valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

– Kokonaisuutena ne olivat häneltä huikeat kisat. Hän oli todella kypsä ja eheä koko kisojen ajan. Suoritukset eivät ailahdelleet, Sainio sanoo ja kehuu Rapinoen iän myötä karttunutta tasaisuutta.

Sainion mukaan esimerkiksi Rapinoen sijoittuminen, pystyjuoksut ja ensimmäiset kosketukset ovat huippuluokkaa. Rapinoe myös pystyy lukemaan peliä erinomaisesti ja hän on erittäin taitava tekemään pienessä tilassa peliä edistäviä ratkaisuja.

– Hän ei ota koskaan palloa haltuun, vaan laittaa sen pelattavaksi. Hänen taitonsa on hiottua.

"Olen onnekas"

Rapinoe on puhunut vuosien saatossa paljon tasa-arvosta, yhdenvertaisista palkoista ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksista. Hän ei ole halunnut nostaa itseään jalustalle, vaan puhua hänelle tärkeistä asioista käyttäen asemaansa tunnettuna jalkapalloilijana.

Rapinoe onkin painottanut useissa haastatteluissa ja puheissaan, kuinka jalkapalloilijoilla on mahdollisuus parantaa maailmaa lajinsa avulla.

– Olen onnekas, koska saan pelata yhdessä tunnetuimmista joukkueista ja puhua suurelle yleisölle. Olisin itsekäs, jos jättäisin sen hyödyntämättä. Minusta se ei tuntuisi oikealta, hän sanoi LA Timesille kolme vuotta sitten (siirryt toiseen palveluun).

Sainion mukaan on äärettömän tärkeää, että naisjalkapallossa on Rapinoen kaltainen pelaaja, joka ottaa kantaa yhteiskunnallisesti tärkeisiin asioihin.

– Mielestäni tunnetuilla urheilijoilla on myös tietyllä tapaa velvollisuus ottaa kantaa tällaisiin asioihin.

– Voimme olla helpottuneita, että joku puhuu niistä asioista, mitkä meitä itseämmekin vaivaavat. On helpottavaa, että joku muu laittaa itsensä tulilinjalle.

Rapinoe on saavuttanut urallaan kaksi MM-kultaa, yhden olympiakullan sekä yhden MM-hopean. Kuva: Getty Images

Rapinoen perintö

Sainio näkee Rapinoen erittäin inspiroivana ihmisenä. Hän arvostaa yhdysvaltalaistähteä suuresti ja haluaisi itsekin olla yhtä rohkea ulosannissa ja yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttamisessa.

– Hän on tuonut rohkeasti esiin asioita, joista usein vaietaan. Hän on jo paljastanut epäkohtia ja jättää lopettaessaan varmasti paljon suvaitsevaisuutta kentälle. Toivon, että hänen perintönsä tulee olemaan sellainen, että muutkin uskaltavat tuoda ääntään esiin, Sainio sanoo.

Tokion kesäolympialaisten naisten jalkapalloturnauksessa mielenkiinto kohdistuu jälleen uransa ehtoopuolella olevaan Rapinoeen, jolla on mahdollisuus voittaa uransa toinen olympiakulta.

Nähtäväksi jää, onko turnaus myös Rapinoen viimeinen maajoukkueessa. Uran jatkosta ei ole vielä varmuutta.

– Uskon, että olympialaisten jälkeen varmasti kuullaan hänen ajatuksiaan oman uran jatkamisesta. Jos yhtään hänen ajatusmaailmaansa ymmärrän, niin uskon, että hän pelaa niin kauan kunnes rahkeet eivät enää riitä. Hän on älykäs ja osaa varmasti lopettaa hyvissä ajoin, Sainio sanoo.

– Hän ei varmasti koskaan lähde ihmisten puheista ja naisjalkapallosta, vaikka hän jonain päivänä lopettaakin uransa. Mutta kun hän lopettaa, pelikentältä poistuu mielestäni yksi maailman parhaista pelaajista.

Jos Yhdysvallat voittaa olympiakultaa, Rapinoe voi tällä kertaa hyvinkin lähteä vierailulle Valkoiseen taloon. Rapinoe vieraili Valkoisessa talossa esimerkiksi maaliskuussa, kun presidentti Joe Biden kutsui Rapinoen puhumaan kanssaan tasa-arvoisten palkkojen puolesta.

Lue myös:

"Jos meillä olisi samanlainen sopimus kuin miespelaajilla, tienaisimme kolme kertaa nykyistä enemmän" – USA:n jalkapallonaisten taistelu palkkatasa-arvosta venyy

Donald Trumpia kritisoinut jalkapallotähti teki viime kesänä myös jotain sellaista, mihin ei itse uskonut – nyt Megan Rapinoen elämä on muuttunut epätodelliseksi

Parhaaksi naisjalkapalloilijaksi valittu Megan Rapinoe piti tunteikkaan puheen – Sterling ja Koulibaly keräsivät kiitokset: "Kaikkien tulisi olla yhtä raivoissaan"

Kohuttu Megan Rapinoe tyhjensi MM-kisojen palkintopöydän ja vihjaili päräyttävistä mestaruusjuhlista: "Aurinkolaseille tulee käyttöä"