1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Nämä suomalaiset yleisurheilijat joutuvat jännittämään olympiapaikkaa – valmennuspäällikkö kertoo myös, ketkä ovat ilahduttaneet kovalla kehityksellään

Suomen yleisurheilujoukkue Tokion olympiakisoihin näyttäisi olevan huomattavasti suurempi kuin aiemmissa olympiakisoissa. Valmennuspäällikkö Tuomo Salonen odottaa urheilijoiden mukana rankingin päivittymistä.

Viivi Lehikoinen on ollut yksi suomalaisen yleisurheilukesän suurimmista piristysruiskeista. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen seurasi Vaasan kaksipäiväisiä olympiaranking-kilpailuja hyvillä mielin. Tuloksena oli muun muassa kaksi Suomen ennätystä, nuorten maailmanennätys ja nuorten Suomen ennätys – sekä tietenkin niitä elintärkeitä rankingpisteitä, joita urheilijat Tokion olympiakisoja varten metsästivät.

Rion olympialaisissa suomalaisia yleisurheilijoita oli 16, Lontoon olympialaisissa 17, mutta nyt vaikuttaa siltä, että tästä pannaan paremmaksi.

– Tällä hetkellä näyttää, että mennään yli 20. Siinä on muutamia kiikun kaakun -paikkoja. Keskiviikkona kun ranking päivittyy ja saadaan niitä kutsuja, niin siinä vaiheessa tiedämme tarkemmin, Salonen sanoi Yle Urheilulle.

– Meillä on pari urheilijaa, jotka jäävät odottelemaan, jos muut maat eivät käytä kaikkia paikkoja, urheilijat ovat loukkaantuneita tai jotain muuta. Oskari Mörö ja Simo Lipsanen ovat sellaisia urheilijoita, jotka mielellään näkisin kisoissa. Ja tietenkin se harmittaa, että Aaron Kankaalla olisi se tulosraja rikottuna viime vuodelta, mutta se ei nyt tällä kertaa kelpaa.

Tuomo Salonen uskoo, että Suomi saa Tokioon jalkeille isomman joukkueen kuin Rioon ja Lontooseen. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Sekä Mörö että Lipsanen ovat niukasti ulkopuolella, kun 400 metrin aitoihin pääsee 40 ja kolmiloikkaan 32 parasta. Myös viime kesänä moukarissa ennätyksensä 79,05 heittänyt Kangas on lähellä, mutta ei todennäköisesti tarpeeksi. Kangas heitti huippuheittonsa aikana, jota ei laskettu mukaan olympiarankingiin.

Lehikoinen ja Lampela yllättäneet

Salosen mukaan Vaasassa ei nähty suuria yllätyksiä, sillä jo kisoihin mennessä tietyiltä urheilijoilta osattiin odottaa tuloksia. Mutta pari urheilijaa on talven ja viime kesän jälkeen osoittaneet niin kovaa lentoa, että se on hämmentänyt Salostakin.

Toinen on 400 metrin aituri Viivi Lehikoinen ja toinen seiväshyppääjä Elina Lampela. Lehikoinen on tällä kaudella juossut muun muassa alle 23-vuotiaiden Suomen ennätyksen 55,77 ja Lampela on parantanut niin viime kuin tänä parantanut ennätyksiään sekä hallissa että ulkona. Molemmat ovat rankingissa näillä kiikun kaakun -paikoilla.

– Ei nyt nuolaista ennen kuin tipahtaa, mutta siinä olisi sellaisia urheilijoita, joita olisi hieno nähdä olympialaisissa, Salonen sanoi.

Elina Lampela on säväyttänyt tänä kesänä tuloksillaan. Kuva: Tomi Hänninen

Elina Lampela oli pettynyt tulokseensa Vaasassa, sillä hän tavoitteli tulosta 450, mutta pääsi vain 441:een. Lampela pohtikin, että hänellä on saattanut olla viime aikoina liikaa puristusta rankingin takia.

– Aika tiukille menee. Saan kyllä viime hetkeen odotella, että miten käy, hän myönsi kisan jälkeen.

Miesten keihäässä jälleen pohdittavaa

Miesten keihäästä saadaan Suomessa jälleen valintasoppa keitettyä, sillä ehdokkaita Tokion kisoihin on enemmän kuin paikkoja. Keihään olympiaraja on 85 metriä. Sen on tänä kesänä ylittänyt ainoastaan Toni Kuusela, mutta toissakaudella Antti Ruuskanen ylitti rajan 15 sentillä ja Oliver Helander heitti peräti 86,93.

Lassi Etelätalo on tällä kaudella heittänyt 82,84 ja kaksi kesää sitten 84,11. Hän on tehnyt tasaista tulosta, kun taas Ruuskanen ja Helander eivät ole loukkaantumisten takia pahemmin kilpailleet. Etelätalo uskookin, että hänen rankingpisteensä riittävät olympiapaikkaan.

– Uskoisin, että olen vahvoilla siinä. Minä ja (Toni) Kuusela ollaan heitetty aika paljon pidemmälle kuin Oliver (Helander) ja Antti (Ruuskanen) tänä vuonna. Luotan siihen, että saan paikan olympialaisiin, Etelätalo sanoi.

Lassi Etelätalo oli Dohan MM-kisoisssa 2019 neljäs ja siten kisojen paras suomalainen. Kuva: imago images/Beautiful Sports/ All Over Press

Salonen ei ottanut kantaa keihäsvalintoihin, vaan totesi sen tapahtuvat yhteistyössä Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kanssa.

– Valintoja on yleisurheilun osalta lisää luvassa ensi maanantaina. Siinä vaiheessa viimeistään tiedetään tarkemmin, miltä meidän joukkue näyttää – myös miesten keihään osalta.

Salonen ei myöskään halua vielä pohtia Suomen mitalimahdollisuuksia. Hän muistuttaa, että yleisurheilu on globaali laji, jossa taso on valtavan kova.

– Katsotaan ensin joukkueen lopullinen koko ja iskukyky. Ei meillä realistisesti mitalisuosikkeja tässä joukkueessa ole, mutta kyllä toivomme, että saisimme finaalipaikkoja kaivettua. Kisat sitten näyttävät. Ei niitä etukäteen jaeta missään lajissa, Salonen muistutti.

Salosta, Lampelaa ja Etelätaloa haastatteli Juhani Kukkasela.

Lue myös:

Sara Kuivisto rikkoi yli 40 vuotta vanhan Suomen ennätyksen ja varmisti paikan Tokioon – "Tunsin jo verryttelyssä, että tämä on se päivä"

Silja Kosonen heitti Suomen ennätyksen, olympiarajan ja nuorten ME:n: "Alan itkeä kohta" – katso video ennätysheitosta

Loukkaantumisista kärsineiden keihäsmiesten näyttöpaikat käyvät vähiin – lajivalmentaja kertoo, miten vääntö olympiapaikoista etenee

Kommentti: Antti Ruuskanen on ajautunut olympiavalinnoissa tukalaan tilanteeseen – nähdäänkö viimeisestä kisalipusta erillinen kaksintaistelu?