Hyppää sisältöön

Huomasitko tätä hienoa oivallusta? Ylen video paljastaa, miten Englannin kritisoidun sankarin tähtihetki oli vain 0,7 sekunnin päässä epäonnistumisesta

Ylen havainnollistava video osoittaa, kuinka lähellä Raheem Sterlingin avausmaalin hylkääminen oli Englannin ja Saksan klassikkokohtaamisessa EM-kisoissa. Ylen asiantuntijat hehkuttivat Sterlingin erinomaista ratkaisua.

Katso havainnollistus Englannin maalista – sankari Raheem Sterling oli todella lähellä paitsiota
Katso havainnollistus Englannin maalista – sankari Raheem Sterling oli todella lähellä paitsiota

Englanti jyräsi tiistaina jalkapallon EM-kisoissa tyylikkäästi kahdeksan parhaan joukkoon ja puolivälieriin, kun klassikkokohtaamisessa Saksa kaatui Lontoossa maalein 2–0.

Englannin suuri sankari on EM-kisoissa ollut Raheem Sterling.Tiistai-iltana Sterling päästi Englannin pinteestä viimeistelemällä Englannin komean avausmaalin. Sterling pääsi tuulettamaan osumaa Lontoossa Wembleyn stadionilla 45 000 katsojan edessä ja sai varmasti uralleen yhden tähtihetkensä.

Ei ollut kuitenkaan kaukana, etteikö maalia olisi koskaan hyväksytty. Tämä näkyy hyvin ylhäällä olevasta Ylen videohavainnollistuksesta.

Videolla olevasta punaisesta viivasta näkyy, kuinka lähellä Sterling oli paitsiota. Ylen laskelmien mukaan Sterling oli vielä 0,7 sekuntia ennen Luke Shaw’n keskitystä paitsiossa. Sterling liikkui kuitenkin ovelasti pois paitsiosta.

Sterling ehti itsekin säikähtää tilannetta.

– Juhlin maalia ja puolen sekunnin ajan ajattelin, että “kunpa ei olisi paitsio.” Olen todella iloinen, että pallo meni maaliin ja saimme voiton, Sterling tunnelmoi BBC:n mukaan.

Maali oli suorastaan taidetta, kuten ylläolevasta havainnollistuksesta näkee. Pallo meni maaliin 27 sekunnissa sen jälkeen, kun Saksa antoi huonon purkupallon. Pallo kävi seitsemällä eri pelaajalla. Englantilaiset antoivat kahdeksan syöttöä ennen kuin pallo löysi tiensä Saksan Manuel Neuerin taakse.

– Sterling teki ratkaisevan työn, ja syötti Harry Kanelle. Hän otti Jack Grealishin peliin mukaan, joka muutamalla kosketuksella pelasi aikaa sillä tavalla, että Shaw sai jalan vapaaksi keskitystä varten. Lisäksi Kane ja Sterling täyttivät vaarallisimmat maalintekoalueet loistavasti, Ylen asiantuntija Juha Malinen summasi maalin tv-studiossa.

Myös toinen asiantuntija Juho Rantala hehkutti Sterlingin toimintaa maalissa.

– Sterlingiltä erinomainen juoksu juuri sinne, minne pitääkin, Rantala sanoi.

Toki Rantala näki maalissa myös parannettavaa Saksan osalta.

– Keskitys menee Matthias Ginterin längeistä. Hänen pitäisi osua palloon. Oli kummallinen tilanne. Hän ei saanut jalkojen hermotusta kohdilleen, Rantala arvioi.

Katso Sterlingin osuma vielä kahdesta eri kuvakulmasta

Englannissa ollaan parhaillaan haltioissaan Sterlingistä, vaikkakin vielä ennen kisoja tilanne oli toinen. Kovimmat vääräleuat olivat jopa valmiita pudottamaan Sterlingin EM-joukkueesta (siirryt toiseen palveluun), koska Sterling oli ollut vaisuhko päättyneellä kauderlla Manchester Cityssä. Nyt on toinen ääni kellossa.

– Voimmeko alkaa kunnioittaa Raheem Sterlingiä, ex-huippupelaaja ja BBC:n kommentaattoria Rio Ferdinand pyysi.

– Manageri Gareth Southgate ansaitsee isot kiitokset Sterlingiin luottamisesta. Oli paljon kritiikkiä ennen turnausta. Kun manageri luottaa ja laittaaa kentälle suoriutumaan, kukaan ei ole esiintynyt paremmin Englannin joukkueessa tässä turnauksessa kuin Raheem Sterling, toinen pelaajalegenda ja nykyinen tv-kommentaattori Alan Shearer puolestaan muistutti.

Tilastot kertovat osaltaan myös Sterlingin tärkeydestä maajoukkueelleen. Sterling on tehnyt 15 maalia edelliseen 20 maaotteluun.

Sterlingin ja myös alkulohkossa vaisusti esiintyneen Harry Kanen Saksa-pelin osumien jälkeen menestyshaaveet ovat nousseet jälleen erittäin korkealle. Englanti on etukäteen ajatellen heikommalla puolella pudotuspelikaaviossa. Puolivälierässä vastaan asettuu Ukraina. Välierissä olisi tarjolla sen jälkeen voittajaa ottelusta Tshekki–Tanska. Lisäksi välierät ja finaali tullaan pelaamaan Englannin kotistadionilla Wembleyllä. Puolivälierä pelataan perjantaina sentään Roomassa.

Kaavion suosiollisuuden myöntänyt Alan Shearer tiedostaa tilanteen ainutlaatuisuuden. Wembelyllä Englannilla on kova kotiyleisön tuki takanaan.

– Englannilla ei tule olemaan koskaan parempaa mahdollisuutta voittaa EM-kisoja kuin nyt. Tiedän, että he pelaavat muualla puolivälierässä, mutta jos he pääsevät finaaliin saakka, tulee kisoissa yhtensä kuusi ottelua Wembleyllä. Ei voi pyytää enempää kuin tuo vielä tällaisessa ilmapiirissä. Yleisö on pelaajien takana ja pelaajat vastaavat siihen, Shearer kuvaili.

Lue lisää:

Saksa ulos EM-kisoista! Englanti ja Raheem Sterling taituroivat voittomaalin vartti ennen päätöstä

Pystyykö Englanti vihdoin nujertamaan Saksa-peikkonsa? Asiantuntija odottaa klassikkoa vesi kielellä: "Niitä pelejä, joissa legendat syntyvät"

Onko Harry Kane kunnossa? Skotlanti pimensi supertähden ja perivihollisensa – tähän hetkeen tiivistyi Englannin tuska

Englanti voitti ensimmäistä kertaa arvokisoissa avausottelunsa – Raheem Sterling viimeisteli voittomaalin Kroatian verkkoon